10 daagse trektocht

  • Onderwerp starter Bart Claessens
  • Startdatum

Status
Niet open voor verdere reacties.
B

Bart Claessens

Guest
Hallo
Deze zomer gaan wij met onze scoutsgroep een 10-daagse trektocht beleven in de Ardennen, we volgen de Transardense route.
Aangezien onze leden een leeftijd tussen de 15 en 17 hebben, zijn zij fysiek dus nog niet helemaal op hun top. Mijn vraag is dan ook als volgt: Hoe zwaar mag de rugzak van zo'n persoon wegen? Wij nemen alles zelf mee, dus in de bagage zitten kleren, tent, slaapzak, eten, vuurtjes,...

groeten
bart
verkennerleider St.Norbertus Essen-Heikant
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Vuurtjes in je rugzak? hmmm...

Voor volwassenen is het max. gewicht zo 30-40kg (waar je echt voor moet trainen) afhankelijk van je conditie en kracht, het comfortabele gewicht ligt een stuk lager op 15-20 Kg. Voor 15-17 jarigen zal het nog een stukje lager liggen.
Ik zal proberen te mikken op 15kg per persoon, wat lastig wordt als je echt al je eten voor 10 dagen mee wil nemen.
Sla je onderweg eten in, dan is het beter haalbaar.

Ga in elk geval voor die tijd toch een (paar) keer trainen om te wennen aan een rugzak en het gewicht daarin! Neem een opbouwend schema, met toenemende tijdsduur (3h - 6h) en gewicht (10 - 15kg).

Groeten aan je voeten,
Frank.
 
Hallo Bart,

De norm is ongeveer 20% van het lichaamsgewicht voor mensen in een normale conditie, voor jonge kinderen 10%, om comfortabel en zonder schade aan te richten lekker te lopen. Door trainen kan je het gewicht langzaam maar zeker opvoeren maar zolang kinderen in de groei zijn zou ik het zeker niet overdrijven. Een en ander hangt niet alleen af van conditie maar ook van de lichaamskracht van de dragers EN van de conditie tussen de oren.

Ik zou als vuistregel 15% van het lichaamsgewicht hanteren voor deze leeftijdsgroep. Gaandeweg blijkt altijd wel dat de een (veel) meer kan hebben dan de ander (hoewel kinderen dat niet snel toe zullen geven, in het geval van minder, je moet daar zelf een beetje op letten) en je kan dan de "groepsbagage" (tentjes, voedsel etc) opnieuw verdelen.

Overigens zou je je vraag eens moeten stellen aan een fysiotherapeut, die weten natuurlijk erg veel over de toelaatbare belasting van het lichaam.

Succes en veel plezier op tocht!

Groets, Rob.
 
[laatste wijziging op 04-07-03 om 12:30]Hoi Bart,

Zoals Frank al schreef, het wordt lastig om aan een mooi streef gewicht te komen. Frank heeft gelijk wat betreft je voedsel... dat tikt stiekem erg door.
Tussen de 10 en 15 kg is te doen voor kinderen in de scouts leeftijd, daar mik ik altijd op bij hikes. Explorers kunnen wel al iets meer hebben. Maar probeer het zeker onder de 20 kg te houden.

Wat tips:
[li](afhankelijk van de tentjes) maak duo's / troppels / quartetten laat ze gezamelijk in pakken. Kunnen ze tent/branders/pannen/eten enz. eerlijk verdelen.
[li] Weegschaal oid bij de hand bij het inpakken. Kom je over het streef gewicht: uitpakken, spullen weg laten (iedereen is geneigd te veel kleding mee te nemen) en opnieuw proberen.

Daarnaast natuurlijk zorgen dat je wat kilometers in de benen hebt en die kilometers ook gemaakt hebt met rugzak op de rug.
En laat ze eens experimenteren met de afstelling van de rugzak, vaak blijkt dat ze toch het meeste gewicht aan de schouders hebben hangen ipv op de heupen.
 
Hoi,

Ik ben zelf 17 en zit ook op scouting. Bij ons krijgen we als gewicht 15 tot 17 kilo op (17 kilo is inclusief 1,5 liter drinkwater)
Ondanks dat ik maar 1,65m ben gaat dit bij mij en de rest van de groep prima, zonder dat we van te voren trainen.
Afgelopen herfst heb ik met school (op vrijwillige deelname) een 5 daagse tocht gelopen door de franse Vercors. Daarvoor gaf de school als maximum gewicht voor de jongens 17 kilo en voor de meisjes 15 kilo (inclusief eten en drinken). Alleen de echte watjes die stoer wilden zijn konden het niet aan. de rest kwam lachend bij het eindpunt aan.
 
Ha Bart,

Volgend jaar word ik zelf ook leider van een groep 15-17 jarigen bij onze scouting. Deze groep is vorig jaar in de Pyreneeen geweest en hebben dit jaar hun expeditie (zo heet dat bij ons :)) naar Tsjechie. Wat ik begrepen heb van hun verhalen en de verhalen van hun begeleiding is dat het per persoon enorm kan verschillen wat ze aan kunnen qua gewicht, omstandigheden (zoals het weer en evt. spanningen binnen de groep) en afstanden. Je moet meer per persoon kijken, de een heeft een veel betere conditie dan de ander, de ander heeft moeite met de lange afstanden. Er zaten er 2 tussen die fysiek niet sterk genoeg waren om zoiets te doen (2 dagen klimmen met bepakking en weer 2 dagen afdalen) en een ander kon het fysiek 'makkelijk' aan.

Verder, het is al eerder geroepen, de afstelling van de rugzak, als begeleider weet je vast wel hoe het moet, elke ochtend voor vertrek even controlleren of alles goed zit, recht, in evenwicht, alle bandjes goed vast en of het gewicht op de heupen ligt, en zo niet, gewoon opnieuw inpakken/herpakken tot het goed zit. Na een paar dagen heb je nog maar een paar mensen die het nog steeds niet begrijpen, maar daar ben je zo mee klaar.

Als je als maximaal gewicht voor de sterkste zo'n 17kg. neemt, en voor de wat minder sterken een kilo of 13 a 14, moet het wel gaan lukken, anders kun je altijd nog een keer iets overnemen van een van je scouts. Misschien is het wel een goed idee om voor vertrek alle tassen leeg te halen en alle onnodige spullen zoals teveel kleding er uit te halen en deze gewoon achter te laten (of desnoods in de auto achter te laten zodat je voor de terugweg bijvoorbeeld droge/schone kleding hebt).

Veel plezier met jullie tocht, en ik hoor heel graag wat je ervaringen zijn, dan kan ik ze volgend jaar misschien gebruiken bij 'mijn' groep!

Gr,
Maarten
-aanstormend RS-leider }>


Outside the doorway, there is life, undiscovered, undefined...
(The Analog Project)

www.theanalogproject.tk
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan