Home » Navigatie » Routes plannen

Routes plannen

Het plannen van route is noodzakelijk om te kunnen genieten van de hike. Een goede voorbereiding vermindert immers het aantal risico's en schept duidelijkheid voor de deelnemers van de hike. Duidelijkheid in hetgeen nog gaat komen (hoge toppen, doorwaden van rivieren) en de zwaarte van de hike (afstand en duur van de hike).

Daarnaast kan het goed plannen van een hike in een vroeg stadium duidelijk maken wat er moet gebeuren in geval van nood (ongeval, te kort aan voedsel, blaren of andere onprettige verwondingen) of slecht weer. Maar het belangrijkste van een goede planning is naar mijn idee de soort voorpret die je beleeft aan de hike. Door van te voren een kaart goed te bestuderen en een route uit te zetten, kun je reeds een voorstelling maken van de hike terwijl je nog op je bureaustoel zit. Bij die planning kun je je informatie uit de meest diverse informatiebronnen halen.

Bij het plannen van een hike of route gaat het om verschillende facetten waar je rekening mee moet houden:

Als voorbeeld van een te plannen route heb ik een stuk opgenomen van een route die ik met enkele vrienden heb gelopen nabij Herbeumont in het zuiden van België.

De uit te stippelen route

Voor wat betreft de route die je gaat plannen zal het duidelijk zijn dat een te lange route niet echt motiverend is. Hetzelfde geldt voor een te korte route. Als deelnemers halverwege de dag al op de plaats van bestemming zijn, dan ontstaat er immers ook een gevoel van onvrede over de zwaarte van de tocht. Je kunt voor de tijdsduur gebruik maken van de interactieve routeplanner die je in deze rubriek kunt aanroepen.

Verder is het belangrijk dat de route voldoende afwisseling biedt aan de deelnemers van de hike. Kilometers over een verlaten landweg gaat na een kilometer al behoorlijk vervelen, terwijl drie uur aan een stuk door klimwerk ook niet echt motiverend is voor mensen die een minder goede conditie hebben. Een goed uitgebalanceerde route met op de juiste momenten enkele extra spannende of juist ontspannende stukken maakt de loopdag alleen maar leuker.

Reserve of veilige route

Zeker als je een route uitstippelt die zekere gevaren met zich meebrengt (beklimmingen, ruw terrein, afgelegen gebied) moet je een zekere veilige of reserve route inplannen. Dit is een route die je snel naar de bewoonde wereld brengt. Dat kan dus de kortste weg naar een nabij gelegen (snel)weg zijn of een top van waaruit je met je mobiele telefoon hulp kunt bellen. Voorwaarde van een veilige route is bijvoorbeeld het feit dat ook de zwaksten die deelnemen aan de hike de route zonder veel moeite moeten kunnen afleggen. Een veilige route loopt dan ook vaak dalend en door makkelijk begaanbaar terrein of brede paden en landwegen.

Overnachtingsplekken

Een goede overnachting geeft de deelnemers nieuwe energie voor de volgende dagtocht. Het is dus belangrijk dat je van te voren goed kijkt op wat voor plaatsen je kunt overnachten. Daarbij moet je dan letten op zaken als: is er water (rivier, beek, meertje) in de buurt om te wassen en (te filteren) drinkwater te halen, ligt het niet pal in de wind, is het terrein vlak genoeg om goed te kunnen liggen, is er eventueel beschutting mogelijk bij slecht weer (grot, overkapping, hut). Al deze zaken zijn van belang bij het uitzoeken van een overnachtingsplek. Ook het moment van aankomst is belangrijk: ruim voordat de zon onder gaat. Je hebt dan immers nog voldoende tijd om bij daglicht het kamp in te richten, brandhout te zoeken voor een mogelijk kampvuur en het koken van de avondmaaltijd.

Bijzondere punten

Om een tocht leuk te maken en te houden is het noodzakelijk om er enkele bijzondere punten in te bouwen. Dit kunnen eenvoudige beklimmingen zijn om het hart wat sneller te laten pompen, maar bijvoorbeeld ook uitlopers over bergkammen die wat rust en een mooi uitzicht bieden. Dergelijke punten vergroten de motivatie van de deelnemers van een tocht. Het behalen van een top na een beklimming geeft een gevoel van kracht en zelfvertrouwene, terwijl een stuk licht afdalen langs een bergkam met aan beide kanten een mooi uitzicht de deelnemers zal vervullen met een gevoel van vrijheid terwijl het lichaam kan bijkomen van de geleverde energie.

Naast de genoemde mogelijkheden van bijzondere punten heeft mijn ervaring uitgewezen dat het doorwaden van een rivier en het verkennen van grotten altijd door de deelnemers wordt gewaardeerd. Hierbij moet je echter altijd rekening houden met het weer (stroomt het water niet te snel, staat het niet te hoog en is het niet te koud) of de gevoelens/angsten van deelnemers (claustrofobie en hoogtevrees kunnen het genieten van de hike behoorlijk dwarsbomen als er geen rekening mee wordt gehouden).

Deelnemers

Eigenlijk is het in het bovenstaande al naar voren gekomen, maar bij het plannen van een route moet er absoluut rekening worden gehouden met de deelnemers. Dit zal sommige mensen als logisch in de oren klinken, maar het komt helaas maar al te vaak voor dat een tocht moet worden ingekort omdat er nauwelijks of geen rekening is gehouden met de conditie van de deelnemers en hun interessen. De leider van de groep dient dan ook altijd op de hoogte te zijn van de staat waarin de deelnemers verkeren. Zelf houd ik altijd drie stadia aan: leuk, spannend en eng. Bij leuk moet men vooral genieten. Als het spannend wordt moet men het toch maar even melden of duidelijk laten merken want de stap naar eng is zo gemaakt. Op die manier kan ik altijd goed in de gaten houden of iedereen het nog naar de zin heeft tijdens een hike.