Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Ergon BA1 daypack

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 10-07-2010, 07:12

Ergon BA1 daypack

De BA1 van Ergon is een kleine dagrugzak, welke is uitrust met een vrij revolutionair draagsysteem. Bij dit draagsysteem hangt de rugzak middels een zogenaamd Flink kogellager aan de schouderbanden. Hierdoor kunnen niet alleen de schouder volledig vrij bewegen tijdens het lopen, maar wordt ook nog eens ruim 80% van het gewicht volledig door de heupen gedragen in plaats van de schouders.

Even wennen

Je kunt niet anders zeggen dan dat je even moet wennen aan dit systeem. En dan met name over hoe het er uit ziet en hoe je moet afstellen. Je kunt het systeem namelijk in hoogte verstellen en zo perfect aan je ruglengte aanpassen. Maar ook kun je de breedte van de heupriem op de rug verstellen. Zaak dus om eerst even goed de bijgeleverde gebruiksaanwijzing goed door te lezen.

Perfecte pasvorm

Heb je de handleiding goed doorgelezen en de rugzak goed op je ruglengte een heupbreedte afgesteld, dan zit hij werkelijk perfect. Het is ongekend hoe deze rugzak je een bewegingsvrijheid geeft die je totaal niet gewend bent van dagrugzakken. Veel dagrugzakken van dit formaat (inhoud 16 liter) zitten namelijk ofwel heel krampachtig boven in de nek of juist heel los waardoor ze steeds bungelen tijdens het lopen. De BA1 van Ergon zit echter direct als een huis, zonder dat je er iets van merkt tijdens het lopen of klimmen (in mijn geval klettersteigen).

Comfortabel rugpand en slimme heupriem

Het rugpand van de Ergon BA1 is erg comfortabel. De schouderbanden staan ver genoeg uit elkaar om er geen last van te hebben in je nek (wat met sommige andere kleine dagrugzakken soms wel het geval is), terwijl net onder de schouderbladen twee drukpunten zorgen dat de rugzak goed tegen je rug aandrukt. De heupriem is van een slimme antisliplaag voorzien. Daardoor blijft deze perfect op z’n plek zitten, ook als je ‘m niet strak trekt. Met name met lopen in warm weer vind ik dat erg prettig.

Veel features

Bij een dergelijk futuristisch draagsysteem horen avontuurlijk ook veel features en ook daarin stelt de BA1 niet teleur. Zo zijn er de standaard features als mesh zijvakken, compressiebanden aan de zijkant en een speciaal vak voor je waterzak. Maar daarnaast ook een handig verticaal voorvak, een waterafstotende hoofdrits. Ook zit er standaard een regenhoes onderin verwerkt, evenals een houder voor pickel en/of wandelstokken.

Enig minpuntje

Het enige minpuntje dat ik aan deze rugzak heb kunnen vinden is kaartvak dat in het rugpand zit verwerkt. Volgens Ergon uniek, maar volgens mij vooral onpraktisch. Tijdens het lopen kun je er niet bij, maar ook tochtgenoten hebben moeite om er een kaart uit te halen als je de rugzak niet afdoet. Dat komt door de kunststof rand van het draagsysteem waar de rits van het kaartvak voor een deel achter valt.

Conclusie

Al vrij snel is de Ergon BA1 bij mij uitgegroeid tot mijn favoriete klettersteig-rugzak. De grote mate van bewegingsvrijheid en het feit dat je het gewicht totaal niet op je schouders maken het een zeer comfortabele rugzak. Uiteraard ook gebruik tijdens korte wandeltochten. Het kaartenvak in het rugpand gebruik ik om imbussleutel met reserve-moer in op bergen, zodat dit vak toch goed gebruikt wordt. Al met al is deze pack zeker een aanrader voor mensen die comfortabel wil wandelen of klimmen met een kleine daypack op de rug.

Specificaties volgens de fabrikant

  • Geschikt voor zowel dames als heren (er zijn aparte maten en dames- en herenmodellen)
  • Volume: 16 liter
  • Materiaal: 420D Nylon/Hypalon
  • Maximale load: Aanbevolen tot 6 kilogram
  • Geleverd: inclusief handleiding, imbus-verstelsleutel en reserve moer voor Flink connectie
  • Verkrijgbaar in zowel black als black/orange

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.ergon-outdoor.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: