Home » Materialen » Materiaal-nieuws » Nieuws-item

VAUDE ontvangt DNWE-prijs voor bedrijfsethiek

VAUDE ontvangt DNWE-prijs voor bedrijfsethiekBuitensportfabrikant VAUDE uit het Duitse Tettnang werd door het 'Deutschen Netzwerk Wirtschaftsethik' (DNWE) met de DNWE-prijs voor bedrijfsethiek van dit jaar onderscheiden. Op 22 februari nam Dr. Antje von Dewitz, directrice van VAUDE, de onderscheiding in het kader van de feestelijke prijsuitreiking op de Hogeschool Niederrhein in Möndschengladbach in ontvangst. Het bedrijf ontving de prijs ter waarde van 10.000 euro voor haar veelvoudige initiatieven op het gebied van een duurzame bedrijfsvoering. "VAUDE laat ziet dat duurzaam ondernemen een economisch succes niet in de weg staat, maar deze juist kan vergroten", aldus de onderbouwing van de DNWE-jury.

Het 'Deutsche Netzwerk Wirtschaftsethik' (Duits Netwerk voor Bedrijfsethiek) reikt de prijs voor bedrijfsethiek elke twee jaar uit aan ondernemingen of andere organisaties, die hun bedrijfspolitiek- of cultuur zo organiseren en vormgeven, dat ethisch gedrag en handelen in zowel economisch als maatschappij duurzaam bevorderd worden.

"We willen ons als onderneming niet alleen richten op economische factoren, maar ook op maatschappelijke waarden en een holistische ondernemingsverantwoordelijkheid voor ons handelen. We volgen deze weg consequent, ook als dit hogere kosten of meer moeite met zich meebrengt. De DNWE-prijs is een schitterende erkenning daarvoor, waar we zeer blij mee zijn", aldus Dr. Antje von Dewitz.

Het prijzengeld zal zowel de werknemers als ook het algemeen nut ten goede komen. Een deel ervan investeert VAUDE in de inrichting van het bedrijfsgezondheidsmanagement, wat sport-, outdoor- en yogacursussen alsmede presentaties, etc. omvat, waaraan alle VAUDE-werknemers kosteloos deel kunnen nemen. Het andere deel stelt VAUDE beschikbaar voor het intern opgerichte vluchtelingenproject, dat door de onderneming met middelen en organisatorisch wordt ondersteund. Daarbij zetten méér dan 30 VAUDE-medewerkers zich in voor integratieprojecten, die op deze manier financieel ondersteund worden.

Jury-motivering
"VAUDE heeft zich als rolmodel voor de middelgrote ondernemingen ontwikkeld, hoe succesvolle integratie van hoge ecologische, sociale en economische standaarden in het bedrijfsproces verweven kunnen zijn. In de praktijk komt dit bijvoorbeeld tot uiting in productdesign gericht op lange levensduur en gemakkelijk te repareren producten en de zoektocht naar alternatieve grondstoffen", motiveert de voorzitter van de DNWE, Prof. Dr. Josef Wieland de prijstoekenning. Juryvoorzitter Prof. Dr. Michael Aßländer vult aan "dat de onderscheidende manier van value-based ondernemen, waarmee de werknemers, maar ook de klanten en toeleveranciers zich voor een gemeenschappelijk doel inzetten, bijzonder veel indruk hebben gemaakt."

VAUDE-duurzaamheidsstrategie: "De groene draad"
VAUDE volgt een holistische duurzaamheidsstrategie, die als een "groene draad" door het gehele bedrijf loopt. "Voor ons is het belangrijk een balans te vinden tussen ecologische, sociale en economische verantwoordelijkheid", aldus Dr. Antje von Dewitz. "Onze waarden voeren we overal door: in de productontwikkeling, evenals in de logistiek of in het personeel. De daaraan verbonden kosten zijn enorm. Maar we zijn ervan overtuigd dat het zinvol is en zich op de lange termijn loont." Met haar omzetontwikkeling, die al sinds jaren boven het branchegemiddelde ligt, bekrachtigt VAUDE dat duurzaamheid ook een economische succesfactor kan zijn.

Prijs voor bedrijfsethiek van de DNWE
De toekenning stelt beleidsmatige activiteiten op de voorgrond, zoals die bijvoorbeeld in de criteria van het UN Global Compact of de OESO-richtlijnen geformuleerd worden. Als andere criteria gelden procesmatigheid en duurzaamheid, die in de projecten of de bedrijfspolitiek van de onderneming terugkomen. Voor de prijs kan men zich niet opgeven, het Deutsche Netzwerk Wirtschaftsethik beslist over de nominatie en de winnaar van de prijs. Prijswinnaars van de afgelopen jaren zijn noemenswaardige ondernemingen en organisaties als Novatis, Faber Castell, Puma, Otto, Ristic en BSCI.

Over het Deutsche Netzwerk Wirtschaftsethik
Het 'Deutsche Netzwerk Wirtschaftsethik' is een civiele organisatie met als doel de rol van de ethiek in de economie te versterken – door de uitwisseling tussen vertegenwoordigers van ondernemingen, organisaties en wetenschap. DE DNWE neemt deel aan het publieke debat, werkt samen met andere organisaties en identificeert en stimuleert voorbeeldig handelen. Het DNWE is het Duits verbond van het European Business Ethics Network (EBEN), dat in 1987 in Brussel werd opgericht en zich voor de bevordering van de interculturele dialoog over vragen met betrekking tot bedrijfs- en ondernemingsethiek inzet. EBEN heeft inmiddels meer dan 1100 leden in 20 landen. EBEN onderhoudt contacten met alle belangrijke internationale verenigingen op het gebied van bedrijfsethiek.

Voor meer informatie: https://www.vaude.com/

Andere recente nieuws-items met betrekking tot Vaude:

Andere recente nieuws-items met betrekking dezelfde productgroep:

Dit materiaal-nieuws kun je gratis opnemen op je eigen site, als je gebruik maak van de RSS-feed: RSS-feed.
Lees hier meer over de Hiking-site.nl RSS-feeds.

Het feit dat producten worden vermeld in de nieuws-items wil niet zeggen dat ze ook daardwerkelijk zijn uitgetest door de beheerder(s) van deze site. De informatie is in bijna alle gevallen beschikbaar gesteld door de fabrikant/importeur.