Home » Materialen » Branders » Accessoires
Accessoires
Aanstekers en lucifers
Het lijkt zo'n simpele gedachte, want tuurlijk heb je een aansteker of lucifer nodig om je brander aan te kunnen steken. Maar ook hier geldt dat niet elke aansteker of lucifer hetzelfde is. Moet je bijvoorbeeld tijdens je hike ook door het water of verwacht je een flinke regenbui onderweg, neem dan watervaste lucifers mee (gedoopt in kaarsvet) of neem ze mee in een waterdicht busje (busje van een fotorolletje is hier ideaal voor). Bij een niet afhoudende wind ben je blij met je stormvaste aansteker. Je kunt dan kiezen uit het oude type (zoals de zippo) of de nieuwere soorten met een gloeispiraal.
Brandstof
Welke brandstof je koopt is natuurlijk afhankelijk van de brander die je gebruikt. Maar als je bijvoorbeeld een benzinebrander vult met gewone loodvrije benzine, dan zal hij snel verstopt raken. In zo'n geval doe je er beter aan om bijvoorbeeld Coleman Fuel te kopen. Bij gasbranders kun je kiezen uit verschillende gasmengsels (afhankelijk van temperatuur) en soort sluiting (doorprik of ventiel).
Windscherm
Zeker bij wind is het handig om een windscherm bij de hand te hebben. Je zet 'm om je brander heen en je vlam zal veel rustiger en constanter branden. Maar probeer het ook eens bij windstilte. Je zult zien dat een windscherm altijd helpt om de warmte beter te geleiden naar boven: naar je pannetje. Op die manier bespaar je dus ook nog eens brandstof.
Onderdelen
Branders van de betere merken hebben vaak losse onderdelensets te koop. Deze sets bestaan dan uit een onderhoudssleuteltje en wat losse ventieltjes en nippeltjes. De onderdelensets zijn niet altijd even goedkoop, maar van onschatbare waarde als je twee loopdagen van de bewoonde wereld bent en je brander het begeeft.
Brandstofflessen
Let er bij de aanschaf van je brandstoffles op dat hij past op je brander. Het pompje van bijvoorbeeld je benzinebrander moet er naadloos op aansluiten, anders is de veiligheid ver te zoeken en is een flinke brand een kwestie van tijd. Een extra brandstoffles meenemen op langere hikes kan al helemaal geen kwaad. De weersomstandigheden kunnen namelijk veranderen, waardoor je ineens meer brandstof nodig blijkt te hebben dan aanvankelijk verwacht had. Ook wel iets om dus bij de aanschaf van je brander op te letten: kan deze brander worden aangesloten op de 'standaard'-flessen van bijvoorbeeld SIGG, Coleman of MSR?
Pannen
Om te kunnen koken heb je naast een brander natuurlijk ook pannen nodig. En pannen zijn er in haast net zoveel soorten als branders. Het belangrijkste is echter dat je kijkt waar en hoe vaak je je pannen wil gebruiken. Natuurlijk is een aluminium pan goedkoper, maar de roestvrijstalen pannen gaan veel langer mee. Daarnaast zal een roestvrijstalen pan de warmte langer vasthouden, iets wat je brandstof kan besparen en je eten iets langer warm houdt. In de materialen-rubriek is er overigens ook meer informatie over pannen te vinden.
Bestek
De echte grammenjagers kijken alleen naar de grammen en niet naar de Euros. Zij zullen dan ook al snel uitkomen bij een titanium bestekset. Dergelijke sets zijn ontzettend licht van gewicht en bijzonder duurzaam. De prijs is echter ook aan de behoorlijk hoge kant. Let je minder op gewicht en meer op de prijs, dan kun je een pollepel kortzagen en gebruiken als roer- en eetlepel.
Onderzetter
Het is niet altijd even makkelijk om een horizontale plek te vinden om je brander op te zetten. Een (hitte-vaste) onderzetter kan dan uitkomst bieden. Vooral ook als de ondergrond bijvoorbeeld bestaat uit sneeuw (dat smelt) of droog gras (dat brandt). Je kunt een onderzetter kopen in de buitensport-winkel, maar ook makkelijk zelf maken met wat isolotie-materialen van een doe-het-zelf-winkel.
'Heat-pad'
Een heat-pad is een soort onderzetter voor je gastankje. Het is een zakje, gevuld met een gelei, dat warm wordt en gedurende zo'n 15 minuten een warmte van ongeveer 50° Celsius afgeeft: vaak genoeg om ook bij extreme kou gebruik te kunnen maken van je gasbrander.
Aansteker/lucifers/piezo
Als afsluiter wellicht een open deur, maar je hebt natuurlijk wel iets nodig om je brander aan te steken. Ouderwetse lucifers zijn vaak gevoelig voor vocht en een piezo is niet altijd even handig om een benzinebrander of kampvuur aan te steken, dus in die zin kun je beter een goede aansteker of flint meenemen. Aanstekers zijn er in allerlei soorten, zowel op vloeibare brandstof als gas. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar smalle stormaanstekers die betrouwbaar en navulbaar zijn. Overigens kun je een ruim assortiment aan stormaanstekers vinden bij de Aanstekerwebshop.