1 a 2 persoons tent


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik wil een tent aanschaffen maar kom er een beetje in om. Nooit geweten dat er zoveel tentfabrikanten en soorten bestaan. Ik had al een lijstje gemaakt met tenten die mij interessant leken, maar dat liep al snel in de tientallen, dus dat schiet niet op.

Wat voor type tent heb ik nodig als ik in mijn eentje langere trektochten door scandinavië wil maken?
* Vorm
Is een geodetische vorm (bijvoorbeeld TNF Tadpole 23) aan te raden of is dat erg overdreven? Ik begrijp dat een tunnel erg stormvast kan zijn als hij met de kont in de wind staat, maar wat als de wind draait? (Iemand in uk.rec.walking was bijvoorbeeld al niet erg te spreken over de windbestendigheid van de Nallo van Hilleberg.) En hoe praktisch is een tunnel (of andere niet uit zichzelf staande tent) op steenachtige of bevroren grond?

* Seizoen
Ik heb liever -10 dan +30 graden Celsius, dus de tent moet geschikt zijn voor winterkamperen (maar moet 's zomers toch goed kunnen doorwaaien met frisse nachtlucht).

* Afmetingen
Ik denk dat ik een ruime 1-persoons of kleinere 2-persoons wil, met genoeg luifelruimte om bij slecht weer te kunnen koken en een rugzak kwijt te raken.
Het lijkt me handig om in elk geval rechtop te kunnen zitten, dus binnenruimte >95cm. Ik heb even onder mijn buro gezeten (73 cm) en dat vond ik toch niet echt comfortabel. :)

* Merk
Welke fabrikanten zijn goed en welke kan ik me beter verre van houden? Hilleberg (staat iedereen te bejubelen, maar is duur)
Lowland (vroeger goed, laatste jaren problemen met doek)
Wechsel (dun bodemzeil)
Een paar andere die volgens mij interessante tenten hebben: The North Face, Four Seasons, Tatonka, Jack Wolfskin, Ramble, Walkaway, Birdland, Macpac, MSR, Terra Nova, Vaude, AMG/Vango, Eureka, Häglofs, Fjällräven, Hellsport, Lightwave, Nordisk, Saunders, ...

Mijn enige eis is dat het een tentje moet zijn waar ik op kan vertrouwen en ben daar ook wel bereid geld voor uit te geven.

Zowel algemene opmerkingen als over specifieke tenten zijn welkom.
 
Ik zit er serieus over te denken de Hilleberg Akto aan te schaffen: licht en toch onverwoestbaar. Dit soort kritieken staan mij wel aan:
"...where high winds proceeded to destroy all the other tents at the campsite. I watched as the Mt Hardware, Sierra Designs and North Face 4 season tents were all destroyed, but the two Hilleberg Akto tents in our group survived without damage." (http://www.trailspace.com/gear/review/00004542)

Aan de andere kant heb ik het tentje vanmiddag even 'in levende lijve' bekeken en ik vind hem wel klein van binnen. Je moet toch wel een slangenmens zijn om je aan te kleden en even rechtop zitten (om bij slecht weer bijv. een kaart te lezen/te eten) is er niet bij. Misschien toch maar naar een 2 persoons tentje kijken?
 
Een paar jaar geleden zat ik met hetzelfde probleem. Uiteindelijk moest ik kiezen tussen de Hilleberg Akto en de Terra Nova Solar Minor. Beide ongeveer even zwaar, de Solar Minor is iets goedkoper en de binnentent is iets ruimer. Ik koos voor de Solar Minor en ik heb daar geen spijt van gehad.

Officieel een 3-seizoenstentje maar een sneeuwbui is geen probleem, en voor zo'n klein tentje is de windbestendigheid indrukwekkend (waarschijnlijk juist omdat die tentjes zo klein zijn, ze vangen gewoon geen wind). Daar waar iedereen de tent moest barricaderen tegen de storm, lag ik lekker relaxt in mijn tentje. Misschien dat je toch dit tentje ook eens moet bekijken, misschien vind jij hem ook net even prettiger dan de Akto.

Je kunt ook een grotere tent kopen, is nog comfortabeler, maar die wegen toch echt wel wat meer.

Succes ermee!
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan