Home » Materialen » Materiaal-nieuws » Nieuws-item

Fjallraven presenteert BERGSHELL, het nieuwe waterproof, duurzame en zeer bestendige materiaal voor rugzakken

Fjallraven presenteert BERGSHELL, het nieuwe waterproof, duurzame en zeer bestendige materiaal voor rugzakkenBergshell is een gloednieuwe innovatie en buitengewoon materiaal van Fjällräven. Het is gemaakt van gerecycled nylon (31%) en gecertificeerd door de Global Recycled Standard. Dankzij een TPU-laminaat is het materiaal waterproof tot 20.000 mm. Een hypermoderne weeftechniek maakt het zeer slijtvast en resistent tegen scheuren.

Enkele jaren geleden vroegen klanten Fjällräven waarom het merk geen waterproof rugzak in het modelgamma bezat. De reden daarvoor was dat de combinatie van G-1000 HeavyDuty en een regenhoes de meeste rugzakken voldoende bescherming boden tegen slechte weersomstandigheden. Maar toen werd Bergtagen gelanceerd.

Bergtagen is Fjällräven's collectie voor bergbeklimmers. Het is ontworpen om prestaties op het hoogste niveau te garanderen, zonder te compromitteren op duurzaamheid en betrouwbaarheid. Toen Bergtagen in september 2017 werd gelanceerd, zat daar geen rugzak bij. En dat maakte de lijn voor Fjällräven's designers enigszins incompleet.

Het vinden van waterproof en zeer slijtbestendige materialen is vrij gemakkelijk, maar beide eigenschappen samenbrengen in een materiaal dat tevens voldoet aan de duurzaamheidsnormen van Fjällräven bleek lastiger. "De waterproof materialen die we bekeken, waren te glanzend en te flitsend voor Fjällräven", legt Svante Björkroth, productontwikkelaar bij Fjällräven, uit. "Deze materialen waren op hun beurt niet voldoende slijtvast. Bovendien moesten we een leverancier vinden die onze visie op duurzaamheid deelt, we kunnen niet zomaar een functioneel en sterk materiaal produceren. Volgens Fjällräven's ontwerprichtlijnen, moeten onze materialen ook duurzaam zijn." Het resultaat was Bergshell – een OutDoor Industry Awards prijswinnend materiaal.

Hoe werkt het?
Bergshell draagt een zeer hoge slijtvastheid en grote scheursterkte. Dit komt doordat het doorsnee filamentgaren combineert met een luchtstructuur garen in een vlakke ripstopconstructie.

Fjällräven presenteert BERGSHELL, het nieuwe waterproof, duurzame en zeer bestendige materiaal voor rugzakken

Conventionele ripstopstoffen (A) bestaan uit een ongelijk oppervlak, waarbij de ripstop-draden zich bovenop bevinden en daardoor als eerste worden aangetast bij schuren en stoten. Het daaronder gelegen filamentgaren is hierdoor beschermd, maar het ripstopgaren raakt snel versleten. Met Bergshell's innovatieve vlakke ripstopconstructie (B) wordt slijtage echter gelijkmatig verdeeld over het gehele oppervlak van de stof. Het materiaal kan hierdoor aanzienlijk meer slijting weerstaan. Verder heeft Fjällräven een filamentgaren in de ripstop gecombineerd met een luchtstructuur garen in de basis. Glad filamentgaren is zeer scheurbestendig, maar minder goed bestand tegen schaven. Luchtstructuur garen bevat een pluizig oppervlak en draagt daarmee een hogere slijtvastheid bij schaven, maar is echter weer minder goed bestand tegen scheuren. De combinatie van de twee, maakt dat het beste uit twee werelden gecombineerd wordt in één sterk materiaal.

Bergtagen 38
Vanwege deze specifieke functionele eigenschappen, gebruikt Fjällräven Bergshell om een variëteit aan nieuwe rugzakken en tassen te creëren, waaronder Bergtagen 38: een rugzak speciaal ontworpen voor bergbeklimmen. De rugzak werd ontwikkeld na vele trips en lang overleg met de Swedish Mountain Guide Association, alsmede op basis van Fjällräven's eigen tests en excursies. Het ontwerp draagt een te verwijderen FSC-gecertificeerd houten frame, een verwijderbare bovenklep, een heupgordel en is compatibel met drinksystemen. De rugzak is verkrijgbaar in twee rug-lengtes - small/medium en medium/large – en bevat bevestigingspunten voor ijsbijlen en andere uitrusting.

Meer foto's bij dit nieuws-item

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Voor meer informatie: https://www.fjallraven.nl/

Andere recente nieuws-items met betrekking tot Fjällräven:

Andere recente nieuws-items met betrekking dezelfde productgroep:

Dit materiaal-nieuws kun je gratis opnemen op je eigen site, als je gebruik maak van de RSS-feed: RSS-feed.
Lees hier meer over de Hiking-site.nl RSS-feeds.

Het feit dat producten worden vermeld in de nieuws-items wil niet zeggen dat ze ook daardwerkelijk zijn uitgetest door de beheerder(s) van deze site. De informatie is in bijna alle gevallen beschikbaar gesteld door de fabrikant/importeur.