foto

Kiezen van een filter

Bij het kiezen van een passende waterfilter moet je vooral van je eigen situatie uitgaan. Een winkelier kan je dan wel de duurste filter meegeven (of juist de goedkoopste als je daarom vraagt), dat wil echter nog niet zeggen dat deze filter ook daadwerkelijk tegemoet komt aan jouw wensen voor wat betreft waterzuivering. Daarom zijn er een paar simpele stappen die je de weg wijzen naar de juiste waterfilter:

  1. Bekijk hoeveel bescherming je nodig hebt (hoe vervuild is het te filteren water?)
  2. Maak een schatting van de hoeveelheid water die je per keer nodig denkt te hebben en hoe vaak je je filter verwacht te gebruiken
  3. Vergelijk gewichten en afmetingen van de verschillende filters met hetgeen jou uitkomt
  4. Kijk naar de kosten (let daarbij dan vooral op de prijs per liter water!)

Hoeveel bescherming heb je nodig?
Hoewel deze vraag wellicht vreemd klinkt -je wilt immers altijd de beste bescherming- is hij toch van wezenlijk belang. Je moet je namelijk afvragen wat voor soort ziekteverwekkers er in het water kunnen zitten dat je gaat filteren. Daarbij is het vrij makkelijk te zeggen dat bijna alle soorten buitenwater zijn besmet met bacteriën en protozoa. Deze komen immers het meeste voor in de natuur en hoeven dan ook niet door mensen te worden overgedragen. Dat is echter wel het geval met virussen, deze worden (bijna altijd) door mensen in water gebracht. Dat kan gebeuren door het in het water plassen tot het spugen in water nadat iemand in de vroege ochtend zijn tanden aan de rivier heeft gepoetst. Je kunt je dus makkelijk een beeld vormen van de mogelijke besmetting van het water.
Ga je dus water filteren waarvan je zeker bent dat het reeds in contact is geweest met mensen, neem dan een filter/purifier die ook virussen * kan verwijderen. Zit je in een zeer afgelegen of hooggelegen gebied, dan voldoet een simpelere uitvoering vaak.

*
Voor wat betreft het verwijderen van virussen zijn er veel indianenverhalen. Zo wordt er gezegd dat chloor en jodium goed kunnen worden gebruikt tegen virussen. Dit is (theoretisch) wel waar, maar is sterk afhankelijk van de temperatuur van het water (des te kouder het water, des te slechter de ontsmetting) en daarnaast wil je zeker geen overdaad aan jodium of chloor in je drinkwater hebben. Vervolgens gebruik je een koolstof-element om de jodium of het chloor te onttrekken, maar ook dit werkt niet altijd even goed zodra je koolstofelement niet helemaal meer optimaal functioneert. Je ziet het: hoewel virussen een zeker gevaar vormen, zijn ze moeilijk volledig weg te halen uit je water. Het is dan ook belangrijk om niet alleen hierop een (te dure) filter aan te schaffen, maar vooral op te letten waar je water gaat filteren.

Hoeveel water wil je hoe vaak filteren
Als je in je eentje slechts een enkele keer per jaar op pad gaat, dan heb je duidelijk een andere filter nodig dan wanneer je twee keer per maand op pad bent met enkele vrienden. Het is dan ook zaak om goed te kijken naar de hoeveelheid water die de filter kan filteren voordat hij de geest geeft of vernieuwd moet worden. Daarnaast is het ook belangrijk hoe snel de filter het water kan zuiveren. Voor alleen jezelf is het niet erg dat er slechts een halve liter schoon water per 2 minuten uit je filter komt, maar als je met z'n vieren bent is dat een heel ander verhaal. Bij elke goede buitensportzaak wordt aangegeven hoeveel liter de filter per minuut kan schoonfilteren. Vergelijk deze waarden dus altijd met je eigen situatie.

Welke filter kan er handig worden vervoerd?
Je hebt filters in alle maten en gewichten. Sommige filters bestaan uit één groot deel, anderen zijn opgedeeld in kleinere losse componenten. Deze laatste groep filters is makkelijker in je rugzak op te bergen, danwel te verdelen over meerdere rugzakken. Dit terwijl de andere groep filters sneller gebruiksklaar is en dus wellicht beter past bij je eigen situatie. Kijk daarom altijd naar de grootte en het gewicht van de filter die je denkt nodig te hebben.

Wat is de prijs per liter?
Nu er nog een beperkte selectie filters is overgebleven, kom je automatisch bij de prijs terecht. Hier gaan veel winkeliers vaak de mist in. Ze vergeten bij de grote prijsverschillen van filters vaak aan te geven dat een duurdere filter bijna altijd ook vele malen langer meegaat dan een goedkope filter. Daarom is het altijd belangrijk om bij het kijken naar de prijs, tevens een blik te werpen op het maximaal aantal te filteren liters. Deel deze beide waarden op elkaar en je kunt de prijs per liter water uitrekenen. Pas als je deze waarde hebt kun je de verschillende filters op basis van prijs met elkaar gaan vergelijken. Kijk hierbij dan ook naar prijzen van vervangingsfilters, deze zijn immers vaak duurder dan je denkt.

Als je deze stappen volgt, dan blijft er vanzelf een selectie over die aan jouw wensen voldoet. Mocht je vervolgens nog steeds twijfelen, vraag dan of er de mogelijkheid is om de filter te testen. In de betere buitensportzaken staan er soms showmodellen opgesteld welke bij een bak water liggen om uit te proberen.


Hiking-site.nl op Twitter




Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 11-01-2025

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }