13 juli Operatie ‘Saving Fabian’


Status
Niet open voor verdere reacties.
D

D Oude Vos.

Guest
Klein stukje uit het dagboek van de Broad Peak expeditie.
Meer is te lezen onder:
http://www.demmeniesport.com/expedities/bp2004/berichten/bericht033.html
Mijn complimenten voor zo'n instelling. Zo zijn er maar weinig.
_________________________________________________________________
Het is zondag de elfde, zeven uur in de morgen. Rooz, Frits, Bob en Menno zijn langzaam aan het ontwaken. Vandaag zullen zij naar kamp 2 gaan. Maar dan komt via de portofoon een hulpverzoek. Het startsein van operatie ‘Saving Fabian’. Een Franse klimmer is in nood. Hij is kamp 2 binnen gedragen. Meer dood dan levend. Dokter Deb, die samen met Paul, Jef en Gary in kamp 2 is, onderzoekt hem en constateert HAPE. Hij moet naar beneden, en wel meteen! De vier klimmers van onze expeditie laten hun plan om naar kamp drie te gaan varen en bereiden de evacuatie voor. Om negen uur klimmen Bob, Frits en Menno richting kamp 02 om halverwege te wachten, terwijl Paul en Jef de Fransman –Fabian heet hij- in een slaapzak stoppen en hem beginnen te laten zakken. Het duurt niet lang voor er een handig systeem is bedacht om hem gezekerd over de sneeuw te kunnen laten glijden. Rond elf uur komen Paul, Deb en Fabian aan bij de plek waar de Bob, Frits en Menno op hen wachten. Bob neemt het ‘laten zakken’ over van Jef, terwijl Menno de slachtofferverzorging op zich neemt. De hele weg houdt hij zijn hand vast en praat tegen hem. “Als hij nu dood zou gaan, houdt tenminste iemand zijn hand vast”.
______________________________________________________________________Peter.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Inderdaad, mooi voorbeeld van hoe het zou moeten.

Vergeet de top en concentreer op de (collega)klimmer in nood, en gebruik je kunde en mogelijkheden om deze veilig beneden te krijgen, ookal kan dit de kansen op een geslaagde toppoging teniet doen.

applaus en respect !
 
Chapeau voor deze Nerderlanders!! Dit verdient respect!
Spijtig genoeg hoor je meer en meer verhalen van expedities die mekaar niet meer helpen in geval van problemen, maar toch nog voor de top gaan.
Dit een een voorbeeld van ethiek in de bergen!

Fred
 
Inderdaad, heel netjes.
Neemt niet weg dat soms de omstandigheden zodanig zwaar kunnen zijn dat je alleen maar aan je zelf zal moeten en kunnen denken, zeker boven de 7500 meter.
Ik heb wel eens een programma op TV gezien waar een compleet onwetende interviewer Ronald Naar beschuldigde van laksheid omdat hij in de beruchte stormnacht op de Everest niet "even" wat mensen was gaan helpen die "maar" een meter of 400 hoger in de problemen zaten.
Ronald Naar verdedigde zich door te stellen dat hij verantwoordelijk was voor de mensen in zijn eigen groep en dat alhoewel zij dan in een tentje zaten ook hier gewoon een pure overlevingsstrijd aan de gang was en dat naar buiten gaan pure zelfmoord was.
De interviewer (Karel de Graaf???) vond dat maar onzin, en zelfs de uitleg dat alleen al je schoenen aandoen in die omstandigheden al tot 2 uur kan kosten deed hem niet begrijpen dat de Deadzone in een straalstroomstorm iets anders is dan Bergen aan Zee met windkracht 8.
Maar als je het over ethiek hebt lees dan dit eens, dit verhaal staat beduidend dichter bij de dingen zoals de meesten dat hier doen :
http://www.hiking-site.nl/schrijfblok_20020515-1.php

Blijft een wonderlijk verhaal
Rob
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan