3x kapotte Exped mat in 1 vakantie

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Deze vakantie gaat in ieder geval de boeken in met het record dat alle 3 de Exped matten die we bij ons hadden nu 2 nachten voor het eind kapot zijn.

1) De synmat ul van vrouwlief had al in de eerste week een kapot ventiel. Het terugslagklepje van het opblaasgat is verdwenen. De mat loopt daarom nu langzaam leeg....

2) Mijn synmat ul had 's nachts een gewelddadig bezwijken van een lasnaad over de volledige lengte (een flinke knal).

3) gelukkig vertrouw ik Exped al jaren niet meer dus ik had als reserve mijn Exped down mee.....die afgelopen nacht een lasnaad zag bezwijken waardoor mijn benen op een meloen liggen (zie foto).

Lupita's synmat is 5 jaar oud....dus buiten garantie. Mijn synmat is reeds een 4 jaar oude vervanger van mijn vorige synmat die hetzelfde probleem had.....dus buiten garantie. Mijn downmat is reeds de 4e vervanger van de mat die ik ooit 10 jaar geleden kocht. Dus ik denk zo maar dat ik geen nieuwe meer krijg.

De score staat dus nu op 9 kapotte Exped matten in 10 jaar. Verbazend dat die troep nog steeds verkocht wordt....


Sent from my HTC Desire 626 using Tapatalk
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bever Lente Deals
Hoe herkenbaar! Die foto's heb ik ook ergens.

Sinds een paar jaar naar volle tevredenheid weer terug bij term a rest, de neoair in dit geval. Net zo klein en licht en na 4 jaar nog zonder geen problemen.

Groet
Koos
 
Ik wacht nog op een reactie van Exped over zo'n zelfde probleem. Hopelijk is er ook een oplossing met een TAR. Ik heb ook 10 jaar met een mat van hen gedaan zonder enig probleem.
 
Met Therm-a-rest kan je dat probleem ook hebben: 2 jaar terug knapten bij ons met luide knallen meerdere tussenschotten in een Neoair (onderste helft was daarna één grote ballon): paar dagen later een nieuwe gekocht en na 2 nachten hetzelfde!! Ze sturen wel gewoon een vervangende mat (volgens mij 10 jaar garantie).
 

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Tja, ik moet me eens gaan verdiepen in de matten van de concurrentie. Isolatiewaardes vs gewicht en zo. Helaas zijn er niet zo veel gegevens over duurzaamheid. Iemand bv ervaring met Klymit? Heb Henk (hyz) wel eens gehoord over Big Agnes....

En extra probleem....ik ben 1.92 en vind een maat van 1.80 waarbij mijn voeten uitsteken niet zo fijn...

Groetzels,
Dennis

Sent from my HTC Desire 626 using Tapatalk
 
Je hebt best wel de Jackpot met pech te pakken. Nog steeds heb ik al mijn Exped matten nog in goede orde (afgezien een lek door eigen toedoen).

Waarom het bij mij wel goed gaat? Geen idee. Misschien omdat ik de matten niet knoeper hard oppomp omdat het dan alsnog zo hard als een plank ligt. En omdat bij standplaatskamperen in warm weer de lucht in een matras ook uitzet (zo ooit eens een neo air wat lasnaden laten poppen).

Van dat ventiel heb ik nog nooit gezien (wel eens een dubbel gevouwen terugslag ventiel of niet lekker zittend flapje gehad.)

Ze staan er niet zo mooi op als dit soort problemen blijven voortduren!

Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
 
Ik heb nu al een paar jaar 3 klymit matjes. Nog geen uitval gehad.
En ik leg ze overal neer ook zonder zeiltje eronder.
Nu lieg ik een beetje, de douane had 2 matjes stuk gesneden bij binnenkomst in NL om te kijken of ze drugs vrij waren. Klymit stuurde zonder bewijs meteen nieuwe op met voor de douane een folder om te laten zien wat er in zat ,top dus.
 
das niet zo een mooi einde aan je vakantie. Zelf eenmaal een geplofte tar gehad, was een eerste serie van de pvouwbare ultralight. Die mat was al 5 jaar oud... we hebben hier nog een Vaude vouw mat liggen, 2 TAR en nu dus alweer een kleine 3 1/2 a 4 jaar de Klymit V matten. De klymits bevallen ons erg goed maar zijn inderdaad niet de langste die er zijn. Ik meet zelf net 1,80 en Joyce 1,78 en dan gaat dat precies.

Naast TAR zou je ook kunnen kijken naar idd bigagnes, Robens heeft ook een interessante mat maar weet hoe lang dat deze zijn en Sea to summit idem.

Succes met de zoektocht.

Bas
 
Wij hadden deze vakantie 3 kapotte matten:
- 1 jaar oude Exped synmat winterlite met een geplofte baan
-1/2 jaar oude Exped airmat met lekkage op een lasnaad
-2 jaar oude thermarest prolite met een bult.
Ze worden allemaal terug gestuurd, kijken wat er gebeurt.

Daarnaast heb ik 2x een geplofte neoair x-lite gehad en 2x een geplofte neoair allseason.

Ik gebruik mijn matten meestal alleen ‘s nachts en als de tent blijft staan laat ik ze leeg lopen.verder zit ik er nooit op met 2 personen.
Tot nu toe is mijn ervaring dat al deze matten lekker licht zijn maar onbetrouwbaar......
 
