40 +10


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Hoi..ben nieuw hier en probeer kennis op te doen om te gaan backpacken.
Is een 40+10 rugzak (deuter) groot genoeg om een meerweekse (maand of 3) wandeltocht mee te maken??
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi,

Dat ligt helemaal aan jezelf en wat je wilt gaan doen. Je zegt backpacken, dus dat is reizen met een rugzak, veel ov en zo en van hostel naar hostel. Maar daarna zeg je en meerweekse wandeltocht dus ik vermoed dat je toch niet gaat backpacken?
Neem je een tent mee of een tarp of niks. Hoeveel ruimte neemt je slaapzak in? Een mummie met dons is een stuk kleiner dan een synthetisch dekenmodel. Kook je alles en uitgebreid zelf of probeer je onderweg een warme maaltijd te vinden (hut, restaurant) en neem je alleen een brandertje en een pannetje mee voor een kop koffie. Voor hoeveel dagen wil je eten en water meenemen? Hoeveel waarde hecht je aan regelmatig schone kleren, neem je regenkleding mee?
Als je licht reist kan 40+10 voldoende zijn, als je UL gaat is kleiner vermoedelijk ook mogelijk. Maar heb je wat spullen die meer dan gemiddeld ruimte innemen of wil je de luxe van een extra set kleding of wil je voor een week eten bij je hebben zou het krap kunnen zijn.

Bedenk wat je mee wilt en leg het bij elkaar en meet wat het volume is. Dan heb je een idee...

Groetzels,
Dennis
 
Bedankt voor je reactie Dennis . Zo nieuw in deze wereld dus.
Alleen lopen, geen ov, dus (kennelijk) is dat geen backpacken. Ik leer veel de komende tijd verwacht ik.
Gezien je reactie is dit aan de kleine kant voor een rugzak als je grote afstanden gaaf lopen.
Alles moet nog aangeschaft worden,maar de intentie is alles lichtgewicht (2e hands) aan te schaffen.
En dan ook te trainen.
Zal nog veel support en wellicht minder intelligente vragen stellen.
Heb een voorbereidingstijd van een jaar of 2 a 3 voordat ik ga. Alles hgoed uitzetten en plannen.
Hoop in die tijd veel te leren hier.

Groeten Michel
 
Bedankt voor je reactie Dennis . Zo nieuw in deze wereld dus.
Alleen lopen, geen ov, dus (kennelijk) is dat geen backpacken. Ik leer veel de komende tijd verwacht ik.
Gezien je reactie is dit aan de kleine kant voor een rugzak als je grote afstanden gaaf lopen.
Alles moet nog aangeschaft worden,maar de intentie is alles lichtgewicht (2e hands) aan te schaffen.
En dan ook te trainen.
Zal nog veel support en wellicht minder intelligente vragen stellen.
Heb een voorbereidingstijd van een jaar of 2 a 3 voordat ik ga. Alles hgoed uitzetten en plannen.
Hoop in die tijd veel te leren hier.

Groeten Michel
Hoi Michel,

Ik neem aan dat je in die voorbereiding nog wel wat korte tochtjes gaat maken om te kijken wat je het beste bevalt, dus dan kan je ook finetunen wat je mee wilt nemen.
Ter info: ik sta bekend als niet-lichtgewicht wandelaar en ik heb een 55 liter rugzak waarbij ik meestal voor 2 dagen eten bij me heb en 2-3 liter water. En dat past...

Groetzels,
Dennis
 
Inderdaad aan de kleine kant. Maar gezien de voorbereidingstijd heb je nog tijd genoeg om kilometers te maken en uit te vinden wat voor jou werkt.

Het gaat vaal vooral om wat je thuis kunt laten. Ik ben in die zin net als Dennis en neem best veel mee voor korte tochten. Anderen (@EinsteinX !) nemen juist geen gram te veel mee. Dus het is even een dingetje om uit te vogelen wat voor jou werkt. Huren is dan ook zeker een goede optie in het begin. @Boterbartje kan je daar weer mee helpen, want die heeft zijn eigen webshop met verhuur.

Veel plezier met de voorbereiding en vraag maar raak!

Raymond
 
Ik had weinig toe te voegen aan de afgewogen en uitgebreide reactie van Dennis. Ook de aanvulling dat je als newbie ook echt proeftochten moet maken. En verdiep je eens in paklijsten van anderen (overal online te vinden, maar begin vooral met de zoekfunctie op deze prachtige Hiking Site).

Je gaat alles nog aanschaffen. Ik zag dat je geïnteresseerd was in de Eureka van Raymond. Dat is een prima tent, maar als je op die manier je spullen verzamelt durf ik te denken dat de 40+10 liter niet gaat passen. Maar wat Dennis al zei: leg alles bij elkaar (alles, incl. eten) en kijk hoever je komt.

Gezien je reactie is dit aan de kleine kant voor een rugzak als je grote afstanden gaaf lopen.

Ik reageer op bovenstaande. In principe maakt de afstand niet uit en of je twee weken of twee maanden loopt. Kijk maar wat en hoe weinig sommige PCT-ers meenemen. Wat telt zijn alle dingen die Dennis noemt, ook voor een korte tocht.
Vooral is de hoeveelheid eten die je moet meenemen een factor voor het volume. Moet je voor 9 dagen eten meenemen, dan is dat veel qua volume, maar ook zwaar.

Ik heb zelf voor tochten met regelmatig bewoonde wereld meestal 5 dagen eten bij me. En een rugzak van 60 liter is bij mij daarvoor net te klein, terwijl ik weliswaar geen UL-loper ben volgens de normen van @EinsteinX , maar heus flink heb lopen schaven in de afgelopen jaren en fors heb geïnvesteerd in klein en licht spul.

Verder noemde je in je vraag uitdrukkelijk een merk. Fixerr je niet op een merk. Voor rugzakken geldt hetzelfde als voor schoenen: passen, passen, passen. En wel met de vulling en het gewicht dat je denkt mee te willen sjouwen. De rugzak moet echt goed zitten. Ga dus niet over een nacht ijs en pas in de winkel uitgebreid meerdere rugzakken en loop er even mee rond.

Succes met de voorbereidingen. Lees veel en blijf vragen.

Marla
 
Laatst bewerkt:
Een andere vraag is het klimaat en het seizoen. Als je de jungle in Guatamala ingaat of het hooggebergte van Tibet of Kungsleden in de winter.. dan neem je andere soms veel meer spullen mee.

Naar Menorca nam ik 2 shorts + 2 t-shirts + fleece en een heel licht (regen-)jackje mee, daarbij een heel licht zomer slaapzakje voor een tocht van 9 dagen. Dan is mijn 55 liter rugzak half gevuld. Verwacht je veel regen en kou (bijv. Schotland) dan heb je meer nodig.
 
Bedankt voor al jullie reacties. Helpt me goed. Ik heb en ga nog veel lezen op deze site. verder ga ik het een en ander 2e hands (niet te duur) aanschaffen en oefenen. Waarschijnlijk wordt het eerste meerdaagse project een korte law in nederland. Heb nu een rugzak waar ik prima mee kan lopen om te oefenen. Daarna heb ik denk ik een beter beeld van wat mogelijk is en wat ik daar voor nodig heb.
Traject dat ik uiteindelijk wil lopen start hier en stopt in slowakije. Maar dat is nog ver weg.(letterlijk)
 
Jaren geleden eens een kleine video opgenomen in de hotelkamer in Jordanië, aan het eind van onze Jordan Trail. Omdat iedereen (andere hikers) zo verbaast was dat wij (mijn vrouw en ik) beiden met een 32 liter rugzak liepen. "Zit er echt ook je tent, matje, slaapzak en kookspul in?"

Ja dus:


Adventurous greetings, Coen.
 
Ik heb een aantal jaren geleden een 55+10 liter tas gekocht voor een korte tocht, met het idee "als ik dan wandeltochten met tent ga maken heb ik lekker veel ruimte". Toen ik dat eenmaal ging doen, werden gaandeweg al mijn spullen kleiner, lichter en minder, en vrij snel moest er ook een een kleinere tas (48l) komen. Het ligt er natuurlijk, zoals hierboven gezegd, helemaal aan wat voor spullen je meeneemt, en hoe veel. Maar rond de 50 liter zou ik een aardige richtlijn vinden om aan iemand aan te raden. Een goede tip, als je al je spullen nog moet kopen: Koop je tas als laatst. Je weet dan hoe groot je tent, slaapzak, matje, etc zijn en kan je tas daarop aanpassen. Andersom is lastiger.

Over de backpack/wandeltocht-spraakverwarring: Op youtube zie je veel - voornamelijk - amerikanen het hebben over backpacken, en dan bedoelen ze dus meerdaagse wandeltochten, vaak met tent. Als wij het in Nederland over backpacken hebben, zien we toch al gauw net afgestudeerde studenten met het vliegtuig naar azie en australie vliegen om daar in een hostel bier te gaan drinken ;)
 
terwijl ik weliswaar geen UL-loper ben volgens de normen van @EinsteinX , maar heus flink heb lopen schaven in de afgelopen jaren en fors heb geïnvesteerd in klein en licht spul
Nee, echt UL loop je voor zover ik weet niet, maar wel in de geest van een UL hiker. Er is geen item in jouw uitrusting waar je niet goed over nagedacht hebt en waar je voor jezelf een hele goede reden hebt om het item mee te nemen. Daarmee heb je een voor jouw ideale uitrusting.
 
