Voedsel voor een langere trektocht


Heb een Garmin gpsmap 64. Die redt het max 2 dagen. Maar ik ga niet tracken heb ik al besloten. Is niet belangrijk (al vind ik het stiekem toch wel jammer haha.
Ter indicatie, met m'n GPSMAP 60CSx kom ik met een extra setje batterijen goed uit voor twee weken (in mijn geval gaat dat dan om af en toe even locatie oppikken en hier en daar tot een halve dag continue bij een lastig stuk buiten de paden). Ik gebruik de oplaadbare batterijen van Ikea en ben daar erg tevreden over (volgens de geruchten zijn het omgelabelde Eneloops, die erg goed bekend staan).

Over eten kopen: in bemande hutten (de meeste op je route) hebben ze wel eens wat Real Turmat zakjes, maar meestal niet veel keuze (en idd wat duurder). Dit hoort niet bij het normale aanbod van de DNT maar is iets dat de huttenwaard buiten DNT om als extra inkomstenbron kan gebruiken. In mijn herinnering was Spiterstulen wat beter gesorteerd, maar die hebben dan ook een vrij grote camping aan de andere kant van de rivier. In Olavsbu kun je eten kopen uit het zelfbedieningslager, ook als je niet in de hut slaapt (en zonder dat je voor dagbezoek hoeft te betalen als je het niet in de hut klaarmaakt). Dit is over het algemeen wat zwaarder blikvoer en iets als knor spagetteria - geen probleem om dezelfde dag te eten en evt voor de volgende dag, meer dagen wordt snel te zwaar...

Dag 1 (halve dag) Gjendesheim - oostkant Bessvatnet of Russvatnet.
Dag 2 door naar Glitterheim
Dag 3 Glitterheim - Spiterstulen. Bij mooi weer en voldoende energie via Glittertinden, maar waarschijnlijk de eenvoudige weg via Veslglupen.
Dag 4 Bij mooi weer en voldoende energie Galdhoppigen vanaf Spiterstulen. Anders misschien een rustdag. Zwaarste bagage blijft dan achter in de tent want ik overnacht daar twee keer.
Dag 5 Spiterstulen - Leirvassbu
Dag 6 Leirvassbu - Olavsbu
Dag 7 Olavsbu - Gjendebu
Dag 8 boot naar Memurubu en Besseggen

Zoals Henk al zei, Besseggen is niet het zwaarste deel van je route, maar ik zou toch afraden om het met volle bepakking op dag 1 te doen (heb ik eigenwijs wel ooit gedaan, was niet zo slim :rolleyes:).

Bij de door jou voorgestelde route zal de eventuele afdaling van Glitttertind naar Spiterstulen het zwaarste zijn. Daar heb je nog steeds veel in je rugzak en je daalt op een bepaald stuk 400m in hoogte op een 400m in afstand. Ik zou dat vermijden met het gewicht van jouw rugzak. Glittertinden zelf is echter wel erg mooi (wat mij betreft mooier dan Galdhøpiggen, dramatischer qua natuur en minder mensen) en vanuit Glitterheim eenvoudig te belopen (minder technisch dan Galdhøpigen, ook al ga je een stukje over sneeuw). Ik zou overwegen bij Nedre Steinbuvatnet te kamperen (iets ten westen Glitterheim), een dagtocht Glittertinden in te lassen (je kunt eventueel bij Glitterheim zo'n kontsleetje lenen om de terugtocht nog wat leuker te maken), en dan via Veslglupen naar Leirvassbu te lopen. Ipv m'n tent opgezet laten rol ik alles wat ik niet meeneem in de tent met het grondzeil naar buiten en leg dat pakketje achter/onder een grote steen, niet zozeer qua veiligheid maar voor bescherming van tentdoek tegen UV...

Als je tijd/energie over hebt is Kyrka bij Spiterstulen ook een mooie top onderweg om te beklimmen. De route is gemarkeerd met steenmannen vanaf je geplande DNT route, aan de zuidwestkant van Kyrka. Een andere mooie (maar zware) optie is Surtningssue vanaf Memurubu.

Tot slot, een alternatieve route in omgekeerde richting:
Dag 1 Boot van Gjendesheim naar Gjendebu + lopen naar Olavsbu
Dag 2 Olavsbu - Leirvassbu
Dag 3 dagtocht Kyrka
Dag 4 Leirvassbu - Spiterstulen
Dag 5 dagtocht Galdhøpiggen
Dag 6 Spiterstulen - Glitterheim via Glittertinden
Dag 7 Glitterheim - zuideinde Russvatnet / Nedre Russglopet / ~3km voor Memurubu
Dag 8 kampeerplek ~3km voor Memurubu - Beseggen - Gjendesheim
Dan loop je op dag 6 het steile deel omhoog (gemakkelijker) en met weinig gewicht in je rugzak. Het eindpunt op dag 7 heeft goede kampeerplekken en water en voorkomt "onnodig" afdalen naar en weer omhoog van Memerubu.
 
  • Leuk
Waarderingen: Eddy
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

@leonmoonen Thanx voor je input!! Zeer gewaardeerd (en van de rest ook overigens!!). Van die batterijen heb ik niet helemaal goed opgeschreven. Als ik ga tracken doen ze het max 2 dagen. Als ik 'm af en toe aanzet heb ik met 1 setje extra reserve waarschijnlijk meer dan voldoende.

De route omgekeerd lopen heb ik ook overwogen. Dat is helemaal geen gek idee. Ik ben alleen nog een klein beetje afhankelijk van anderen. Ik heb vrienden in Oslo wonen en met hen rij ik mee naar Jotunheimen. Die vrienden doen een korter rondje van 3,5 dag want ze moeten dan weer terug. Het plan is om wel de eerste dag samen te lopen tot aan Bessvatnet/Russvatnet en daarna splitsen we ons. Wel zo leuk om nog even samen te lopen de eerste dag. Maargoed, ik kan ook mijn eigen plan trekken natuurlijk :). En voorlopig wordt er alleen maar regen voorspeld dus dan ga ik überhaupt geen top op en maakt het niet heel veel uit in welke richting ik het rondje ga doen ;).

Om Glittertind als dagtocht te doen i.p.n. Galdhoppigen vind ik trouwens een goede tip, zo had ik het nog niet bekeken. Ik ga het af laten hangen van het weer. Zoals gezegd, met regen heeft een top sowieso weinig zin.. :(

Thanx allen!
 
Als je tijd/energie over hebt is Kyrka bij Spiterstulen ook een mooie top onderweg om te beklimmen. De route is gemarkeerd met steenmannen vanaf je geplande DNT route, aan de zuidwestkant van Kyrka.
even een correctie om later verwarring te voorkomen, Kyrka ligt naast Leirvassbu, niet Spiterstulen (wel correct in de alternatieve route aan eind van m'n post)
 
Oeoeh lekker he, klaar met inpakken!
Dan heb je er toch nog een paar kilo afgekregen. Het wordt wel echt sjouwen vooral die eerste dagen... Maar je eet er elke dag weer wat af.
Veel plezier!
 
@Iris3 dankje!! Inderdaad een lekker gevoel! Het voelt inderdaad vrij zwaar maar ik heb weleens eerder met 20kg gelopen en toen heb ik het ook gered.. Dus het komt vast goed :).
 
Natuurlijk :) Je hebt toch de ervaring al, dus je weet dat je het kan. Lekker even een beetje buffelen en misschien kan je de eerste dagen de dagafstanden een beetje korter inplannen. Daarna is je rugzak lichter en zijn je benen weer ingelopen.
 
Hoewel de discussie al wat ouder is wil ik toch even mijn methode delen, ik ben wel benieuwd of hier iemand ervaring mee heeft of hoe dit gezien wordt.
Omdat ik altijd alleen onder weg ben en soms aardig lange tochten maak waardoor 3 x per dag eten praktisch niet logistiek te realiseren is heb ik me verdiept in de meer technische/medische kant van het voedingsverhaal.

Ik eet daarom tijdens de tocht maar 2x per dag in een periode van 4 uur ongeveer en probeer dan rond de 1800 caloriën binnen te krijgen in de vorm van vet 80% en eiwit max 20%, waarbij ik de koolhydraten tot een minimum beperk. Door het ontbijt over te slaan en de koolhydraten te beperken komt het lichaam in metabolische ketose (vetverbrandig) feitelijk begin je dan je vet voorraad op te branden ipv je energie te halen uit de voeding die in inneemt. Dit is de reden waarom we vet opslaan op ons lichaam zodat we in tijden van schaarste een energie voorraad hebben. Je doet dit al dagelijks, tijdens je slaap eet je niks en moet je lichaam ook energie hebben, je doet dus feitelijk die vasten periode verlengen. Daarom nomen ze het ook Break-fast in de ochtend. Punt is dat je lichaam alleen in die metabolische ketose fase kan komen en blijven als je insuline niveau laag is (lees geen suiker of koolhydraten inneemt). Onder duursporters wordt dit overigens ook steeds populairder, ze hoeven dan tijdens hun race niet de hele tijd suiker te eten om te kunnen blijven presteren. Voordeel is ook dat er bij ketogene metabolisatie nagenoeg geen lactaat vrij komt in de spieren waardoor er geen of veel minder kans op verzuring is. Deze methode pas ik ook toe in mijn dagelijkse leven, voordeel is dat je je veel fitter voelt, geen suiker dips hebt en de kans op diabetes type 2 met 99% afneemt. Het is een vrij technisch verhaal, maar het is wel zeer goed wetenschappelijk onderbouwd in de afgelopen jaren. Helaas vinden de energie reep en drankjes industrie het niet zo'n fijn concept dus je moet er zelf even goed naar zoeken. Indien iemand meer in de diepte hier over van gedachte wil wisselen dan mag je me altijd een persoonlijk bericht sturen.
 
Veel weet ik er niet van, maar ik zou niet zonder meer anderen aanraden te gaan doe-het-zelven met keto. Met name bij een verstoorde nierfunctie kan keto slecht zijn; ook bestaat de kans op vitaminetekorten. Altijd dus even advies inwinnen bij je huisarts.

Jonas
 
Hallo Jonas,

Inderdaad goede aanvulling als disclaimer, daar had ik even niet aan gedacht....
Uiteraard is gezond verstand gebruiken belangrijk, persoonlijk heb ik niet zo veel met de moderne gezondheidszorg als ik de huidige stand van zaken bekijk waar wij als soort mens nu zitten met alle chronische ziektes en medicijn gebruik is het misschien nog niet zo dom om meer te eten zoals we dat vroeger deden in de duizenden jaren dat we als mensheid geen last hadden van diabetes,en alle andere narigheid waar we de laatste 100 jaar nogal last van hebben. Maar dat is uiteraard mijn personal opinion.
 
Laatst bewerkt:
Algemeen bekend dat heel veel 'etenswaar' teveel foute dingen bevat die ongezond zijn.
Suikers en zout aandelen zijn veel te hoog en men voegt zelfs palmvet of toe. (is zeer
millieu onvriendelijk)
 
Ik geloof er helemaal niets van dat een koolhydraatarm dieet wetenschappelijk onderbouwd is. Het is een methode om af te vallen. Als je al gezond bent, lijkt het me bijzonder ongezond. Hou je gewoon aan de adviezen van het voedingscentrum, en eet weinig suiker (max. 25 gram/dag), dan heb je al dit soort extreme dieten niet nodig.
 
Ik geloof er helemaal niets van dat een koolhydraatarm dieet wetenschappelijk onderbouwd is.
Je hoeft niets te geloven, maar wetenschappelijk onderzoek is er genoeg;

https://www.dietdoctor.com/low-carb/science

Het is gebaseerd op het idee dat de 'moderne' mens (landbouwer) t.o.v. de eerdere mens (jager/verzamelaar) vet als brandstof grotendeels heeft vervangen door suikers (koolhydraten). De aanhangers van dit idee denken dat suiker als brandstof gezorgd heeft voor veel (welvaart)ziekten (hart/vaat, diabetes, overgewicht enz, maar ook veel psychische aandoeningen).
Voor wie zich goed voelt spreekt een rigoreus keto-dieet (de ultieme vorm) wellicht niet aan, maar even googelen en je ziet dat hele volksstammen er wel in geloven.
 
Laatst bewerkt:
Als je koolhydraten over één kam scheert met "normale" suikers dan snap ik je redenatie. Ik vind dit soort verhalen altijd lijken op complottheorien. Ze gaan immers in tegen de gevestigde orde en officiele adviezen. Ik geloof hier niet in. Maar als het voor jou werkt, prima toch!
 
Als je koolhydraten over één kam scheert met "normale" suikers dan snap ik je redenatie. Ik vind dit soort verhalen altijd lijken op complottheorien. Ze gaan immers in tegen de gevestigde orde en officiele adviezen. Ik geloof hier niet in. Maar als het voor jou werkt, prima toch!
Ik ben niet degene die scheert, in de (voedings)fysiologie zijn suikers koolhydraten. Het is geen complottheorie, er is een duidelijk verschil hoe het menselijk lichaam koolhydraten respectievelijk vetten als brandstof opslaat en verbruikt. (Een variant van) zo'n dieet zou de gezondheid van een grote groep westerse mensen drastisch verbeteren; maar een hiker die met gemak 14 dagen achter elkaar 25km loopt met een rugzak van 18kg, kan rustig een groot bord spaghetti en een slagroomsoes nuttigen. En dat is vaak nog lekkerder ook :cool:.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

De discussie over de overeenkomst tussen vet en eiwitten vind ik een interessante. Je raakt namelijk door beide verzadigd. Dus als je wil afvallen is de keuze voor eiwitten een logische. Andersom voor vetten. En ik eet graag tot ik geen pap meer kan zeggen en dat kan nu dus zonder veel aan te komen. Geen wijsheid van mezelf overigens maar van een dietiste.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan