foto

Onderhoud van de tent

Het komt vaak voor: iemand koopt een dure tent van bijna duizend Euro en deze is na enkele keren te zijn gebruikt al volledig onbruikbaar geworden. Hoewel dit vaak gebeurt, is het heel eenvoudig te voorkomen. Door enkele zaken goed in de gaten te houden voor wat betreft het onderhouden van je tent, kun je de levensduur met enkele jaren verlengen.

Zo zijn er enkele simpele regels op het gebied van onderhoud te geven:

Droog verpakken
Als je je tent (voor langere tijd) inpakt, doe het dan alleen als het doek volledig droog is. Uiteraard kan een natte tent het best overleven voor een dag of twee, maar als je het doek langer in een vochtige zak laat zitten, dan komt 'het weer' er in. Dat wil zeggen dat er bepaalde schimmels voor zorgen dat de coating wordt aangetast en de tent dus zijn beschermlaag verliest. Daarnaast geeft het ook vaak zeer lelijke vlekken op het doek, die je er met geen mogelijkheid meer uit kunt krijgen. Kom je dus terug van een regenachtig weekend, hang dan je tent even op zolder, in de schuur of in de badkamer, zodat het vocht er makkelijk uit kan trekken.

Niet te strak/secuur verpakken
Het is iets dat voor veel mensen ondenkbaar is, maar het opvouwen van de tent verkort de levensduur ervan. Door dat vouwen ontstaan er namelijk steeds op dezelfde plaatsen weer zwakke plekken welke op den duur zelfs kunnen scheuren. Probeer daarom tijdens je meerdaagse tocht je tent gewoon in het foedraal te proppen, zodat er steeds weer andere vormen worden gevouwen. Als je thuiskomt moet je 'm uiteraard wel uit de zak halen en (net als je slaapzak) buiten de zak opbergen.

Schoonmaken van haringen en stokken
Het is misschien wel het vervelendste klusje van het opbergen van je tent, maar probeer stokken en haringen zo goed mogelijk schoon te maken voordat je ze opbergt. Daardoor krijgen zandkorrels en vocht immers geen kans om het materiaal aan te tasten of te beschadigen.

Impregneren en sealen
Eens in de paar jaar moet je je tent opnieuw voorzien van sealing (bij de naden) en het doek (als het katoen is) impregneren. Voor beiden geldt dat je het makkelijkste een zomerdag kunt uitzoeken om je tent in de achtertuin op te zetten. Impregneermiddelen en seal zijn in diverse verpakkingen (kwastjes en spuitbussen) te verkrijgen. Voor het sealen kun je je tent ook binnenste buiten opzetten, dat scheelt je weer rugklachten als je in onmogelijke hoekjes aan de slag moet.

Extra grondzeil
Een extra grondzeil kan er voor zorgen dat de isolatiewaarde van de vloer een paar graadje hoger komt te liggen. Daarnaast is het makkelijk als je de binnentent wilt schoonmaken, om gewoon het extra zeil er even uit te halen en buiten de tent schoon te kloppen/vegen. Op die manier houdt je ook makkelijk mieren en ander ongedierte buiten de deur/rits.


Hiking-site.nl op Twitter




Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 12-12-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }