Home » Materialen » Messen en gereedschap » Multitools
Multi-tools
Lang geleden, rond 1975 om precies te zijn, was er een Amerikaanse student die datgeen doet wat veel Amerikaanse jongeren van nu ook doen: het bekende rondje Europa. Tijdens deze trip kwam deze student er al snel achter dat zijn mes niet altijd uitkomst bood voor de problemen die hij onderweg tegenkwam (lekkende kranen, kapotte rugzak, loszittende pangrepen, etc.). Daarom besloot hij na thuiskomst zijn mes maar eens goed onder handen te nemen. Hij nam zijn mes samen met enkele stukken metaal, enkele schroevendraaiers en een nijptang en gaan aan het knutselen. Ruime tijd later, zeg maar 1999, zijn er duizenden (misschien zelfs wel miljoenen?) mensen die die student bijzonder dankbaar zijn en zijn naam aan hun riem dragen. Zijn naam is namelijk Tim Leatherman.
Inmiddels heeft echter ook de concurrentie niet stilgestaan en zijn er van bijna alle grote mesmerken ook multi-tools te verkrijgen. Multi-tools in alle maten, soorten, gewichten en voor de meest uiteenlopende toepassingen.
Op de eerste en originele Leathermans is inmiddels al één zeer belangrijke verbetering toegepast door de meeste fabrikanten: je hoeft niet persé de tang te openen om bij de andere gereedschappen te kunnen. Daarnaast heeft elke fabrikant wel zo zijn eigen ingenieuze vondsten in de multi-tools van zijn eigen merk ingebouwd. Zo staat bijvoorbeeld de Swiss Tool van Victorinox er om bekend dat elk stuk gereedschap zijn eigen veer heeft en dus zal het dus bijna nooit voorkomen dat het mes of een schroevendraaier ongewenst opengaat terwijl je een ander stuk gereedschap gebruikt.
Er zijn in de ogen van een leek haast geen verschillen te zien in de multi-tools van de verschillende merken. Toch is het handig om je goed te oriënteren als je op het punt staat om een dergelijk (vaak duur) stukje gereedschap aan te schaffen. Op deze pagina wil ik je wat tips geven waar je zoal aan moet denken als je een multi-tool wilt kopen.