Reinigingsmethoden
Als ik het heb over het drinkbaar maken van water, dan bedoel ik simpelweg alles wat er niet in thuis hoort verwijderen, danwel doden zodat we er zelf niet ziek van worden. Het gaat er bij het drinkbaar maken van water dan ook om middels een makkelijke handeling water ook daadwerkelijk drinkbaar en gezond te maken. Omdat ik hier de nadruk op leg, geef ik ook meteen mijn voorkeur van drinkbaar maken aan: het filteren. De andere twee manieren zijn koken en chemisch desinfecteren.
Het koken van water
Dit is naar mijn idee de minst handige manier van drinkwater maken. Het kost je liters brandstof (tijdens meerdaagse hikes) en een hoop geklooi met pannen en brander. Daarnaast moet je, nadat het water flink is doorgekookt, vaak nog een uur wachten voordat het water tot een drinkbare temperatuur is afgekoeld. Kortom: deze methode is niet makkelijk en bovendien ook niet altijd even veilig, enkele ziekteverwekkers kunnen immers het koken overleven en nog je hike letterlijk verzieken.
Chemisch desinfecteren van vervuild water
Een andere manier van drinkwater maken is het toevoegen van chemicaliën aan het vervuilde water. Deze chemicaliën (verzadigde jodiumkristallen, chloor of zilver) doden de aanwezige bacteriën en/of virussen in het water. Deze chemicaliën slik je vervolgens ook door met het drinkwater, iets dat mij nog steeds niet aanspreekt. Daarnaast geven ze een rare bijsmaak aan het water (zilver niet), wat je dan weer kunt oplossen door er een beetje siroop bij te doen. Daarnaast hebben chemicaliën vaak enige tijd (lees uren) nodig om hun werk te doen, tijd die je dus kunt doorlopen of wachten. Naast deze nadelen heeft deze manier van drinkwater maken echter ook een groot voordeel: het is vrijwel de makkelijkste manier om water te reinigen. Je hoeft immers niets anders te doen dan de chemicaliën (in de juiste dosering!) aan het water toe te voegen en te wachten tot ze hun werk gedaan hebben.
Filteren middels filters
En daarmee komen we aan bij de (naar mijn idee) beste manier om water drinkbaar te maken: het schoonfilteren van verontreinigd water. Filteren is immers veilig, gezond en (naast af en toe wat krachtsinspanning) ook makkelijk. Er zijn echter verschillende manieren van filteren. Grofweg zijn er twee hoofdgroepen: de passieve filters en de actieve filters.
- Passieve filters
Passieve filters doen niets anders dan protozoa en bacteriën tegenhouden door het water door een keramische of kunststof 'zeef' te pompen.
- Actieve filters
Actieve filters gaan een stap verder dan de passieve filters. In deze filters worden namelijk de ziekteverwekkers geabsorbeerd en dus op die manier aan het water onttrokken.
Er zijn echter vele uitbreidingen op deze twee basismodellen. Zo heeft Katadyn een uitbreiding met zilver, waardoor het voor bacteriën onmogelijk wordt om door het filter heen te groeien en gebruikt Pur jodium om hetzelfde resultaat te boeken. Hierbij moet je je echter wel bedenken dat zilver geen bijsmaak geeft en jodium wel. Ook zijn er combinaties van passieve en actieve filters, zoals MSR en ook Katadyn die hebben. Bij die filters wordt er gebruik gemaakt van twee filters: een koolstof/keramische en een microfilter.
|