Home » Materialen » Materiaal-nieuws » Nieuws-item

Edelrid zet nieuwe standaard met klettersteigset Cable Vario

Edelrid zet nieuwe standaard met klettersteigset Cable VarioMet de nieuwe via ferrata set Cable Vario zet Edelrid een nieuwe standaard voor de veiligheid van het klettersteigen. De Cable Vario is de eerste set ter wereld waarvan de rem individueel af te stemmen is op het gewicht van de gebruiker (vergelijkbaar met de Z-waarde bij ski-bindingen). Ernstige verwondingen door een val voor zowel volwassenen als kinderen worden met deze set voorkomen. De 'Variobrake' is uiteraard gepatenteerd. De Cable Vario is uitgerust met de gepatenteerde OneTouch karabiners. Deze revolutionaire ontwikkeling op de markt van klettersteigsets is tijdens de ISPO (winter vakbeurs) bekroond met een ISPO Award 2012. De Cable Vario is een compacte via ferrata set met een 'state of the art' veiligheid.

Via ferrata sets
Alle klettersteigsets beschikken over een schok absorptie systeem (rem) om een val te voorkomen en de kans op letsel te minimaliseren. Wanneer iemand tijdens het klettersteigen valt, wordt deze val gecontroleerd afgeremd. De kracht die door de val op het lichaam komt wordt door de rem verkleind. Een via ferrata set zonder rem zou de klimmer kunnen beschermen tegen een val in de diepte, maar door de korte remweg zou er een enorme kracht op het lichaam uitgeoefend worden, met letsel als gevolg.

Veiligheidsnorm
De huidige veiligheidsnorm (EN 958) voor klettersteigsets is gebaseerd op de weerstand bij een 5m val bij een gewicht van 80 kg en een maximale schokkracht van 6 kN. De maximale val-afstand mag niet verder zijn dan 1,2 meter. In andere woorden: iemand van 80 kg kan na een val van 5m tot stilstand gebracht worden. Daarbij mag de set niet breken en de schok op het vallende gewicht niet meer dan 6 kN bedragen. De maximale remweg om dit te bereiken is 120 cm.

Onderzoek
Onderzoek met testmodellen (poppen) wijst uit dat schokdempers die ontworpen zijn conform de EN 958 norm, een val-afstand hebben van slechts een paar centimeter wanneer het gebruikt wordt door een persoon van 30 kg. Dat betekent dat klettersteigsets eigenlijk niet over een dynamische rem beschikken en een substantiële schokkracht veroorzaken die gevaarlijk is voor kinderen of mensen met een lager gewicht dan 80 kg.

Variobrake
De Edelrid Cable Vario biedt de oplossing voor dit probleem. De Cable Vario is de eerste klettersteigset ter wereld waarvan de rem af te stemmen is op het gewicht van de gebruiker. Het kerncomponent van de Cable Vario is de nieuw ontwikkelde en gepatenteerde Variobrake. Dit systeem maakt het mogelijk om de rem af te stemmen op het gewicht van de gebruiker, net zoals de gewichtsinstelling bij ski-bindingen. Het instellen gebeurt door het verdraaien van een bout met een gewichtsindicatie. Het voordeel is duidelijk: deze klettersteigset is geschikt voor alle type klimmers. De valafstand is nooit verder dan 1,2 meter en minimaliseert daarmee de schokkracht voor kinderen en mensen met een lager gewicht.

State of the art
Ernstige verwondingen veroorzaakt door het ontbreken van de juiste energie absorptie wordt dankzij de nieuwe Cable Vario set vermeden. Met deze klettersteigset zet Edelrid een nieuwe standaard voor veilig klettersteigen. De Cable Vario beschikt uiteraard over de bewezen vertrouwde Edelrid technologieën zoals de gepatenteerde One Touch karabiners. Samen met de elastische schlinges verzekert dit een perfecte hanteerbaarheid tijdens het vast en los maken van de karabiners. De Cable Vario is een compacte via ferrata set met “state of the art” veiligheidsvoordelen.

Voor meer informatie: https://www.edelrid.de/

Andere recente nieuws-items met betrekking tot Edelrid:

Andere recente nieuws-items met betrekking dezelfde productgroep:

Dit materiaal-nieuws kun je gratis opnemen op je eigen site, als je gebruik maak van de RSS-feed: RSS-feed.
Lees hier meer over de Hiking-site.nl RSS-feeds.

Het feit dat producten worden vermeld in de nieuws-items wil niet zeggen dat ze ook daardwerkelijk zijn uitgetest door de beheerder(s) van deze site. De informatie is in bijna alle gevallen beschikbaar gesteld door de fabrikant/importeur.