Home » Materialen » Materiaal-besprekingen
Terra Nova Voyager (2006)
Ingezonden door: Peter van den Ham
Gepubliceerd op: 07-11-2006, 09:11

Ik zou na mijn vakantie van 19-10 / 29-10 -2006 in de Cairngorms in Schotland mijn ervaringen met de TerraNova Voyager 2006 terug melden ( tent is net op de markt );
Nou we hebben alle testweer gehad die je maar wensen kan
.Mist, regen, slagregen, vorst, windstil, wind, zeer zware storm wk12, en zon. In diverse combinaties.
Hoe is de tent bevallen? Ik zal proberen een zo eerlijk mogelijk beeld te geven van mijn bevindingen.
Opzetgemak;
De tent is vrij snel en makkelijk op te zetten, zeker met 2 personen. De stokken gaan evenwel als er nog vocht in de ( sterke ) stoksleuven zit een beetje moeizaam door de tunneltjes. Dat komt omdat deze smal zijn gehouden om de ventilatie tussen buiten en binnentent te optimaliseren. Maar met een beetje beleid ( doorschuiven van materiaal ) krijg je de stokken er goed in. Het er uithalen van de stokken gaat het makkelijkst door ze de goede kant op te duwen. Hierbij even kijken hoe de stokdelen in elkaar grijpen, zo dat ze niet tegen werken. De 3 stokken zijn even lang dus geen verwisseling mogelijk. Opzetvolgorde, wij staken alle stokken in de sleuven en zetten eerst de voorboog daarna de twee lengte bogen op. De stokken staan in de buitenste stokgat-ringen van de binnentent en de binnentent stond zo mooi strak. Niet vergeten om de band die van de achterkruising naar voren loopt vast te klippen aan de voorboog. Dit is waarschijnlijk om de spanning op de binnentent niet te hoog te laten worden.? Later lukt dit niet meer als de buitentent er over zit.
Dan de buitentent er over en vastklippen onder de binnentent-ringen aan de stokken. Eerst namen we de buitenste ringen maar met wind vond ik de buitentent wat los zitten. Later met storm de 2de ringen genomen en toen stond de buitentent mooi strak en binnentent ook nog. Ik moet nog ervaren hoe dat in de zomer is als het doek strakker staat.
Afspannen is een fluitje van een cent omdat de tent bijna van zichzelf al blijft staan. Ik had direct na aankoop, aan de ventilatieklep boven de deur ( buitentent ) een lusje gezet. Daar kon ik tijdens storm een extra paar lijnen aan maken die ik in een V vorm uitzet. Zo heb je een nog stabieler voorkant en kan je er toch in en uit.
Buitentent is afgetaped. Ritsen lopen goed, had ze een beetje ingesmeerd.
Waterdichtheid;
We hebben altijd bever aquafolie onder onze tent, ook nu. Wel hadden we door veel regen en moeras regelmatig water tussen folie en grondzeil. Geen spat water kwam er door. Prima grondzeil uit een stuk en ook afgetaped in de hoeken. Grondzeil loopt aan de kanten iets op waardoor kuipje ontstaat. Aan het voeteneinde staat het doek nogal schuin naar binnen waardoor het kuipkantje wat vlak is maar geen water binnen gehad.
Buitentent is absoluut waterdicht.
Binnentent is van nylon en het condens blijft er in eerste instantie op liggen maar als het te veel wordt komen er wel druppels door. Neemt veel condensvocht op en is snel droog.
Comfort;
Er passen 2 thermarest, taps toelopende matjes naast elkaar in en dan nog is er in de breedte aan beide kanten een 5 cm over aan het hoofdeinde maar niets aan het voeteneinde. In de lengte is er ruim 10 a 15 cm over. Voor aan tot de helft van de binnentent is zithoogte daarna loopt het schuin af naar het voeteneinde. Wij vonden er ruimte genoeg in. Konden er zelfs met 3 personen in zitten bij slecht weer.
In de voortent konden we 2 paar schoenen en nog meer troep kwijt en konden er zonder moeite op gas koken met de buitentent bijna dicht. Rugzakken lagen buiten maar bij storm ook in de ingang. Dan is het wel vol en er uit en in gaan een acrobatentoer. In de binnentent zitten diverse handige opbergvakken van gaas en twee lusjes voor en achter aan het plafond.
Ventilatie;
Tijdens koud en slecht weer binnen koken en 3 personen in de tent en bijna alles dicht kwam er wel veel condens vrij. Met 2 personen een normale nacht en de buiten en binnentent een beetje open vrij weinig condens. Bij een koude nacht kwam er wel condens op de binnentent op de plek waar je uitademt. Slaapzak ligt tegen de binnentent en werd daar dan vochtig.
Het voeteneinde van de binnentent bestaat geheel uit gaas om lekker door te luchten. Dat vonden wij minder fijn. Op zich voel je de ventilatie wel door de tent gaan van laag naar hoog. Het gaas loopt echter tot aan het grondzeil. Koude voeten hebben we niet gehad maar zou wel kunnen. Wat ik echter vervelend vond is dat het niet af te sluiten is en er soms condens van de buitentent door naar binnen komt. We hadden er nu een vuilniszak voor gemaakt. We gaan dit dan ook zelf aanpassen, de onderste helft dicht maken en de bovenste driehoekhelft naar binnen toe wegklapbaar maken met stof van een oude lw binnentent. Een kleine ingreep.
De buitentent komt overal vrijwel tot aan de grond, raakt nergens de binnentent, voldoende afstand tussen de buiten en binnentent.
Stormvast?;
JA we stonden aan een groot meer toen de wind snachts 180 gr over de voorkant draaide en aanwakkerde tot ruim kracht 12. Tegen de ochtend was hij op zn hardst pal over het meer op de zijkant van de tent ( = ongunstige kant ) We zijn met de rug tegen de binnentent gaan zitten. Dat was goed want 2x boog de lengte stok naar binnen door bij een super vlaag. De wind ging zelfs onder de tent door .. Buiten kon je met rugzak op bijna niet blijven staan
Afwerking;
Vind ik heel goed. Alles netjes en nergens vouwen of rafels. Materiaal is voor een lichtgewicht tent stevig. Stokken zijn ultra licht maar bleken sterk genoeg. Haringen had ik vervangen voor lichte, sterke, alu-pennen. De bijgeleverde titanium breinaalden zijn waardeloos. Binnentent is wit, buitentent groen. Levering uit Engeland verliep zeer vlot, 2 dagen. Kortom een prima koop. ( met een kleine aanpassing )
( De tent heeft voor een deel, een schuin aflopende beetje vlakke bovenkant. Hoe zich dat bij sneeuwval houd moet ik nog ervaren. )
Plaats de tent op een zo vlak mogelijke ondergrond. Omdat de stokken aan de tent vast zitten, staat de binnentent / grondzeil, als je in een kuiltje staat, nogal onder spanning door je eigen gewicht.
Meer informatie?
Voor meer informatie: https://www.terra-nova.co.uk/
Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:
- Bespreking van Terra Nova Laser Space 2 (03-10-2010, 13:09)
Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:
- Bespreking van Rab Downpour Eco Waterproof Jacket (05-06-2023, 06:14)
- Bespreking van VAUDE Neyland zip-off pants (16-05-2023, 14:03)
- Bespreking van Fjällräven High Coast Hydratic Trail Jacket (16-05-2023, 13:29)
- Bespreking van Helly Hansen Men's Odin 9 Worlds Infinity Shell Jacket (08-02-2023, 10:15)
- Bespreking van Helly Hansen Women's Valdisere 2.0 Jacket (08-02-2023, 10:15)