20C+M+B06 in berghut


Status
Niet open voor verdere reacties.
Vraagje:

Het viel mij al een aantal malen op:
In een berghut staan wel eens van die "codes" in krijt geschreven boven de deur.

Tijdens de afgelopen wintersportvakantie kwam ik er weer een tegen in Oostenrijk.
Boven de deur stond de volgende reeks:
20C+M+B06, en dan met nog een kleine (hoofd)letter T boven de M.

Wie kan me vertellen wat dit betekent......

Ben benieuwd,
Ruud
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hi Ruud,

Dit kun je ook zien bij heel veel huizen in (katholieke) zuiden. Je hoeft niet eens ver weg te gaan. Zelfs hier net over de grens in Kleef doen ze dat. Het werkt als volgt: Op of rond drie koningen komen de kinderen van het dorp, als drie koningen verkleed. Ze zingen een liedje, jij geeft ze wat snoep of wat geld terug. En zij markeren je deurpost met krijt, meestal boven de deur, met code die jij aanhaald. Kort vertaald betekend de code dat Christus 2006 jaar geleden is geboren. Ten eerste brengt je dit geluk en een voorspoedig 2006 en ten tweede kunnen de andere kinderen van het dorp zien dat er al drie koningen bij je geweest zijn. Het is de gewoonte dat deze code er het hele jaar blijft staan. het jaar daarop komen de kinderen en hoeven dan alleen de 6 uit te vegen en te veranderen in een 7 etc. Het is erg grappig en als je goed oplet zie je met name in het Duitstalige zuiden dat vrijwel elk bewoond huis ergens op de deurpost dit heeft staan.

MVG

Rolf


OK na even zoeken de korrecte betekenis:20C+M+B06

Het betekent na het jaartal “Christus man-sionem
benedicat”: ”Christus zegent dit verblijf” en ze zijn niet toevallig de beginletters van de drie koningen Caspar, Melchior en Balthazar.
 
Afgelopen zomer heb ik dat ook aan onze gids gevraagd... Geloof dat het iets te maken heeft met Rooms-Katholieke feestdagen ofzo..

x( sorry, ik weet het dus eigenlijk ook niet

Ben ook benieuwd
 
:)

Leve de secularisatie!

:)

2006 is inderdaad het jaartal. De letters staan voor Caspar, Melchior en Balthazar - de namen van de drie koningen (of, in protestantse traditie, de drie wijzen).

Dit feest wordt vrijwel overal in Katholikia gevierd, en deze vorm (waarbij kinderen langs de deur komen voor snoepjes & gezang, vaak ook met een lampionoptocht) is nog steeds springlevend.

Voor meer info zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Driekoningen.

Het valt mij inderdaad wel op dat veel van onze geliefde Hiking-site-bezoekers alles weten over de nieuwste hoofdlampjes, maar vaak weinig weten van de pracht van ons land.

Wie meer weet, die meer ziet! En andere moraliteiten... :)
 
>Het valt mij inderdaad wel op dat veel van onze geliefde
>Hiking-site-bezoekers alles weten over de nieuwste
>hoofdlampjes, maar vaak weinig weten van de pracht van ons
>land.
>
>Wie meer weet, die meer ziet! En andere moraliteiten... :)

Misschien heet deze site daarom wel Hiking-Site.nl en niet EO.nl

:) :) :) :)

Peter.
 
Hey Durglim,

Bedankt voor je antwoord,
Het is me geheel duidelijk.

Wat me overigens niet geheel duidelijk is, is dat je hier over "hoofdlampjes" begint terwijl ik een juist vraag stel met mijn blik open voor andere zaken dan outdoor-materialen.

Wat zit je dwars??
(zie ook de reactie van Peter)

Grtx,
Ruud
 
Mij zit nix dwars. Maar leuk dat je reageert - ik zou bijna zeggen, je voelt je aangesproken. :) Maar wellicht anders dan Peter, want die kijkt blijkbaar - net als ik - liever op deze site dan op eo.nl.

...

Ik was even checken, en inderdaad is deze site meer naar mijn smaak. :)

Overigens wel leuk om te lezen dat "bergsport is een gevoel" wel degelijk herkenbare dingen roept, temidden van alle zakelijke en concrete zaken op het prikbord.
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan