Home » Materialen » Kleding » Materialen/Stoffen

Materialen/stoffen

Zeker in de afgelopen jaren is er steeds beter en lichter materiaal ontwikkeld voor het maken van outdoor-kleding. Hieronder een (groeiend) overzicht vane verschillende materialen en hun kenmerken. En dan niet met de meest technologische kreten om je het riet mee in te sturen, maar gewoon in helder Nederlands wat je zoal kunt verwachten van de verschillende materialen.

Belangrijkste van dit overzicht is wellicht dat alle genoemde technieken volledig wegvallen als je niet goed gebruik maakt van het 3-lagen systeem. Als je kleding namelijk niet kán ademen, dan heeft de ademende werking van de stof ook geen zin en is het dus weggegooid geld.

Naast de namen die de verschillende fabrikanten aan hun materialen geven, kun je in dit overzicht ook de 'gewone' materialen als wol, katoen en fleece vinden.

Ceplex
Een stof die vooral wordt gebuikt vanwege het ademend en waterdichte vermogen. In verschillende lagen met steeds kleiner wordende poriën wordt het vocht naar buiten getransporteerd. Maar door de kleine poriën in de buitenste laag komt geen druppel regenwater naar binnen.
Ceplex Plus
Ceplex Plus is er in twee soorten (2- of 3-laags). Daar waar de 2 laags dunner en soepeler is, is de 3-laags versie een stuk stugger en daardoor ook sterker. Beiden echter hebben een uitstekende waterdichte en ademende werking.
Dryflo
Dryflo wordt gemaakt voor Lowe Alpine en wordt onder andere gebruikt voor thermisch ondergoed. Dryflo is 100% polyester en is zo gemaakt dat het vocht van het lichaam afvoert. Het is ademend en snelrogend en daardoor ideaal om direct op het lichaam te dragen. Dryflo is er in verschillende soorten (extra licht, extra zwaar, etc.)
Dryloft
Dryloft komt van de makers van Gore-Tex. Het is een ademend, waterdicht en winddicht materiaal dat je uitstekend warm houdt. Geen wonder dat dikke winterjassen bij voorkeur van Dryloft zijn gemaakt.
Etaproof
Etaproof is een speciaal soort katoen. Het heeft de goede eigenschappen van katoen (draagt lekker en ademd goed), maar is verbeterd wat leidt tot een waterafstotende (bijna waterdichte) laag stof. Dit komt onder andere door de gebruikte katoenvezels en de manier van weven. Nadeel van Etaproof is de prijs: die is hoog.
eVENT
eVENT wordt toegepast in de nieuwe jacks van Lowe Alpine. eVENT heeft een bijzonder hoog ademend vermogen (veel hoger dan gewone laminaten) en is daarnaast ook licht van gewicht en waterdicht.
Fleece
Dit is wellicht één van de meest bekende stoffen: warm, sneldrogend, ademend en superlicht van gewicht. Je kunt fleece herkennen als de zachte stof waar veel outdoor-vesten en truien van zijn gemaakt, soms inritsbaar in je regenjack. Er zijn overigens veel verschillende soorten fleece, zoals je in dit overzicht ook zult zien.
Gore-Tex
Zonder twijfel de bekenste materiaalsoort als het gaat om kleding. Sinds de ontdekking heeft de het in een windvlaag zijn plaats ingenomen in de kledingmarkt. Dat kan ook niet anders omdat het de oorspronkelijke waterdichte en ademende stof is.
Hydrenaline
Een stof die bijzonder goed ademend is, maar toch wind- en waterdicht is. Daardoor is het uitstekend geschikt voor hardlopers en beoefenaars van aerobic, die zich flink inspannen en dus ook veel zweten.
Hydron
Een bijzonder ademend materiaal, wat het geschikt maakt voor toepassing op kledingsstukken die tijdens een flinke inspanning worden gedragen. Door een uitgekiend systeem verspreid het lichaamsvocht zich over de stof, waardoor het sneller en makkelijk kan verdampen of worden doorgegeven naar de volgende laag.
