Home » Materialen » Materiaal-nieuws » Nieuws-item

VAUDE steunt Europese ban op gevaarlijke PFAS

VAUDE steunt Europese ban op gevaarlijke PFASWe staan er niet vaak bij stil, maar de kleding die we dagelijks dragen kan vol zitten met schadelijke stoffen. Per- en polyfluoralkylstoffen, beter bekend als PFAS (PFC), worden vaak gebruikt in de kledingindustrie om kleding water- en vuilafstotend te maken. Maar wat weinig mensen weten, is dat deze chemicaliën niet alleen slecht zijn voor onze gezondheid, maar ook voor het milieu. Gelukkig zijn er merken die zich inzetten voor een duurzamere toekomst, zoals VAUDE. Het outdoorkledingmerk ondersteunt het voorgestelde EU-brede verbod op PFAS, ook wel bekend als "eeuwige chemicaliën", en roept op tot het volledig elimineren van deze gevaarlijke stoffen in alle kledingstoffen.

Greenpeace Detox Commitment
VAUDE ondertekende al in 2016 de strikte Greenpeace Detox Commitment, waarin het bedrijf zich ertoe verbond alle schadelijke stoffen in het productieproces te elimineren en de gehele collectie PFC-vrij te maken. Door PFC-vrije alternatieven te ontwikkelen voor water- en vuilafstotende producten, laat VAUDE zien dat het mogelijk is om functionele outdoorproducten te maken zonder schadelijke stoffen te gebruiken. VAUDE benadrukt het belang van wettelijke voorschriften om hiermee de industrie te dwingen tot het ontwikkelen van PFAS-vrije alternatieven.

Enorme uitdaging
Met de vrijwillige PFC-uitfasering gaat VAUDE al lang veel verder dan de wettelijke eisen. "Dat was een enorme uitdaging en we zijn dan ook met onze partners uit de chemische industrie en onze materiaalleveranciers samengekomen om intensief aan oplossingen te werken. Om de alternatieve PFC-vrije stoffen te gebruiken, moesten we complexe productieprocessen veranderen en nieuwe testmethoden ontwikkelen", vertelt Bettina Roth, hoofd kwaliteitsmanagement.

Thilo Mischke auf den Spuren tödlicher Chemikalien
Het is duidelijk dat de kledingindustrie en andere sectoren actie moeten ondernemen om het gebruik van gevaarlijke stoffen zoals PFAS te stoppen. Door bijdragen zoals de Pro7-documentaire "Thilo Mischke auf den Spuren tödlicher Chemikalien" groeit het bewustzijn van mensen verder. VAUDE wordt in dit rapport gepresenteerd als een best practice, die op eigen initiatief de PFAS-uitfasering aanstuurt. "Steeds meer consumenten zoeken doelbewust naar PFAS-vrije alternatieven, zo vertelt ons de vakhandel", aldus Antje von Dewitz (CEO en tevens dochter van de oprichter van VAUDE).

Voor meer informatie: https://www.vaude.com/

Andere recente nieuws-items met betrekking tot Vaude:

Andere recente nieuws-items met betrekking dezelfde productgroep:

Dit materiaal-nieuws kun je gratis opnemen op je eigen site, als je gebruik maak van de RSS-feed: RSS-feed.
Lees hier meer over de Hiking-site.nl RSS-feeds.

Het feit dat producten worden vermeld in de nieuws-items wil niet zeggen dat ze ook daardwerkelijk zijn uitgetest door de beheerder(s) van deze site. De informatie is in bijna alle gevallen beschikbaar gesteld door de fabrikant/importeur.