Tja, lichtgewicht betekent bijna altijd dat het kwetsbaarder is.
Maar toch blijft het vreemd dat de exped matten vaker dit probleem hebben. Het is niet dat die net nieuw zijn, dus je zou mogen verwachten dat de kinderziektes er wel uit zijn.

Tot nu toe zijn die van mij nog heel.
Ik blaas ze nooit zo hard op ivm comfort.

Misschien ligt het idd (deels)aan het hard opblazen van de matten?
 
Ik heb al jaren verschillende Exped matten en nooit problemen mee gehad. Overigens geldt dat ook voor thermarest. Maar als je zelf meerdere hebt gehad die stuk zijn gegaan dan zou ik ook niet blij zijn.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro
 
Vervelend zeg! Ook ik heb een keer een meloen gehad in een Exped synmat M. Helaas hadden ze de M niet meer op voorraad en kreeg ik een MW - wel meer comfort (kan nu niet meer terug) maar helaas ook 200 gram extra. Op de gewone synmat zit volgens mij 5 jaar garantie, op de UL modellen 2 jaar (want kwetsbaarder). Ik heb ze bij Bever aangeschaft en die hebben 'm toen, terwijl die al wat ouder was, zonder morren omgewisseld. De service is wat dat betreft prima. Het probleem is echter dat ze zo onbetrouwbaar zijn. Als je midden in de natuur zit met een gigantische meloen zul je flink balen.
 
Is een heel bekend probleem bij Exped matten dat inmiddels dus opgelost zou moeten zijn:

“The blown baffles were addressed in 2016 with a new interior laminate. The failed baffles we have seen have come from 2015 and prior year mats. As for changes from 2016 to 2017, the 2017 model features a lightly textured top surface called GripSkin to keep you from sliding off your mat. in 2017 the SynMat HL also includes a Schnozzel Pumpbag for inflation.”

Het is dus belangrijk om een onderscheid te maken tussen voor en na de verbeteringen doorgevoerd door Exped. Al jouw matten waren bijvoorbeeld nog volgens de oude constructie. Verder geld uiteraard niet keihard opblazen en vooral rekening houden met uitzetting van lucht. Zeker met de hitte van deze zomer. Daarbij geldt ook dat als je je matje een paar uur voordat je slaapt al hebt opgeblazen je zal merken dat hij een stuk zachter is als je in je slaapzak kruipt. De warme lucht uit je longen is namelijk afgekoeld. Als je er een tijdje op ligt wordt hij vanzelf weer harder omdat je de lucht in het matje opwarmt met je lichaam. Dus in dat geval ook niet (veel) gaan bijblazen. Als je een pompzak gebruikt hoef je je matje ook niet keihard op te blazen omdat hij ook nog harder wordt als je erop ligt. Voorkom dus onnodige belasting.
 

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Mijn matten zijn inderdaad allemaal van vóór 2016....
Hard opblazen doe ik nooit. Nét hard genoeg dat als ik op mijn zij lig mijn heup de grond niet raakt....

Maar ok, als er een verbetering is geweest loont het de moeite om te kijken of ze ze toch nog willen vervangen en dan geef ik het nog een kans.

Groetzels,
Dennis

Sent from my HTC Desire 626 using Tapatalk
 
Dennis ik heb een dikke Agnes gehad, maar die liep op een gegeven moment ook vanzelf leeg. Dus daar ben ik van gescheiden en weer terug gegaan naar Tar.
 
Bij TAR werd mijn eerste Neo Air een ballon (wellicht door uitzetting van lucht bij hitte, leerpuntje was dat). Deze toch kunnen omruilen. Het exact zelfde omruilmodel is nu dus poreus (luchtdichte coating binnenzijde slijtage) ik haal er net een nacht mee. Op de 2e hands markt een extra Neo Air gescoord (zelfde model als de eerste cq omgeruilde). Ik moet nog een pompzak adapter daarvoor maken omdat ik vermoed dat het poreuze is ontstaan door opblazen met de mond (veel vocht in de mat dus tov gebruik met pompzak wat ik wel altijd bij de expeds doe). Kortom thans is mijn persoonlijke ervaring met exped beter dan met de TAR. Maar die TAR is weer super licht ;-)

Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
 
Daarbij geldt ook dat als je je matje een paar uur voordat je slaapt al hebt opgeblazen je zal merken dat hij een stuk zachter is als je in je slaapzak kruipt. De warme lucht uit je longen is namelijk afgekoeld.
Nu is het bij Exped matjes sowieso niet de bedoeling om ze met je mond op te blazen ivm vocht en het isolatiemateriaal in de matten. De zwaardere synmatten en downmatten hebben vaak een ingebouwde pomp, de UL's vaak een pompzak. Maar ook dan kun je rekening houden met het pompen met warme middaglucht t.o.v. de afkoelende avond rond bedtijd.

Maar goed punt van die verbetering in 2016. Ik heb mijn vervanger in 2016 gekregen en hij doet het nog perfect. Hopelijk blijft dat zo. Wellicht dat ik ook nog wel voor een UL mat ga.. ook al kraken ze meer en lijken ze fragieler, het pakvolume is significant kleiner.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bever Lente Deals

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Gewoon weer terug naar de schuimstof mat.
Maar 3cm is echt niet genoeg....daar ligt mijn heup door heen op de grond. Twee matten op elkaar zou wel werken...maar hoe krijg je dat in je rugzak?

Groetzels,
Dennis

Sent from my HTC Desire 626 using Tapatalk
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bever Lente Deals
Bovenaan