1 persoons lichtgewicht tent ervaringen


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Op zoek naar een 1 persoons lichtgewicht trekkerstentje.

Na enig "literatuur-onderzoek" is de keuze teruggebracht tot 2 modellen: de Vela 1 extreme van Exped en de Helsport Ringstind 1
Belangrijkste overwegingen zijn gewicht (ja tarpers, ik weet het.... :p ) en zo breed mogelijke bruikbaarheid qua weersomstandigheden.

Heeft er iemand praktijkervaringen met een van beiden (of wellicht zelfs alle twee?). Met name de Vela is nog relatief weinig over te vinden.

Sander.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hallo Sander!
Jammergenoeg heb ik geen ervaring met deze tentjes. Maar ik heb er vorig jaar goed naar gekeken en toen toch een 2-pers gekocht! (meer ruimte en/of gezelschap). Toch kan ik je wel een paar adviezen geven:
1. kruip, indien mogelijk, zelf in een opgezet exemplaar(zie onder)
2. vraag verkopers naar ervaringen van hunzelf of van hun gebruikers
Voor dit laatste heb je adressen nodig van bedrijven die beide tenten verkopen. Ik heb er twee voor je uitgezocht:www.sackundpack.de uit Krefeld en www.outdoor-discount.com uit Bonn. De prijzen voor Vela en Ringstind zijn, incl. verzending en betaling per creditcard, bij Sackundpack: 289,- en 399,-, bij Outdoor-discount: 244,95 en 371,51.
Mijn persoonlijke indruk is dat de Ringstind iets ruimer en lichter uitvalt, maar dus ook duurder. Verder zullen beide tenten van uitstekende kwaliteit, afwerking en garantie zijn, zoals ik deze merken ken. Ik hoop dat je iets aan deze informatie hebt!
Groeten,
Boelo
 
Hoi Boelo,

>1. kruip, indien mogelijk, zelf in een opgezet exemplaar(zie
>onder)

Daar heb je uiteraard helemaal gelijk in. De enige in de buurt die beide tenten heeft is Zwerfkei. De Vela is daar echter uitverkocht dus het is nog even wachten op nieuwe voorraad.

De keuze voor een 2 persoons exemplaar kan ik me voorstellen. Ik zoek echter echt uitbreiding met een 1 persoons die daardoor lichter kan zijn en ook minder grondoppervlak nodig heeft om op te zetten.

Groet,
Sander.
 
Sander,

Jij gaat toch ook naar het feestje van Raymond en Yolanda?

Misschien istie bij je literatuuronderzoek" al afgevallen, maar als je wilt kun je dan de Terra Nova Laser Competition (< 1 kilo) van mij van binnen beoordelen. Zelfde lay-out en maatvoering als de Hilleberg Akto van Joshua, maar behoorlijk wat lichter.

Marla
 
Uhm,

Sorry dat ik zo vroeg al wakker ben, maar het ging toch echt om ervaringen met de Vela extreme of Ringstind.

Kiezen is al moeilijk genoeg, zonder dat er -tig andere tenten weer worden bijgehaald.
Ja, ik weet het, ik kom weer wat bot uit de hoek, maar ik voel een heeele lange "heb-je-deze-al-overwogen?"-thread aankomen.

Groeten en zaaalig Pasen,

Harry
 
Ha ruud!
>
>Heb je al een geneust op globetrotter.de?

Yep. globetrotter en sack&pack zijn bekenden.
De solo 12 is afgevallen omdat het een enkeldaks tentje is wat ik met name voor winter-trektochten minder plezierig vindt.
De pathfinder is niet fundamenteel lichter dan mijn eigen 2-persoons tentje en valt daarom af.

>
>Ehhh....geen tarp maar bivakzak.....
>
Je bedoelt vrijwillig in een body-bag kruipen en hopen dat de vuilniswagen zich niet vergist ? :+
Ben ik mentaal noch niet helemaal aan toe. Maar wie weet.....

Sander.
 
Hoi Marla,

>maar als je wilt kun je dan de Terra Nova Laser Competition (<
>1 kilo) van mij van binnen beoordelen. Zelfde lay-out en
>maatvoering als de Hilleberg Akto van Joshua, maar behoorlijk
>wat lichter.

Ja, de Laser Competition was een lastige keuze. Ik heb jouw draadje hierover ook met interesse gevolgd. Ik de afweging tussen 4-seizoenen robustheid versus gewicht heb ik toch de Laser later afvallen. Mocht ik echter aan het eind van de maand de knoop nog niet hebben doorgehakt dan kom ik graag je tentje bewonderen in de ardennen.

In het theoretische gevecht tussen de Akto en de Ringstind heeft voor mij de Ringstind gewonnen.

Groet,
Sander.
 
Goede morgen Harry ;-)

>Sorry dat ik zo vroeg al wakker ben, maar het ging toch echt
>om ervaringen met de Vela extreme of Ringstind.
>

Je hebt natuurlijk gelijk. En inderdaad hoop ik met name op gebruikers-ervaringen met de Vela.

Aan de andere kant kan het voor anderen altijd interessant zijn welke afwegingen iemand gemaakt heeft in zijn/haar keuze dus daar wil ik niet al te streng in zijn.

Groet,
Sander.
 
Hallo Sander!
Hoewel ik er niets mee te maken heb wat voor tent iemand koopt, vind ik het toch goed als dat weloverwogen gebeurt. Als een autokoper zonder nadenken zegt:"Doe mij maar een Mercedes!" zal dat meestal geen optimale keuze zijn. Dus hoe het ook uitvalt: gefeliciteerd met de weloverwogen keuze van je nieuwe tent!
Groeten,
Boelo
 
>In de afweging tussen 4-seizoenen robustheid versus gewicht heb ik toch de Laser later afvallen.

Hoi Sander,
Dat dacht ik al dat je daar al serieus naar gekeken had. Hoe dan ook, mocht je ook gewoon nieuwsgierig zijn, be my guest.

Omgekeerd ben ik ook benieuwd naar jouw Exped donsmatje, mocht je die dan bij je hebben.

Marla
 
Hoi Sander,

even off topic, maar de meer geavanceerde bivakzakken zijn het bodybag stadium reeds gepasseerd. Als je kijkt naar de modellen van OR, Black Diamond, Macpac en Carinthia, dan zijn daar ook boogconstructies voor verzonnen zodat je niet gelijk het gevoel krijgt dat de zusjes Claus, Tro en Fobie bij je in de tent liggen:+ .

Ze zijn meer een cross over van de bodybag en de dubbeldoeks minitent. Daarnaast kan overigens in je bivakzak over het algemeen geen rugzak liggen. In ieder geval succes met je keuze.

groet,
Richard

- gaat vanavond zijn net verworfen Carinthia X-tour Protektor uit proberen. Ben benieuwd.....
 
>
>In het theoretische gevecht tussen de Akto en de Ringstind
>heeft voor mij de Ringstind gewonnen.
>

En wat waren dan de redenen hiervoor. Ook ik twijfel namelijk nog steeds dus deze twee met ook een lichte voorkeur voor de Helsport. Ik wacht nog even de tenteshow af om ze eens in de praktijk te kunnen vergelijken, maar ik hoor graag jouw mening ook eens.

mvg

Jonas
 
Sander,

De Vela ken ik niet, ik heb zelf de Stetind2 van Helsport. Dit is het "vorige" model. Gekozen vanwege de degelijkheid, fantastische ventilatie en de 4 seizoenen spec.
Als je dat niet wilt / nodig hebt zijn er meer (lichtere) alternatieven.

Ik heb de Ringstind bekeken in Nieuwegein, en er zijn wel wat verschillen. De Ringstind is duidelijk ruimer en lichter geworden dan de Stetind.
Dat is vooral bereikt (denk ik) door de 2e boog weg te laten, en het ventilatiesysteem te vereenvoudigen (aan de top niet meer regelbaar, aan de lage kant wel). Aan 1 kant lijkt de tent daardoor wel een Hilleberg Akto geworden ;-).
En dat heeft ook nadelen:
- de lage kant is lager geworden;
- meer pinnen nodig; en omdat je de hoeken moet uitspannen moet je beter mikken;
- de extra bergruimte aan het voeteneind tussen binnen- en buitentent is weg;

Een mogelijk belangrijk verschil: de topopening voor de ventilatie is niet meer dubbel regelbaar (helemaal niet als ik me goed herinner), alleen die aan het voeteneind. Het systeem van de Stetind (is Pro-serie)zou nu alleen nog in de Extrem-serie worden verwerkt.
Scheelt wel gewicht natuurlijk. Maar het is speculeren of de ventilatie daardoor niet of minder voldoet.

Eigenlijk dus een flink aangepast model. Zou zelf ondanks het lagere gewicht niet switchen van model.
In het theoretische gevecht tussen de Akto en de Ringstind heeft voor mij de Stetind gewonnen ;-)
Tweedehands zie je deze tenten echter zelden of nooit (itt de Hilleberg Akto), maar misschien heeft Breedeveld
uit Leiderdorp er nog 1, daar heb ik 3 jaar terug de Stetind gekocht.

Van de Stetind had iemand een keer een test gevonden. Zie de draad: "Hilleberg Akto, Lightwave T0 Trek (XT) of Helsport Ring..."
van 26 febr. op ditzelfde forum.

gr. en succes, Joop
 
@Marla:
>Omgekeerd ben ik ook benieuwd naar jouw Exped donsmatje, mocht
>je die dan bij je hebben.

Zeer zeker! Zelfs mijn gewone matras thuis voelt de concurentie :) Je mag hem tijdens een middagdutje gerust uitproberen.

@Richard:
Ik realiseer me dat ik de huidige generatie bivakzakken (bewust :+ ) enige onrecht aandoe. Maarehh die X-tour Protector waar je van rept is vrijwel even zwaar als een fatsoenlijk 1 persoon tentje! Of is dit de kategorie "je moet alles eens geprobeerd hebben"? In dat geval ben je de ideale testkandidaat voor een grijze kliko. Op wieltjes, al je bagage past erin, geheel waterdicht en onovertroffen op vlak terrein :7

@Jonas:
Een belangrijk voordeel van de Ringstind boven de Akto is voor mij het feit dat hij langer en hoger is. Mijn exped matje is al 9 cm dik. Samen met een donzen winterslaapzak wordt dat behoorlijk hoog. Ik verwacht in de Akto bij het voeteneinde eerder klem te komen zitten.
Verder is hij minder claustrofobisch door zijn asymetrische bouw. Dit kan in heuvelachtig terrein overigens ook een nadeel zijn omdat daarmee itt de Akto, de ligrichting is bepaald en je wellicht de ingang niet altijd optimaal kunt plaatsen tov de wind.
In kwaliteit en gewicht doen ze niet voor elkaar onder (voorzover ik uit reviews en gebruikerservaringen begrijp).

Ik zal zeker in beide gaan proefliggen om deze theorieen in de praktijk te testen.

Blijft dat ik uiteindelijk gevoelsmatig een voorkeur heb voor de Exped, maar (evenals Ivo in een andere thread) aarzel vanwege het gebrek aan gebruikerservaringen.

Weet iemand waar in (midden?) Nederland de Exped Vela 1 Extreem te bewonderen valt?
 
>@Jonas:
>Een belangrijk voordeel van de Ringstind boven de Akto is voor
>mij het feit dat hij langer en hoger is. Mijn exped matje is
>al 9 cm dik. Samen met een donzen winterslaapzak wordt dat
>behoorlijk hoog. Ik verwacht in de Akto bij het voeteneinde
>eerder klem te komen zitten.
>Verder is hij minder claustrofobisch door zijn asymetrische
>bouw. Dit kan in heuvelachtig terrein overigens ook een nadeel
>zijn omdat daarmee itt de Akto, de ligrichting is bepaald en
>je wellicht de ingang niet altijd optimaal kunt plaatsen tov
>de wind.
>In kwaliteit en gewicht doen ze niet voor elkaar onder
>(voorzover ik uit reviews en gebruikerservaringen begrijp).
>
>Ik zal zeker in beide gaan proefliggen om deze theorieen in de
>praktijk te testen.
>
>Blijft dat ik uiteindelijk gevoelsmatig een voorkeur heb voor
>de Exped, maar (evenals Ivo in een andere thread) aarzel
>vanwege het gebrek aan gebruikerservaringen.
>
>Weet iemand waar in (midden?) Nederland de Exped Vela 1
>Extreem te bewonderen valt?

Ik heb ook een exped matje (Downmat DLX 9) dus de lengte en hoogte zijn bij mij ook zeer belangrijke aandachtspunten. Ik ben van plan om mijn matje mee te nemen naar de tentenshow en gewoon te vergelijken in welk tentje lig ik het comfortabelst, natuurlijk rekening houdend met andere specs zoals gewicht, slijtage, prijs, ...
 
Hoi Joop,

>fantastische ventilatie en de 4 seizoenen spec.
>Als je dat niet wilt / nodig hebt zijn er meer (lichtere)
>alternatieven.
Yep, juist de 4-seizoenen flexibiliteit is belangrijk. Daar lijkt de Exped Vela ook hoog op te scoren.

>Tweedehands zie je deze tenten echter zelden of nooit (itt de
>Hilleberg Akto)
Heeft misschien ook te maken met het feit dat Hilleberg toch een grotere naamsbekendheid heeft in Nederland.

>Van de Stetind had iemand een keer een test gevonden. Zie de
>draad: "Hilleberg Akto, Lightwave T0 Trek (XT) of Helsport
>Ring..."
Had ik zien staan. Maar zoals ik van jouw begrijp is de Ringstind wel fundamenteel aangepast tov de Stetind.

Thanx,
Sander,
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

>Ik heb ook een exped matje (Downmat DLX 9) dus de lengte en
>hoogte zijn bij mij ook zeer belangrijke aandachtspunten. Ik
>ben van plan om mijn matje mee te nemen naar de tentenshow en
>gewoon te vergelijken in welk tentje lig ik het comfortabelst,
>natuurlijk rekening houdend met andere specs zoals gewicht,
>slijtage, prijs, ...

Goed plan. Laten we elkaar (en de rest...) via dit draadje op de hoogte houden van onze bevindingen.

Sander.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan