Trailrunning schoenen om te wandelen


Wie heeft er ervaring met het wandelen op trailrunning schoenen?

Ik loop bijna alles op verharde paden, en ben op zoek naar nieuwe lage wandelschoenen (cat A).

Nu loop ik op Meindl Nebraska. Leer.
Goretex bevalt me niet, krijg ik zweetvoeten in.

Nu las ik ook enkele wandelaars die trailrunningschoenen gebruiken.
Zijn deze er ook voor verharde terreinen? Hoe z or het met de stabiliteit??
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik gebruik voor al mijn hiking trailrunners. Dus bospaden, maar ook paden met grote keien, modder, ... alles. Ik loop in bossen en in de bergen tot op of iets over de sneeuwgrens. Ik kies trailrunners die helemaal goed zitten en die zo veel mogelijk profiel hebben.

Ik heb sinds ik dat doe nooit meer blaren. Ik voel veel beter het pad onder mijn voeten, wat ik fijn vind. Ik ben aan het eind van de dag een stuk minder vermoeid. Ik vind het heel fijn dat ze zoveel lichter zijn. Wat ik ook erg goed vind werken is dat ik er gewoon mee door het water ga om riviertjes over te steken. Dat komt ook de veiligheid ten goede. Ik wandel ze daarna binnen een paar uur droog (inderdaat geen goretex nemen, dan). Nooit last gehad van problemen met 'stabiliteit' ofzo.

De zolen slijten sneller dan die van zware bergschoenen. Dat neem ik voor lief: ik koop gewoon vrij snel een nieuw paar voor het hiken. En dan gebruik ik het oude paar 'thuis'.
 
Dank je wel voor je reactie Annet. Loop je er ook in Nederland op op asfalt? Want dat zal hoofdzakelijk mijn terrein zijn.
 
Trailrunners zijn ontworpen voor precies alle terreinen die niet de verharde weg zijn. Offroadrunners dus. Daarna heb je inderdaad verschillende trailrunners voor verschillende ondergronden, afhankelijk of je voornamelijk een beroep op grip of op tractie wil doen: bergachtig terrein, bosgrond, klei, modder, etc.
Maar een trailrunner voor de verharde weg is niets anders dan een hardloopschoen.
 
Aantal jaren de 4-daagse van Nijmegen gelopen , ik doe het op mijn Meindl's , mijn wandelmaten waren voetballers , geen wandelaars op moment van starten van trainen .
Hun eerste aanschaf van schoenen waren ook hardloop schoenen , er werd niet naar geld gekeken , 200 km is niet niks .
Merken kan ik niet zeggen , het tweede jaar na pijnlijke vierdaagse , en veel ervaring van medelopers , zijn hun over gegaan op lichte wandelschoenen , uitstraling gelijk aan sportschoenen . Het loopbed en het afrollen van je voet is toch anders .

succes met je keuze .
 
Anne-Mieke:
Wat vind je het nadeel aan je leren schoenen? Ok, ze zijn zwaarder, maar leer is slijtvaster en meer ademend dan kunststof. Ik loop het liefst op leren schoenen, maar liever niet op asfalt, hoewel ik hier in de buurt daar niet onderuit kom. Geef mij maar bos en hei.

Mirjam
 
Anne-Mieke:
Wat vind je het nadeel aan je leren schoenen? Ok, ze zijn zwaarder, maar leer is slijtvaster en meer ademend dan kunststof. Ik loop het liefst op leren schoenen, maar liever niet op asfalt, hoewel ik hier in de buurt daar niet onderuit kom. Geef mij maar bos en hei.

Mirjam

Ikzelf ben ook naar trailrunners of dergelijke aan het kijken. Lichter is zeker fijn, maar dat is niet het grootste probleem.

Het probleem is voornamelijk in de zomer. Ik krijg dan gloeiend hete voeten. Ik moet dan elk uur pauzeren om mijn schoenen uit te trekken en mijn voeten te laten afkoelen / opdrogen. Ik wissel dan ook mijn sokken.
Anders krijg ik last van blaren of ander pijn.

Tussen leer of goretex merk ik eigenlijk geen verschil. Behalve dan dat goretext van binnen (bij luchten) sneller droog is.

Ik zoek dus iets met een redelijk stevige zool met veel grip, die de voet steun geeft (heb steunzolen) en heel veel ventilatie.
 
Ik loop op trailrunners zolang het niet in de bergen of ruwer terrein is, ik heb nogal de stuntelige neiging mijn voeten om te slagen. Vind het persoonlijk leuker op trailrunners maar de schrik om ergens een ernstige blessure op te lopen op een afgelegen plaats doet me dus soms de keuze maken voor mijn Lundhags.
 
Ik ben ergens begin deze eeuw overgestapt op trailrunners en dat is me altijd bevallen. Sinds die tijd nooit meer een bergschoen aangehad. Op trailrunners heb ik delen van de Sloveens Bergweg, de groene route van de Via Alpina, TGO Challenge 2008, Westweg in Zwarte Woud, vele paden in de Ardennen en Eifel, de Rothaarsteig en nog zo wat tochten gelopen. Bevalt mij prima, maar dat hoeft niet te betekenen dat het jouw ook prima zal bevallen.
De laatste jaren wandel ik niet zo veel meer, maar doe adventure races en daarbij vond ik de trailrunners al snel te zwaar. Sindsdien loop ik op hardloopschoenen. De langste trek die ik daarop gedaan heb tijdens een race was 50 km in Zweden en dat ging ook prima op die hardloopschoenen. Ik had toen wel blaren, maar dat vind ik bij 50 km normaal. En zoals anderen reeds reageerden; als je veel over asfalt gaat lopen (waarom?) dan lijkt mij een hardloopschoen comfortabeler. Maar de Nijmeegse Vierdaagse wordt ook over veel asfalt gelopen en de meeste wandelaars doen dat op een lage wandelschoen. Daarmee kun je dus ook prima lange afstanden op verharde paden lopen.

Eins
 
Trailrunners zijn prima allround wandelschoenen. Ze zitten tussen de hardloopschoen en de lichte wandelschoen in.
Iets steviger en stijver dan de hardloopschoen met wat minder demping en wat meer profiel. Ik denk dat je er op alle terreinen mee uit de voeten kan behalve misschien in sneeuw en ijs.
 
Trailrunners zijn prima allround wandelschoenen. Ze zitten tussen de hardloopschoen en de lichte wandelschoen in.
Iets steviger en stijver dan de hardloopschoen met wat minder demping en wat meer profiel. Ik denk dat je er op alle terreinen mee uit de voeten kan behalve misschien in sneeuw en ijs.

Waarschijnlijk zijn er heel veel verschillende soorten trailrunschoenen, maar waar ze normaal voor bedoeld zijn, klopt niet met jouw beschrijving. Ze zitten niet tussen een hardloopschoen en wandelschoen in, het is voor een compleet ander doel gemaakt: snel voortbewegen (hardlopen) op onverhard terrein. Dus volledig ongeschikt voor de verharde weg.
Ik kan overigens met mijn A-wandelschoenen prima trailrunnen, maar mijn trailrunschoenen doe ik alleen aan als ik zeker weet dat ik weinig asfalt tegen ga komen.

Er zijn ongetwijfeld meer wandelschoenen dan van leer of met goretex. Gewoon even verder kijken dus.
 
Hoi,
Sinds paar maanden heb ik trailschoen van Salomon outline met gtx, zijn er ook zonder. Ze zitten heerlijk, zijn licht en ik gebruik ze veel in duinen en op het strand. Het profiel is wel minder dan van mijn a/b bergschoen, ik verwacht dat ze zeker op asfalt sneller slijten.
Grt Marike
 
De leren wandelschoenen die ik gebruik zijn lage, van Hanwag, categorie A. Ik heb inderdaad ook hoge van Hanwag, maar die gebruik ik zelden meer, te zwaar en te log, ( met uitzondering van Zuid-Limburg misschien.
Ik merk wel degelijk het verschil tussen leer en goretex, en schoenen van kunststof loop ik sowieso altijd kapot aan de binnenkant. Dat zal iets met pasvorm te maken hebben, ik heb hele smalle enkels en brede voorvoeten. Ik heb zelfs weleens gekeken naar wandelschoenen op maat gemaakt, maar dat is een heel duur geintje. De schoenen die ik nu heb zijn voor 98% perfekt, uit de Hallux Valgus lijn van Hanwag. Maar naar de heilige graal ben ik nog steeds op zoek en dat zal altijd zo blijven. Als ik in de buurt een ommetje doe, is dat helaas wel veel asfalt, en dan trek ik mijn Finn Comfort Ikeburo aan, heerlijk! Heb ik vorig najaar ook nog in de omgeving van Raalte 10 km door bos en veld mee gebanjerd, is wel iets meer opletten.

Mirjam
 
Elke schoen is voor een bepaald gebruik gemaakt. Daar waar lang het idee heeft bestaan dat een grote zware bergschoen een goede schoen was, dus zag je elke wandelaar in NL voor elk wandelingetje van 2 uur door het bos een mooie B of B/C schoen dragen, daar heeft nu een omslag plaatsgevonden, waarbij licht en sneldrogend belangrijkere criteria zijn geworden. Dat resulteert vervolgens in het bombarderen van elke trailschoen tot de perfecte schoen.

Geen van beide is waar natuurlijk, al zal je van een trailschoen voor je twee-uurs wandeling minder comfortproblemen krijgen dan van je B/C schoen.

Een A of A/B schoen is bij uitstek de schoen die ontworpen is voor NL boswandelingen. NL terrein is niet zo veeleisend. Binnen die categorie heb je dan de keuze uit synthetisch, leer, wel of niet waterdicht, Goretex of ander membraan, etc. Heb je geen zin in gtx vanwege je zweetvoeten, dan betekent dat niet direct dat de enige logische overstap die naar de trail is. Helemaal niet als je toch zij- en voorwaartse ondersteuning wil, als je vanwege voetproblemen veterstrikken 2.0 toepast, of als je een duurzamere demping blieft.

Verhard terrein/asfalt brengt andere problemen met zich mee. Elke schoen die gemaakt is op goede grip, heeft lage dichtheid rubber of TPU als zool, wat slijtage met zich meebrengt. Elke schoen die gemaakt is op goede tractie heeft agressieve noppen en daarmee weinig oppervlak, wat ook slijtage met zich meebrengt.
 
Precies, en die zijwaartse ondersteuning blijft in mijn ogen langer stabiel in leren schoenen, als in schoenen van synthetisch materiaal. Hieruit blijkt maar weer eens dat leer veruit sterker is dan synthetisch, en dat hoe lichter, hoe minder duurzaam toch weer blijkt.

Mirjam
 
Mijn ervaring is dan weer dat de (Salomon) trailrunners die ik gebruikt heb, door hun stevige hiel cup en vorm van de zool juist meer zijwaartse stabiliteit opleveren dan een gewone hardloopschoen of A/B bergschoen.
De zool slijt inderdaad wel vlugger en levert minder demping...
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Leer veruit sterker dan synthetisch? Dat is niet altijd waar. In sommige modellen van Inov-8 en ook van VJ Sports zit aardig wat Kevlar verwekt in het materiaal van de schoen. Het is mogelijk dat leer van minstens 5 mm dik wel sterker zou zijn. maar dan is de schoen niet meer te tillen....
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan