foto

Waarom wandelstokken

Zoals gezegd zijn er veel mensen in deze tijd die met wandelstokken lopen omdat ze zien dat anderen dat ook doen. Dat is waarschijnlijk de slechtste reden om ze aan te schaffen en te gebruiken. Er zijn veel betere redenen om ze te gebruiken, maar daarentegen voor sommige mensen ook redenen om ze juist niet te gebruiken. Ik zal proberen de verschillende voors en tegens tegen elkaar af te wegen.

Waarom wel wandelstokken?
Er zijn verschillende redenen te noemen om juist wel wandelstokken aan te schaffen. De verschillende reden kunnen zijn:

Vermindering belasting van knieën en rug
Zelf heb ik een vrij zwakke rug (een dokter zei ooit dat mijn rug al 80 jaar oud lijkt), iets dat me tot nu toe nagenoeg nooit tot last is geweest tijdens het hiken in de bergen, door bossen of het platteland.
Sinds ik echter in de Pyreneeën hike, waar de bergen net iets ruiger zijn dan bijvoorbeeld in de Ardennen of de Eifel, bleek ik af ent toe net iets te missen bij het bergop- en bergafwaarts lopen. Ik loop nu sinds korte tijd met 2 stokken en heb totaal geen last meer van mijn rug. De stokken zorgen er namelijk voor dat ik bij het bergopwaarts net iets meer kracht kan zetten (door mijn armen/polsen te gebruiken) en tijdens het bergafwaarts rustiger loop (doordat de stokken de klappen nagenoeg opvangen).
Hetzelfde geldt eigenlijk voor mensen met zwakke knieën. Zeker bij het bergafwaarts lopen hebben de knieën het zwaar te verduren. Door nu stokken te gebruiken, worden de klappen niet door de knieën, maar door de stokken opgevangen.

Verbeterde balans/evenwicht
Als je tijdens je hikes nog al eens een rivier moet kruisen, dan weet je uit ervaring dat dat soms tot hachelijke situaties kan leiden. Je bent niet altijd in staat om je evenwicht goed te bewaren en als het misgaat, dan lig je met rugzak en al in het water. Door een rivier echter met één of twee stokken te lijf te gaan, heb je extra punten om je evenwicht te bewaren. Daarnaast zullen de stokken nagenoeg nooit uitglijden, iets wat met schoenen nog wel eens wil gebeuren.
Ook in de bergen is het soms handig om net iets meer evenwicht te hebben door met stokken te lopen. Een smal paadje kun je makkelijker passeren als je er een stok naast kunt plaatsen om je evenwicht beter te bewaren. Let er echter op dat een wandelstok nooit de plaats van een pickel kan en mag innemen. Met een stok kun je wel je evenwicht bewaren, maar niet remmen als je valt en vervolgens over een sneeuwveld gaat glijden.

Verhoging uithoudingsvermogen
Heb je na een hike vaak last van erg vermoeide voeten of benen, dan zul je zeker merken dat wandelstokken je uithoudingsvermogen behoorlijk kunnen verhogen. Zeker op bergachtige routes kunnen wandelstokken de last van je rugzak behoorlijk overnemen van je rug en je knieën/benen. Wel is het zo dat je na de eerste paar hikes spierpijn in je armen kunt verwachten omdat deze immers niet gewend zijn de vracht mee te dragen.

Afschrikmiddel
Als je ooit tijdens een hike langs een boerderij bent gelopen die werd bewaakt door loslopende honden, dan kun je je voorstellen dat één of twee wandelstokken ook dienst kunnen doen als afschrikmiddel. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je elke blaffende hond te lijf gaat met de stokken. Sterker nog: slaan zal vaak niet eens nodig zijn. Zodra honden in de gaten hebben dat je met stokken loopt, blijven ze vaak uit de buurt omdat ze weten wat ze kunnen verwachten. Hetzelfde geldt overigens als je tijdens je tocht mensen met minder goede bedoelingen tegenkomt. Vaak zullen zij je met rust laten zodra ze zien dat je 'bewapend' bent met wandelstokken.

Waarom geen wandelstokken?
Natuurlijk zijn er ook redenen om juist geen wandelstokken te gebruiken. Hierbij kun je dan ondere denken aan:

Lichamelijke klachten door verkeerd gebruik
Het lopen met wandelstokken vraagt om een zekere gewenning. Zeker als je nog nooit met wandelstokken hebt gelopen is het in het begin maar wat wennen met één of twee 'extra benen'. Als je slchts met één stok loopt en je gebruikt 'm verkeerd, dan heb je kans dat je last krijgt van je rug. Daarnaast worden je armspieren en beenspieren anders gebruikt als je ineens met één of twee wandelstokken gaat lopen. Het hebben van spierpijn is in het begin dan ook zeker niet ongewoon.

Overvolle handen
Als je gewend bent om met je fototoestel in de hand te lopen, dan zul je met een wandelstok in de hand een probleem hebben. Ook kaart en kompas kun je tijdens het lopen niet meer in de hand houden omdat je die nou eenmaal vol hebt met je wandelstok(ken). Tenslotte kan het soms voorkomen dat je tijdens je hike een stukje omhoog moet klauteren, waarmbij je ook je handen nodig hebt. Dan zijn stokken zeker niet handig om in de hand te houden. Op de rugzak binden is dan noodzakelijk.

Herrie
Op een verlaten bospad, vroeg in de ochtend, wil je nog wel eens een hert of wildzwijn tegen komen. Hetzelfde geldt voor de invallende avondschemering, wanneer de dieren op zoek gaan naar hun avondmaaltijd en daarna een slaapplaats. Ga je echter met wandelstokken op pad, dan moet je er rekening meehouden dat het getik van de stokpunten op de grond al van verre je komst aan de dieren verraadt. De kans om dan nog een hert te zien is bijzonder klein. Uiteraard zijn hier oplossingen voor zoals rubberen voetjes voor de stokken, maar dan nog maak je met stokken vaak meer herrie dan zonder.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 27-11-2023

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]