Home » Materialen » Slaapzakken » Werking van een slaapzak

Werking van een slaapzak

Het is haast moeilijk te geloven, maar een slaapzak maakt je niet warm. Jij maakt als slaper de slaapzak namelijk warm en het enige dat de slaapzak doet is die warmte dusdanig lang vasthouden dat je op een aangename manier de nacht kunt doorbrengen. Wat de slaapzak namelijk doet is de lucht die erin zit zo lang mogelijk vasthouden. En die lucht wordt dus opgewarmd door je eigen lichaamstemperatuur.

Om deze reden is het ook zo belangrijk dat je zo min mogelijk kleding draagt als je je slaapzak inkruipt. Die kleding houdt immers de warmte vast, waardoor de lucht in de slaapzak niet echt lekker warm wordt. En dus blijft het ook koud in de slaapzak.

Heb je het echter al flink koud en je lichaamstemperatuur is bijzonder laag, kruip dan in je slaapzak met kleren aan en doe steeds wat uit. Op die manier kun je langzaam warm worden en ga je steeds meer warmte uitstralen naar de lucht in de slaapzak.

Uiteraard helpt het altijd als je naast je slaapzak ook een goed slaapmatje gebruikt. Deze zorgt er immers voor dat de koude grond niet al te veel van de warmte van de slaapzak trekt, waardoor je nog langer warm blijft. Een andere reden om een dergelijk matje te gebruiken is het comfort dat het biedt tegen kleine oneffenheden in het grondoppervlak. En natuurlijk komt een zachtere ondergrond altijd je nachtrust wel ten goede.

Zelf maak ik vaak niet alleen gebruik van een slaapmatje, maar ook van een natuurlijk matras. Door bijvoorbeeld bladeren en kleine takjes te verzamelen en vervolgens bij elkaar te leggen in de vorm van mijn slaapmatje, krijgt het slaapmatje zelf ook een zachtere ondergrond. Op die manier ligt het fijner dan op een harde rotsondergrond. Ook wordt zo de kou van een stenen ondergrond minder snel opgenomen door het matje en de slaapzak en heb je het dus sneller en langer warm.