Home » Materialen » Materiaal-nieuws » Nieuws-item

Primus komt met 10 geboden voor bewust koken

Primus komt met 10 geboden voor bewust kokenAls fabrikant van producten die werken op fossiele brandstoffen is de Zweedse branderspecialist Primus zeer bewust van de verantwoorlijkheid die zij voor het milieu hebben. Economisch en duurzaam gebruik van natuurlijk grondstoffen is een basisprincipe van alle ontwikkelingsactiviteiten. Ter illustratie: de branders in de bekroonde Eta-Seri halen een efficiency van 80 procent.

Toch gaat het groene denken van Primus veel verder dan dat. Een uitvoerige analyse naar de levensloop van een brander die bij gemiddeld gebruik 10 jaar meegaat heeft aangetoond dat de productie van de brander slechts 10 procent vertegenwoordigt van de totale energieconsumptie. Het verbruik van de gebruiker van de betreffende brander is verantwoordelijk voor de overige 90 procent aan energieverbruik.

Tien simpele maar algemene regels helpen direct mee om het brandstofverbruik en mee te dragen gewicht tijdens tochten te verlagen. En daarmee dus ook de totale uitstoot van koolstofdioxide en impact op het milieu. Deze regels helpen niet alleen het milieu maar ook de portemonnee van de gebruiker.

1. Gebruik een deksel. Dankzij een deksel gaat het koken sneller.
2. Het is beter om een aluminium kookpan met heat-exchanger te gebruiken. Samen verkorten ze namelijk de kooktijd en het totale brandstofverbruik met ongeveer een derde.
3. Kies voedsel dat snel kookt, zoals spaghetti of andere dunnen pastas.
4. Kleine stukjes voedsel zijn beter. Het is veel makkelijk om voedsel te koken dat al in kleine stukjes is verdeeld.
5. Kook het eten niet volledig op de brander, maar laat het in een isolatiehoes nakoken naast de brander. Een dergelijke hoes wordt onder andere geleverd bij de Primus EtaPower EF en Primus EtaPower MF.
6. Zet de brander niet volledig open. Door de brander slechts driekwart open te draaien wordt er op de meest efficiënte manier omgegaan met energie.
7. Bescherm de brander tegen wind. Plaats hem uit de wind en gebruik bij voorkeur een windscherm.
8. Gas is goed. Het heeft geen voorverwarming nodig en is vaak efficiënter dan vloeibare brandstof.
9. Spaar warmte op. Heb je gekookt water over na het koken, bewaar het dan in een vacuümfles voor de volgende maaltijd.
10. Combineer logisch voor het beste effect. Een kleine pan op een grote brander werkt energieverlies in de hand. Kies een pan die bij de brander past en andersom.

Voor meer informatie: https://www.primus.eu/

Andere recente nieuws-items met betrekking tot Primus:

Andere recente nieuws-items met betrekking dezelfde productgroep:

Dit materiaal-nieuws kun je gratis opnemen op je eigen site, als je gebruik maak van de RSS-feed: RSS-feed.
Lees hier meer over de Hiking-site.nl RSS-feeds.

Het feit dat producten worden vermeld in de nieuws-items wil niet zeggen dat ze ook daardwerkelijk zijn uitgetest door de beheerder(s) van deze site. De informatie is in bijna alle gevallen beschikbaar gesteld door de fabrikant/importeur.