Home » Materialen » Materiaal-nieuws » Nieuws-item

Lowe Alpine TFX-rugzakken 2010: nog comfortabeler, completer en toch beduidend lichter

Lowe Alpine TFX-rugzakken 2010: nog comfortabeler, completer en toch beduidend lichterRugzakkenspecialist Lowe Alpine vernieuwt elk seizoen een of meer productgroepen. Voor het modeljaar 2010 is het de beurt aan het bekendste en meest succesvolle deel van de collectie, de grote trekking- en expeditierugzakken met het Torso Fit Expedition (TFX)-draagsysteem. Het TFX-rugpand, dat wereldwijd bekend staat om zijn uitstekende draagcomfort en hoge productiekwaliteit, wordt met ingang van 2010 nog doelmatiger en gebruiksvriendelijker, maar ook lichter van gewicht dan de in 2007 geïntroduceerde eerste generatie.

Het uitgangspunt (èn de grote uitdaging) voor de rugzakontwerpers uit het Engelse Kendal was om deze grote rugzakken een behoorlijke afslankingskuur te laten ondergaan, zonder hun legendarische duurzaamheid te verminderen. Het draagcomfort moest naar een nog hoger niveau en daarom werden de nieuwe rugzakken stuk voor stuk voorzien van een sterk verbeterde dynamische heupband met pull forward-sluiting. Elk onderdeel werd kritisch tegen het licht gehouden, want ook het gebruiksgemak moest worden verbeterd. En er werd gewikt en gewogen welke materialen en componenten verwerkt konden worden, wat tot gevolg had dat de nieuwe rugzakken tussen de 10% en 20% lichter zijn dan hun voorgangers, maar ook dat het Torso Fit systeem voortaan eenvoudiger in lengte instelbaar en dat het rugpand beter ventilerend is. Dit geldt voor elk van de drie nieuwe versies van het TFX-draagsysteem, die op afnemend comfort- en prijsniveau gerangschikt TFX10, TFX8 en TFX6 heten.
De -reflecterend gedrukte- maataanduiding van de diverse modellen benadrukt de veelzijdigheid van de nieuwe rugzakken: het eerste getal na de naam geeft nu het pakvolume aan met de klep in de normale positie, terwijl met het tweede getal het maximale volume wordt aangegeven, wanneer de uitbouwmogelijkheid volledig wordt benut.

Een andere vernieuwing is voor iedereen die deze nieuwe rugzakken voor het eerst ziet direct zichtbaar: wat een kleuren! Een fris en opwindend kleurenpalet trekt de consument in de outdoorspeciaalzaak juist naar deze modellen op de vaak wat saaie rugzakkenwand.

TFX10
Aan de top van de nieuwe collectie staat de nieuwe TFX Expedition 75:95, die zoals de naam al aangeeft een echt werkpaard is, wars van elke overbodige poespas, licht maar toch robuust uitgevoerd en geschikt om er de zwaarste lasten in te vervoeren. Deze expeditierugzak heeft maar één enkel compartiment, dat is vervaardigd van met Dyneema® verstevigd ripstop nylon, waardoor de hoogste duurzaamheid bij het laagste gewicht kan worden verkregen. Het TFX10-rugpand is voorzien van een subliem geconstrueerde dynamische heupband met het uiterst vormvaste Rebound foam, die ieders taille strak omsluit dankzij de Adaptive Fit-technologie van Lowe Alpine. Dit gaat nu net zo automatisch en perfect als bij de kleinere rugzakken, waarin dit unieke concept twee jaar geleden werd geïntroduceerd.

De TFX Fitzroy is het topmodel voor de verwende trekker en wordt geleverd in de maten 80:100XL en 70:90, die beide zijn voorzien van het TFX10-rugpand, maar ditmaal met een extra ventilatiekanaal op de rug. De toevoeging XL geeft aan dat deze rugzak ook bovengemiddeld lange rugzaklopers nog prima past. De Fitzroy is zeer compleet uitgevoerd met onder meer balgzijvakken en een handig en snel toegankelijk compressievak op de voorzijde, waar natte uitrusting een prima plaats vindt. Ook vermeldenswaard is de unieke nieuwe bevestiging voor trekkingstokken, die standaard in de hele TFX-collectie wordt toegepast.

