Home » Materialen » Slaapzakken » Isolatiewaarde
Isolatiewaarde
De isolatiewaarde van een slaapzak is eigenlijk moeilijk te meten. Er zijn welliswaar moeilijke berekingen los te laten op de vulling of de buiten en binnentijk van een slaapzak, maar ieder mens voelt temperatuur anders aan.
Daarom is men al begonnen met isolatiewaarde vaak op te delen in twee waardes: de comfortwaarde, de temperatuur waarbij je nog lekker comfortabel kunt slapen en de extreme waarde, de temperatuur waarbij de slaapzak je nog net warm kan houden.
Maar ook deze waardes zijn alweer makkelijk misleidend. Er zijn namelijk enkele foefjes om de binnenkant van een slaapzak warmer te houden. Zo maken de meeste fabrikanten gebruik van tussenschotjes in de vulling bij naden, waardoor er weinig warmte verloren gaat. Daarnaast biedt een soort tochtstrip langs de rits alweer wat meer bescherming tegen warmteverlies.
Naast isolatiewaarde is er ook een meer betrouwbare meetwarde: de vulkracht. Omdat de vulkracht met een machine wordt gemeten zijn de verschillende waardes beter met elkaar te vergelijken.
Vulkracht wordt uitgedrukt in cuin (Engels voor kubieke inch per ounce), met normale waarden van ongeveer 400 tot 650/700 cuin. Een vulkracht van 400 cuin is niet voldoende om je warm te houden tijdens een nachtvorst, een vulkrachtwaarde van 700 cuin komt echter nauwelijks voor omdat het simpelweg haast onbetaalbaar is voor de gewone hiker om een dergelijk topmodel slaapzak aan te schaffen.
Ondanks dat een slaapzak echter minder isolaiewaarde of weinig vulkracht heeft, kun je je toch lekker warm voelen in een slaapzak. Dat komt omdat je lichaam dan zelf al voor de nodige warmte zorgt. Door bijvoorbeeld iets warms te drinken voor het slapen gaan en goed te eten tijdens je tochten kun je al veel doen aan een goede nachtrust.
En tenslotte kan een binnenhoes de waarde ook enkele graden ophogen.