Katoen
Katoen voelt lekker aan en daarom is het zo populair als stof voor kleding. Maar katoen heeft daar een ontzettend groot nadeel tegenover staan: het is snel vochtig en droogt (zelfs gedurende een nachtje slapen) bijna niet. Voor inspannende activiteiten zoals hiking in de bergen is het dan ook absoluut niet geschikt.
MecTex
Een bijzonder soepel rekbare stof, met een buitenlaag die vuil afstoot. MecTex wordt bij voorkeur gebruikt in outdoor-broeken, waar vuil en rekbaarheid belangrijke zaken zijn om rekening mee te houden.
Outlast
Outlast is een stof die gebruik maakt van micro-cellen. Deze cellen slaan warmte op als je je inspant en geven deze warmte weer af als je ontspant. Op die manier blijf je dus altijd even warm zodat het hart een rustiger en constant ritme kan aanhouden.
PacLite
PacLite is één van de nieuwste vindingen van de Gore-fabriek. Deze vorm van Gore-Tex is namelijk veel lichter en dan de normale stof, maar heeft wel dezelfde positieve eigenschappen (ademend en waterdicht). Bijkomend voordeel van PacLite is dat het veel kleiner is in te pakken dan normaal Gore-Tex.
Polartec
Polartec is waarschijnlijk de bekendste (maar in elk geval één van de beste) soorten fleece. Het komt dan ook van Malden Mills, de makers van het echte fleece. Deze vorm van fleece heeft alles wat je kunt wensen als kleermaker (en buitensporter): warm, licht van gewicht, ademend en snel drogend. Daarnaast is Polartec 200 ook nog eens behandeld met een antibacteriologisch middel, zodat het geen kwaad kan om een jack of trui tijdens een meerdaagse hike te blijven dragen.
Polartec Bi-polar
Deze vorm van fleece kun je vergelijken met Sandwich fleece: twee lagen van materiaal waarbij de ene zorgt voor een warme en luchtvasthoudende werking en de ander de wind buitenhoudt. Op die manier heb je dus een ademend en winddicht kledingsstuk.
Polartec Power Dry
Zoals je bij een naam als deze kunt verwachten is deze vorm van Polartec bijzonder sneldrogend. Geen wonder dus dat je ondergoed en shirts bij voorkeur zijn gemaakt van deze stof, omdat ze het vocht snel doorvoeren naar de volgende laag.
Polartec Power Stretch
Een variant op het gewone Polartec fleece, namelijk een soort die bijzonder goed is te rekken. Door deze soepelheid is dit materiaal uitstekend te gebruiken op die plaatsen waar warmte en rekbaarhei belangrijk zijn (armen en benen bijvoorbeeld).
Polartec Windblock
Opnieuw een versie van Polartec, ditmaal speciaal gemaakt om de wind buiten te houden. Ideaal dus als materiaal voor een jack dat je aantrekt als je even uit wil rusten maar niet meteen wil afkoelen door de wind.
Regulator (R1, R2 of R3)
Een soort fleece die speciaal is ontwikkeld voor Patagonia. Deze materiaalsoort is bijzonder licht van gewicht, is klein in te pakken en ademend. Nadeel echter is het feit dat de wind er vrij makkelijk doorheen kan waaien en je dus nog kan afkoelen.
Ripstop
Hoewel vaak wordt gedacht dat Ripstop een materiaal is (vandaar dat het hier is opgenomen), is het een wijze van weven van materiaal. Stoffen die volgens het ripstop-systeem zijn gemaakt bestaan namelijk uit een extra verstevigd net van vierkantjes die ervoor zorgen dat de stof nooit ver kan uitscheuren als je ergens achter blijft hangen. De vierkantjes zijn gemaakt van een sterker draad dan de rest van de stof en worden meegeweven in de stof.
Sandwich Fleece
