Home » Materialen » Materiaal-nieuws » Nieuws-item

Eco Finish geeft milieuvriendelijk afpareleffect bij VAUDE

Eco Finish geeft milieuvriendelijk afpareleffect bij VAUDENa intensief onderzoek- en ontwikkelingswerk stapt VAUDE in de collectie voorjaar/zomer 2017 voor het grootste deel van de producten met waterafstotende behandeling over op milieuvriendelijke PFC-vrije alternatieven dankzij Eco Finish. Deze werden in omvangrijke tests uitgeprobeerd op verschillende materialen en voldoen aan de gestelde eisen voor wat betreft performance.

“De jongste testuitslagen hebben ons overtuigd. Deze tonen een zeer goed afpareleffect, daarom passen we een groot deel van de collectie aan”, zegt CEO Antje von Dewitz verheugd over de vooruitgang in de veel besproken PFC-kwestie. Daarbij gaat het er om bij de zogenaamde DWR, oftewel de waterafstotende behandeling van textieloppervlaktes, geen gebruik te maken van de schadelijke fluorkoolstoffen (PFC). Bij de aanpassing naar milieuvriendelijke alternatieven zijn er talrijke uitdagingen te overwinnen: van inboeten op de functionaliteit door gebrek aan afparelen van vocht en vuil en ongewenste bijwerkingen, die zich bij de kleur of op het oppervlak vertonen, tot veranderingen in de stoftextuur. De jarenlange testinspanningen bij VAUDE was en zijn navenant hoog.

Totale kleding: 95 % PFC-vrij
95% van de totale VAUDE-kleding in de collectie zomer 2017 wordt PFC-vrij gefabriceerd. Binnen de waterdichte en waterafstotende kleding wordt 87% PFC-vrij behandeld; dit deel kon in vergelijking tot het voorjaar met 29% verhoogd worden. Het gestelde doel om uiterlijk in 2020 compleet PFC-vrij te zijn komt zo binnen handbereik. Naast waterafstotende kleding, zoals softshelljacks of trekkingbroeken, die al sinds zomer 2015 volledig PFC-vrij gefabriceerd worden, wordt bij VAUDE nu ook bij waterdichte producten zoals regenjacks- en broeken het grootste deel van het assortiment PFC-vrij behandeld. Bij waterdichte membranen werkt VAUDE al jaren PTFE-vrij, omdat voor de productie daarvan PFC als hulpmiddel benodigd is.

Strenge testmethoden
Omvangrijke tests en de nauwe samenwerking met de chemische leveranciers en producenten hebben de grootste vooruitgang mogelijk gemaakt. In totaal heeft VAUDE méér dan 300 stoffen in het laboratorium getest; intensieve draagtests in regensimulators en echt praktijkgebruik waren elementair onderdeel van het ontwikkelingswerk. Daarbij hebben de eigen materiaalspecialisten performance-tests van verschillende PFC-vrije DWR-alternatieven uitgevoerd. “Onze klanten verwachten van een regenjack dat nat en vuil afparelen en het materiaal zich van buiten niet volzuigt. Verschillende materialen reageren ook verschillend, daarom moeten we elke stof apart testen en hebben daarom testmethoden ontwikkeld die hoger dan de conventionele industriestandaard liggen” – aldus Hilke Patzwall, milieumanager bij VAUDE. De milieuvriendelijke PFC-vrije alternatieven worden bij alle regenproducten toegepast, die het complexe testproces succesvol doorstaan hebben.

Eco Finish: toonaangevend voor milieuvriendelijke producten
VAUDE labelt alle PFC-vrij behandelde producten met het eigen “Eco Finish” label. Daaronder vallen alle waterafstotende behandelingen die zonder fluorkoolstoffen (PFC) uitgevoerd worden. Het symbool voor het milieuvriendelijke afpareleffect is ook onderdeel van de VAUDE Green Shape garantie. “De klant kan dankzij de Eco Finish labels op de producten de bewuste keuze maken of hij/zij ten bate van het milieu de PFC-vrije variant kiest”, aldus Parzwall.

VAUDE duurzaamheidsstrategie: „De groene draad“
VAUDE volgt een holistische duurzaamheidsstrategie, die als een “groene draad” door alle onderdelen van de onderneming loopt. “We vinden het belangrijk een balans te vinden tussen ecologische, sociale en economische verantwoordelijkheid”, aldus Antje von Dewitz. “Onze waarden implementeren we overal en stuwen ook bij de leveranciers de zoektocht naar milieuvriendelijke functionele materialen en de doorontwikkeling van de technologieën.” Met haar omzetontwikkeling, die sinds jaren boven het branchegemiddelde ligt, bekrachtigt VAUDE dat duurzaamheid ook een economische succesfactor kan zijn. In 2015 werd de onderneming met de Duitse duurzaamheidsprijs als Duitslands meest duurzame merk erkend.

Voor meer informatie: https://www.vaude.com/

Andere recente nieuws-items met betrekking tot Vaude:

Andere recente nieuws-items met betrekking dezelfde productgroep:

Dit materiaal-nieuws kun je gratis opnemen op je eigen site, als je gebruik maak van de RSS-feed: RSS-feed.
Lees hier meer over de Hiking-site.nl RSS-feeds.

Het feit dat producten worden vermeld in de nieuws-items wil niet zeggen dat ze ook daardwerkelijk zijn uitgetest door de beheerder(s) van deze site. De informatie is in bijna alle gevallen beschikbaar gesteld door de fabrikant/importeur.