23-24 April 2016 kayaktocht 20 km over de Dommel van Neerpelt naar Riethoven

leisurewolf

Lid Club Hiking-site.nl
Op zaterdag 23 April om 09:00 uur verzamelen in Neerpelt om 20 km te peddelen naar Riethoven. De Dommel slingert lekker en voert door een schitterende omgeving. Onderweg komen we drie watermolens tegen. bij de eerste twee moeten we even oversteken. bij de laatste zijn we aanbeland op de overnachtingscamping. Zondag gaan we weer terug richting Neerpelt waar we rond 16:00 uur weer de auto's opladen die we bij op een afgesloten terrein hebben kunnen parkeren. Ook dit jaar is Jan weer de kwartiermeester die de traditionele BBQ regelt. Wie vaart er mee?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bever Lente Deals
Leuk Pieter!

Alleen terug ben ik wat minder enthousiast over. De Dommel stroomt volgens mij aardig.
 

leisurewolf

Lid Club Hiking-site.nl
Op zijn ergst 2 km/uur Henk dat is nogal te overzien. Daarbij is de tocht dit keer maar 20 km ipv 25. Het is goed te doen, geloof me!:D
 
Ok, ik heb het in ieder geval genoteerd. Of ik de zondag meepeddel zien we tegen die tijd wel.
 
das een leuk stukje varen. Maar vraagje, hoe kom je van Veldhoven naar Riethoven? de Dommel loopt verder door, niet langs Riethoven. Volgens mij komt alleen een ander stroompje langs Riethoven, volgens mij heette dat iets van keersop?
 

leisurewolf

Lid Club Hiking-site.nl
We varen van Neerpelt (belgische grens) over de Dommel naar Riethoven. Bij de volmolen gaan we overnachten. De Dommel loopt hier door richting Veldhoven maar daar hoeven we dus niet naar toe... De Keersop stroomt westelijk van de Dommel en sluit bij Riethoven, net boven Dommelen, aan op de Dommel, die laten we ook links liggen (op de heenweg). Het is dus gewoon recht toe recht aan over de dommel....
 

AmberAnn

Lid Club Hiking-site.nl
Ik zou zooo graag mee gaan! Alleen verhuis ik die week dus gaat het hem niet worden :( have fun iedereen :)

Verstuurd vanaf mijn HTC One M8s met Tapatalk
 
Wellicht kan je met Hyz op zondag een autopendel opzetten. Die zoekt het ook niet om tegen de stroom in te peddelen. Stroomafwaarts valt dat traag best wel mee bij een canadees.
 
Volgens het waterschap stroomt de Dommel gemiddeld tussen 0,5 en 1m per seconde, ofwel 1,8-3,6 km/u. Dat is best flink. De Linge bijv. komt zelden boven de 2.

Ik heb een allround kajak, en als ik alleen vaar doe ik max zo'n 6km/u. Misschien dat ik zondag iets eerder moet starten dan die snelle zeekajaks om voor donker thuis te zijn :D.

Maar het lijkt me een mooie tocht.

groet, Joop
 

leisurewolf

Lid Club Hiking-site.nl
het blijft altijd lastig! op de heenweg zal niemand een probleem hebben. de tragere boten hebben het voordeel van de stroom mee en de snellere boten (vaak de wat langere boten) hebben meer last van de bochten dus heb je zomaar kans dat alles mooi bij elkaar blijft. op de terugweg tegen de stroom in is een gok. afhankelijk van het weer in de dagen voor de tocht is de stroming harder of zachter. het zal een tijdje moeten regenen om meer water door de dommel te krijgen. dus als het een tijdje lekker droog is is er geen water beschikbaar en dus ook geen noemenswaardige stroming. maar dat is natuurlijk de theorie! we moeten in de praktijk maar even kijken hoe het uitpakt. we kunnen ongetwijfeld iets organiseren om mensen terug naar het startpunt te brengen om de auto's op te halen als de stroming toch te sterk blijkt te zijn...

ik zou zeggen: doe eens gek en ga lekker mee!
 
Het is natuurlijk een goede gewoonte bij kanovaren om bij een op en neer tocht op een rivier eerst stroomopwaarts te varen en daarna stroomafwaarts!
Daarmee kun je lastige problemen voorkomen...
 

leisurewolf

Lid Club Hiking-site.nl
Doen we normaal gesproken ook maar dat was dit keer "kampeertechnisch" wat lastiger te organiseren...

Overigens, als er mensen op dag 2 echt niet tegen de (eventuele) stroom in komen hebben ze nu in ieder geval de helft van de tocht en de BBQ op de camping in de pocket! Het glas is half-vol!
 
Het klinkt op zich goed, maar ik twijfel ook nog een beetje. Vrijdag weer lekker gevaren om er weer een beetje in te komen. Komend weekend weer hoop ik -)

Ik meld me dus nog even niet aan
 

leisurewolf

Lid Club Hiking-site.nl
That's the spirit Joop!:D stuur mij in een PB-tje even je emailadres dan krijg tzt de gegevens doorgemailed!

er is al een keer een canadees met fluistermotor mee geweest. die ging als eerste weg en hebben we de hele tocht niet meer gezien....
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bever Lente Deals
hulpmotor

Tja, een buitenboordmotor is al gauw meer dan 1 PK, terwijl de gemiddelde peddelaar al moeite heeft om 0.01 PK te leveren, waarbij vaak ook nog heel veel energie verspild wordt door gebrek aan technische vaardigheden ;)
De veel te lange peddels die je vaak bij de kanoverhuur meekrijgt, zijn daar overigens mede debet aan, waardoor peddelen nog meer een krachtsport wordt dan nodig :-(

Dirk Barends
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bever Lente Deals
Bovenaan