Home » Materialen » Rugzakken » Draagsystemen

Draagsystemen

Bij draagsystemen onderscheiden we de rugzakken:

  • met een uitwendig frame
  • met een inwendig frame
  • zonder frame

Elk draagsysteem heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een uitwendig frame heeft als grootste voordeel dat de rugzakken vrij stabiel zijn neer te zetten en dat ze een behoorlijk groot laadvermogen hebben. Daar staat echter tegenover dat een tocht door de bossen al snel eindigt met enkele takken tussen de rug en het frame. Daarnaast lever je behoorlijk in aan comfort mocht je besluiten een rugzak met uitwendig frame aan te schaffen. Dat laatste is dan ook een reden dat veel buitensportzaken de rugzakken met uitwendig frame uit hun assortiment hebben genomen. Ze worden niet of nauwelijks meer gemaakt en dus ook niet aangeboden.

Daarom is er tegenwoordig de rugzak met inwendig frame. Het grootste voordeel van dat inwendige frame is de grotere bewegingsvrijheid die je krijgt. Ook het comfort is stukken beter met een rugzak waarvan het frame mooi is weggewerkt in het rugpand. Daarnaast is dit rugpand vaak versterkt met enkele extra strips. Dit rugpand moet overigens goed verstelbaar zijn. Dit is namelijk een voorwaarde om de rugzak precies aan jouw maat aan te passen. Bij de betere rugzakken kun je het rugpand overigens niet alleen in de hoogte, maar ook in de breedte verstellen, zodat ook hier de pasvorm perfect aansluit bij de lichaamsbouw.

Het zijn vooral de kleinere rugzakken die zonder frame worden gemaakt. Dit zijn dan ook over het algemeen de zogenaamde dagrugzakken of kinderrugzakken. Ze zijn prima te gebruiken voor kleine tochten of tochten waarbij er weinig hoeft te worden meegedragen, zoals bij het klimmen of langlaufen.

Nieuw is het systeem waarbij het rugpand niet tegen je rug aandrukt. Dit systeem wordt voornamelijk toegepast op kleine (dag)rugzakken, omdat het nieuwe systeem dan wel voor een droge rug zorgt, maar tegelijkertijd ook iets aan comfort en laadvermogen inlevert.