foto

Soorten wandelstokken

Er zijn veel verschillende soorten wandelstokken. De ene wat groter dan de ander en sommigen duur ten opzichte van goedkopere modellen. Als we naar wandelstokken kijken dan kunnen we onderscheid maken tussen:

Klassieke houten wandelstok
De klassieke houten wandelstok is waarschijnlijk het oudste instrument/stuk gereedschap van de mens. Iedereen kent de staf van Mozes, waarschijnlijk de oudste bekende wandelstok. Vroeger stond een dergelijke stok nog voor leiderschap en gezag (kijk naar de staf van de paus of sinterklaas), nu is hij voor het gemak. Een houten wandelstok kun je zelf maken of kopen bij een daartoe gespecialiseerde houtbewerker. Om zelf een wandelstok te maken heb je geluk (de juiste stok), geduld (droogproces) en vakmanschap (bewerking) nodig. Daarom kan een houten stok soms heel duur zijn in vergelijking tot de fabrieks trekking stok zoals je deze in de meeeste buitensportzaken ziet liggen. Houten wandelstokken zijn vaak ook langer dan de andere soorten wandelstokken. Vaak zelfs tot schouderhoogte.

Eendelige skistok
Deze stok is veel lichter van gewicht dan de houten wandelstok. Hij was oorspronkelijk ontworpen voor bij het skieën en langlaufen, maar winterwandelaars begonnen hem al snel ook als wandelstok te gebruiken. Voordelen van deze soort stokken zijn het gewicht (laag) en de prijs (goedkoop). Nadelen zijn onder andere de ruimte (lengte) die ze innemen tijdens het vervoer.

Meerdelige trekking stok
De meerdelige trekking stok is op dit moment waarschijnlijk het meest populair. Zeker de drie-delige telescopische stokken van LEKI zie je in bijna elke buitensportzaak liggen. Voordelen van deze stokken zijn het gewicht (laag), de veelzijdigheid (lengte in te stellen, veel accessoires verkrijgbaar) en compactheid (ingeschoven passen ze makkelijk in of aan de rugzak). Nadelen zijn wellicht de prijs (niet goedkoop) en de hoeveelheid aanbod (mensen zien door de bomen het bos niet meer).

Pickel
De pickel neemt de plaats van een gewone wandelstok in zodra er kans bestaat dat je kunt uitglijden tijdens je hike op een sneeuwveld of natte bergweide. Een pickel is uiteraard ten eerste gemaakt om te dienen als kliminstrument bij het ijsklimmen, maar wordt ook als basismodel gemaakt waarbij hij prima dienst kan doen als korte wandelstok in de bergen. Een pickel is eigenlijk de enige juiste keus als je hellende sneeuwvelden gaat bewandelen. Een normale wandelstok kan je hier immers niet helpen tot stilstand te komen als je aan het glijden gaat.


Hiking-site.nl op Twitter




Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 27-03-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }