Home » Materialen » Flessen, bekers en pannen » Flessen
Flessen
Flessen zijn er in alle soorten en maten. Daar hangen ook de verschillende prijzen bij en natuurlijk de verschillende doeleinden. Om te beginnen met gewone flessen, dan kun je bijvoorbeeld denken aan de flessen van SIGG of (zoals veel hikers doen) de gewone PET-fles, de Cola-fles die je voor een halve Euro in de supermarkt koopt. Zelf kies ik voor SIGG flessen omdat ze makkelijk zijn op te bergen en ik niet steeds de dop hoef los te draaien (bij een PET-fles kun je de dop makkelijk kwijtraken). Over stevigheid lopen de meningen sterk uiteen, maar ik denk dat een SIGG-fles ongeveer net zoveel kan hebben als een gewone PET-fles, mits ze normaal worden gebruikt. Bedenk echter wel dat een SIGG-fles precies past in de uitsparingen aan de zijkant van je rugzak, waar een PET-fles vaak in de hand of in de rugzak gedragen zal moeten worden.
Thermosflessen
Bij thermosflessen is het verschil wel heel groot. En dan wellicht niet direct in prijs, maar wel degelijk in kwaliteit. Thermosflessen zijn er van bijvoorbeeld Stanley, Thermos en Primus. Het grote verschil in de verschillende soorten thermosflessen is bijvoorbeeld of de kern is gemaakt van glas of metaal. Metaal is meestal iets duurder, maar daar staat tegenover dat het steviger en veiliger is (geen glasscherven als hij een keer uit je rugzak valt). Daarnaast is metaal een stuk lichter van gewicht en vaak ook compacter. Niets is zo vervelend als tijdens een zware winterhike er achter komen dat je thermosfles eigenlijk helemaal niet zo goed isoleert en daarom raadt ik dan ook altijd aan om zeker op dit soort flessen niet te bezuinigen.
Voorverwarmen of voorverkoelen
Als je nog meer profijt uit je thermosfles wilt halen, dan kun je 'm het beste van te voren 'laten weten' wat er in komt. Zo blijft je kop thee langer warm als je van te voren de thermosfles even laat staan met heet water erin. Andersom kun je je drinken langer koud houden als de fles reeds gekoeld is met koud water en ijsblokjes.
Onderhouden van een thermosfles
Eigenlijk vraagt een thermosfles niet echt om buitengewoon onderhoud. Belangrijk is bijvoorbeeld wel dat je het gebruik van sterke schoonmaakmiddelen moet vermijden bij het reinigen. Daarnaast moet je de fles altijd goed uitspoelen na gebruik. Gewoon met water en een beetje zeep is vaak al voldoende. Veel fabrikanten raden tevens aan om geen zuivelproducten in je thermosfles te bewaren zoals melk of yoghurt.
Waterzakken
Tegenwoordig heb je naast flessen ook waterzakken. Deze stop je in je rugzak en vervolgens hang je een slangetje aan je schouderbanden en je kunt drinken tijdens het lopen. Het grote voordeel van een waterzak is dat je 'm heel klein kunt oprollen als hij eenmaal leeg is en dan dus heel weinig ruimte in beslag neemt. Daar staat echter tegenover dat je met een waterzak veel voorzichtiger om moet gaan. Hoewel de fabrikanten vaak zeggen dat je er als het ware met een auto overheen kunt rijden blijken ze toch vaak aan beschadiging onderhevig. En dit kan dan bijvoorbeeld tot gevolg hebben dat je hele rugzak van binnen vol komt te staan met water. Zelf heb ik daarom mijn waterzak altijd aan de buitenkant van mijn rugzak hangen. Mocht het dan een keer misgaan, dan loopt het water tenminste niet meteen over mijn reserve kleren of slaapzak.
Voor (thermos)flessen en waterzakken kun je onder andere terecht bij:
·
Aquatina · BCB Adventure · Bota of Boulder · CamelBak · Contigo · Defcon 5 · GSI Outdoors · Guyot Designs · Hydro Flask · Kambukka · Klean Kanteen · Kohla · Laken · Lezyne · Lifeventure · Light My Fire · Markill · MSR · Nalgene · Ortlieb · Platypus · Polar bottle · Primus · Seshin · Source · Stanley · Style Expedition (Kijkshop huismerk) · Tapwater.org · Thermos · Trail (huismerk V&D) · Vapur ·