Home » Materialen » Materiaal-nieuws » Nieuws-item

Zweedse kunstenaars ontwerpen twee special edition Kanken rugzakken

Zweedse kunstenaars ontwerpen twee special edition Kanken rugzakkenNadat de Kånken een paar jaar geleden officieel tot kunstwerk is bestempeld door Svensk Form, vond Fjällräven het de hoogste tijd om deze mijlpaal in stijl te vieren. Dat gebeurt nu met de lancering van twee special edition Kånken-rugzakken. Zweedse kunstenaars Cecilia Heikkilä enErik Olovsson zijn aangesteld om unieke prints te ontwerpen die hun eigen verbondenheid met de natuur weerspiegelen in combinatie met een vleugje Kånken-speelsheid.

Kånken zag in 1978 het levenslicht als oplossing voor een groot probleem. Rugklachten namen toe in Zweden, en niet alleen onder volwassenen maar ook onder kinderen. Dit baarde Fjällräven’s oprichter Åke Nordin zorgen. Dus ging hij op zoek naar een oplossing. En dat werd Kånken. Een eenvoudige rugzak met ruimte voor tweeA4-klappers en een pennendoos om schoolspullen makkelijker en comfortabel te dragen. In de loop der jaren is Kånken kleurrijker geworden (er zijn nu meer dan 50 kleurencombinaties), en veelzijdiger, met verschillende afmetingen en materialen (waaronder Re-Kånken, gemaakt van gerecyclede plastic flessen); maar de basale vorm en de moeiteloze eenvoud zijn niet veranderd. Daardoor, en dankzij de geschiedenis, is de tas een wereldwijd succes geworden.

Het is nu meer dan een rugzak. Het is een verlengstuk van de persoonlijkheid van de drager. Hij is gefotografeerd, grafisch in kunst gebruikt en gebruikt als accessoire in stylingwerk. Dus toen het door Svensk Form (The Swedish Society of Crafts and Design) werd bestempeld als een kunstobject, onderdeel van de Zweedse culturele geschiedenis, vond Fjällräven het vanzelfsprekend dat er op social media een wedstrijd werd uitgeschreven om Kånken dragers op te roepen hun Kånken Art te delen.

"We waren ondersteboven van de respons", zegt Sarah Benton, Fjällräven’s social media manager. "Niet alleen overtrof het niveau van de kunst al onze verwachtingen, maar we zagen ook de passie als het op Kånken aankomt."

Dat was, samen met de toekenning van kunstvorm door Svensk Form, de reden waarom Fjällräven Erik en Cecilia Kånken Art prints liet maken. Bovendien gaat een procent van de opbrengst van deze speciale Kånkens naar Fjällräven’s nieuwe Arctic Fox Initiative, een fonds dat initiatieven ondersteunt die flora, fauna en het buitenleven supporten en beschermen. Cecilia Heikkilä is een grafisch ontwerpster die, onder andere, kinderboeken heeft geschreven en geïllustreerd. De natuur en dieren staan synoniem voor haar werk en haar 'Fable' ontwerp is vooral geïnspireerd op de Scandinavische natuur.

"Voor mij zijn het bos en de natuur plekken voor onverwachte dingen en toeval, op een mooie en gevaarlijke manier. Maar ik geloof dat hoe dichter we bij de natuur komen, hoe meer we haar willen beschermen. Hierop is mijn patroon voor Kånken Art gebaseerd", zegt Cecilia. "Toen Fjällräven me vroeg of ik wilde samenwerken, zei ik direct ja. Het doel van het Arctic Fox Initiative ligt me heel dicht aan het hart en ik vond Fjällräven altijd al een mooi merk, dus ik ben trots en blij met deze samenwerking." Erik Olovsson is een ontwerper die ook werkt binnen product- en meubelontwerpen en als grafisch vormgever. Hij heeft zijn eigen studio in Stockholm, waar hij al zijn projecten intuïtief en experimenteel begint.

"Kånken was er altijd al toen ik opgroeide en het maakt dus onderdeel uit van mijn jeugd. Het is een grote eer en een interessante uitdaging om aan dit project te werken", zegt Erik. "Ik heb veel herinneringen aan hikes met m'n familie als kind. Het altijd veranderende weer en landschap bood altijd nieuwe uitzichten. Dat was iets heel groots en belangrijks voor mij. Mijn Kånken Art is een abstracte weergave van de verschillende lagen van de natuur die zijn verweven met mijn eigen herinneringen aan de bergen."

"Kånken is door onze fans al jaren als canvas gebruikt", aldus Henrik Andersson, hoofd innovatie en ontwerp bij Fjällräven. "Doordat we hierdoor geïnspireerd werden, besloten we om Kånken-edities te lanceren met originele kunst van enkele van onze favoriete ontwerpers. Het biedt een nieuwe uiting aan de Kånken-tassen en we zijn blij dat we het kunnen combineren met het Arctic Fox Initiative."

Kånken Art Laptop / Kånken Art / Kånken Art Mini
Kånken Art is het resultaat als je kunstenaars vraagt hun band met de natuur te laten zien met een Kånken-rugzak als canvas. Dit jaar presenteren we met trots Erik Olovsson en Cecilia Heikkilä, twee geweldige jonge creatieven, allebei met een unieke manier van uiten. Erik's Zomer/Lente Landschap en Cecilia’s Blauw/Groene Fabel zijn mooie nieuwe toevoegingen aan de Kånken Family. Deze speciale Kånkens zijn onderdeel van het Arctic Fox Initiative.

Meer foto's bij dit nieuws-item

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Voor meer informatie: https://www.fjallraven.nl/

Andere recente nieuws-items met betrekking tot Fjällräven:

Andere recente nieuws-items met betrekking dezelfde productgroep:

Dit materiaal-nieuws kun je gratis opnemen op je eigen site, als je gebruik maak van de RSS-feed: RSS-feed.
Lees hier meer over de Hiking-site.nl RSS-feeds.

Het feit dat producten worden vermeld in de nieuws-items wil niet zeggen dat ze ook daardwerkelijk zijn uitgetest door de beheerder(s) van deze site. De informatie is in bijna alle gevallen beschikbaar gesteld door de fabrikant/importeur.