Zoals de naam al doet vermoeden heb je hier te maken met enkele lagen. Omdat fleece op zichzelf vaak erg ademend is en daardoor niet echt veel bescherming biedt tegen wind, wordt er een extra laag PU tussen twee lagen fleece gelamineerd. Op die manier wordt de ademende werking behouden, maar heeft de wind minder kans om door te dringen.
Stretch Hydroseal
Een ademend en waterafstotend materiaal dat vanwege zijn rekbaarheid vooral wordt gebruikt voor jassen en broeken.
Supplex
Een stof die je eigenlijk alleen maar zult vinden in zomer- en tropenkleren. Het is een nylon stof die snel droogt, licht van gewicht en sterk is. Het materiaal voelt aan als katoen, maar heeft dus niet de nadelen van katoen.
SympaTex
SympaTex is een sterke waterdichte en ademende stof, welke vaak wordt gebruikt ter versteviging van kleding.
Tecnopile
Opnieuw een variant op fleece, ditmaal superrekbaar en licht van gewicht. Gemaakt door het Italiaanse Pontetorto. Zij maken deze stof tevens extra sterk, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je trui of jack bij de eerst de beste doornstruik kapot is.
Triplepoint
Ademend, waterafstotend en winddicht; dat zijn de kenmerken van Triplepoint, een materiaalsoort die door Lowe Alpine wordt gebruikt voor buitenlagen. Één van de grote voordelen van Triplepoint is dat het nog steeds ademt als het door en door nat is.
Triplepoint Ceramic
Triplepoint Ceramic lijkt in veel opzichten op gewoon Triplepoint. In principe is het dat ook, maar dan net iets beter, dus betere bescherming tegen wind en water, beter en langer ademend en daardoor beter bestand tegen de echte zware omstandigheden.
UltraWick
Een stof die ideaal geschikt is voor de dunne ondershirts. Het is een ultradunne versie van fleece en houdt je lichaam lekker koel en droog.
VaporWick
Een stof die speciaal is ontworpen om katoen te vervangen in de warme zomer. Het droogt supersnel en is vuilafstotend. Daarnaast zal het zweet snel van je lichaam weg transporteren, zodat je je lekkerder voelt ondanks een hete zon.
Windstopper
Van de Gore-fabriek. Een licht materiaal dat nagenoeg alle wind tegenhoudt en daardoor ideaal is voor de buitenlaag die je tegen koude wind moet beschermen.
Wol
Wol is waarschijnlijk één van de oudste materialen die wordt gebruikt voor kleding. Ook vandaag de dag zie je nog veel sokken en truien gemaakt van wol. Dit omdat wol goed ademend is en het je goed warm houdt. Daar staat echter tegenover dat wol niet snel droogt, dat het zwaar is en dat het vaak jeukt op het lichaam.
X-dream
Een 100% polyester materiaal dat je in de zomer gerust kunt dragen tijdens natte hikes. Het spul droogt supersnel en houd je tevens lekker koel ondanks een smorend zonnetje. Daarnaast is het supersterk en kan het dus tegen een stootje (of een doorn van een struik).
XCR
Een uitvinding van de Gore-fabriek die 25 procent meer ademend vermogen heeft dan de gewone Gore-tex en toch gewoon waterdicht blijft. XCR is er in een 2-lagen versie (lichter) en een 3-lagen versie (sterker).

Bovenstaand overzicht is niet compleet. Dit komt omdat er tientallen verschillende benamingen zijn voor dezelfde soorten stoffen en omdat er haast elke week wel weer een nieuwe vinding of aanpassing wordt gedaan die het allemaal nog beter moet maken. Met het bovenstaande overzicht wil ik je dan ook alleen maar helpen om een beetje inzicht te krijgen in de verschillende stoffen én het feit dat er voor verschillende activiteiten verschillende stoffen zijn die de voorkeur hebben. Vaak blijft het beste om in de buitensportwinkel je wensen aan de verkoper kenbaar te maken en samen met hem of haar de beste kledingsstukken te zoeken, dit uiteraard ook binnen het budget dat je wilt besteden.