Het bestverkochte model van Lowe Alpine in de Benelux draagt al bijna drie decennia de legendarische naam Cerro Torre. De nieuwe TFX Cerro Torre is natuurlijk nog steeds de veelzijdige klassieker met zowel een voor- als een boventoegang en een karakteristieke slanke lijn. Hij is voor mannen leverbaar als een lange 75:95XL of een normale 65:85 en heeft behalve het TFX10-rugpand ook het nieuwe grote en zeer eenvoudig in te pakken klepvak met de buitenrits nu bovenop, een klepontwerp dat voortaan op alle TFX-modellen standaard is. En daarmee is de nieuwe Cerro Torre weer beter, completer en ook lichter (< 2500 gram) dan elk van zijn voorgangers - en dat zonder een cent duurder te worden.

TFX 8
Voor de iets minder draagkrachtigen (in letterlijke en figuurlijke zin) is de Makalu hèt alternatief. Onder meer voorzien van het zeer comfortabele TFX8-rugpand met Adaptive Fit en dynamische heupband en van balgzijvakken en een van onder af te openen frontale toegang, is de TFX Makalu 65:85 minstens net zo compleet als, maar behoorlijk wat goedkoper dan de Cerro Torre. De Appalachian is al 20 jaar de prijsbewuste klassieker van Lowe Alpine. Het nieuwe model, dat in 2010 als TFX Appalachian 75:95XL en 65:85 ook met een TFX 8-draagsysteem op de markt komt, is qua draagcomfort sterk verbeterd en kan ook gerust uiterst compleet van uitvoering worden genoemd.

TFX6
De TFX Khumbu 65:80 is een multifunctionele trekkingrugzak met TFX6-rugpand, die is voorzien van twee compartimenten en twee balgzijvakken voor een kleiner budget. De nieuwe TFX Outback 65:80 is vooral ontworpen als rugzak voor studenten, scouts en startende backpackers en is in zijn uitvoering en details een ferme stap voorwaarts vergeleken met zijn voorganger, de TFX Horizon. De Outback heeft ook een TFX6-draagsysteem, dat natuurlijk ook een dynamische heupband laat zien.

Nanda Devi - vrouwenmodellen
Vrouwelijke rugzaklopers en expeditieklimmers ondernemen soortgelijke tochten als mannen en dragen daarbij gelijksoortige uitrusting. Maar ze verschillen natuurlijk van mannen wat betreft lichaamsbouw, maar ook in de manier waarop ze hun rugzak het liefst inpakken en dragen. De nieuwe collectie vrouwenrugzakken van Lowe Alpine, die onder de vertrouwde naam Nanda Devi (ND) op de markt komt, houdt daar rekening mee. Vorm en plaatsing van het lendenkussen werd verder verbeterd en door een groter aantal vakken op zowel de voorzijde, de zijkanten en zelfs op de heupband van de nieuwe modellen, kunnen vrouwen hun uitrusting optimaal organiseren. In de winkel onderscheiden de Nanda Devi-modellen zich van hun mannelijke tegenhangers door een specifiek vrouwelijk kleurenpalet en lichtgrijze webbing.

De TFX Sagarmatha ND65:80 is Lowe Alpine’s topmodel voor de veeleisende vrouwelijke trekker, dankzij het TFX10-rugpand met de uiterst comfortabele Adaptive Fit heupband en zijn rijke uitrusting met enorm veel vakken en vakjes. De slanke TFX Cerro Torre ND55:70 is iets eenvoudiger van uitvoering, maar net zo comfortabel en perfect geschikt voor trekking en bergsport.
De eveneens nieuwe TFX Annapurna ND65:80 en de TFX Lhotse ND65:80 zijn beiden voorzien van het TFX8-rugpand en bieden een prima prijskwaliteitverhouding. De TFX Ama Dablam ND60:75 en de TFX Nuptse ND60:75, uitgevoerd met het TFX 6-draagsysteem met zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, completeren de uitgebreide nieuwe lijn vrouwenrugzakken.

Voor meer informatie: https://lowealpine.com/eu/

Andere recente nieuws-items met betrekking tot Lowe Alpine:

Andere recente nieuws-items met betrekking dezelfde productgroep:

Dit materiaal-nieuws kun je gratis opnemen op je eigen site, als je gebruik maak van de RSS-feed: RSS-feed.
Lees hier meer over de Hiking-site.nl RSS-feeds.

Het feit dat producten worden vermeld in de nieuws-items wil niet zeggen dat ze ook daardwerkelijk zijn uitgetest door de beheerder(s) van deze site. De informatie is in bijna alle gevallen beschikbaar gesteld door de fabrikant/importeur.