Traject dat ik uiteindelijk wil lopen start hier en stopt in slowakije.
Dat klink als de E8?

Tja, ik als ultralichtgewichtwandelaar kan inderdaad prima op pad met zo ergens tussen de 30 en 40 liter pakvolume waar dan voor vijf dagen aan eten in gaat en twee liter water. Aan het einde van die vijf dagen als het eten op is dan zit er waarschijnlijk nog maar voor slechts tien of vijftien liter aan matriaalvolume in de rugzak. En als ik een adventure race doe dan heb ik voor 24 uur niet meer volume nodig dan een donsjas, 5000 callorien aan eten, drie liter water en een reddingsdeken. Maar zelfs ik als grammenzeikert neem de laatste jaren wel lekker mijn UL Exped donsmat (met dank aan @marla ) in plaats van mijn Therm-a-Rest Z-Rest mat omdat die paar extra grammen met mijn hele lichte uitrusting niets uitmaken en ik daardoor significant beter slaap.

Naar mijn, bevooroordeelde mening, is het pakvolume van je rugzak niet de juiste vraag. De vraag is eerder wat voor jou een comfortabel gewicht is om weken achter elkaar mee te lopen. Dat is voor iedereen anders en daar waar de ene persoon prima loopt met 20 kg, is voor de ander (mij) 10 kg al te veel. Ik vind het oprecht niet leuk om mijn eigen pakezel te zijn en heb daar mijn uitrusting op afgestemd. Ik steek mijn energie liever in het maken van kilometers dan in het dragen van een grote last op mijn rug.
Maar ook voor mij is dat een proces geweest waar ik jaren over gedaan heb, startende met een uitrusting die 22 kg woog, naar een uitrusting van zo'n 7,5 kg (incl. 5 dagen eten en 1 dag water) vele jaren later.

Je vraag zou dus moeten zijn naar een gewicht dat voor jou redelijk te dragen is voor jou tocht en daar hoort uiteindelijk een bepaald volume rugzak bij. Aangezien je aangeeft dat het budget beperkt is, denk ik dat een eerste streven voor een pakgewicht van zo'n 10 tot 15 kg, inclusief eten voor een paar dagen en water voor een dag een mooi streven is. Je materiaal zal dan zo tussen de 10 tot 12 kg moeten uitkomen. Dat is een uitrusting die je met redelijk standaard materiaal uit een buitensportwinkel of tweedehands moet kunnen aanschaffen zonder dat je een fortuin uit hoeft te geven.

Eins
 
Nee, echt UL loop je voor zover ik weet niet, maar wel in de geest van een UL hiker. Er is geen item in jouw uitrusting waar je niet goed over nagedacht hebt en waar je voor jezelf een hele goede reden hebt om het item mee te nemen. Daarmee heb je een voor jouw ideale uitrusting.
Ook ik ben inmiddels aardig 'lichtgewicht' qua uitrusting, over alles is nagedacht. Maar ik kan toch niet laten om altijd (lichte) extra's mee te nemen die mijn hikingleventje nog wat luxer/comfortabeler maken (afgelopen keer onder meer een Helinox Groundchair...). Uiteindelijk gaat het wat mij betreft ook zeker niet over 'volume', maar onder meer over totaal gewicht versus de zwaarte van je tocht en je gewenste 'comfortniveau'. Dat 'comfortniveau' slaat dan op je totale uitrusting, maar zeker over het draagcomfort van je rugzak: beter een iets grotere en wellicht wat zwaardere rugzak die jou perfect past dan een kleinere, lichtere die een hele dag akelig op je rug bungelt. Mijn advies is om gewoon eens wat rugzakken te passen bij een specialist, wellicht eens een tocht te maken met een geleende/gehuurde rugzak en te ontdekken welk type/model het beste bij jouw stijl past. In combinatie met de andere gear uiteraard. Zeker als je van plan bent om langere tijd op pad te gaan is het opdoen van ervaring in hiken, ontdekken bij welk type hiken jij je prettig voelt en ontdekken welke gear het beste past bij jouw wensen erg gewenst. Zoals je uit de antwoorden op je vraag hebt ontdekt is dit voor iedereen anders, dat moet je zelf ontdekken door jezelf en je gear te testen.

Ik hou zelf van 'lichtgewicht', maar hecht ook erg aan mijn comfort. Zeker geen ultralicht hiker dus. Hiken is voor mij geen sport, maar ontspanning: ik hoef niet perse een bepaalde route af te leggen en als ik het 'eindpunt' niet bereik heb ik vast andere avonturen beleefd. Mijn ULA Circuit (68ltr) en ULA CDT (54ltr) - welke rugzak mee mag is afhankelijk van aard tocht/jaargetijde en dus volume van de gear - zijn nooit (over-)vol, maar zijn gewoon erg comfortabele rugzakken en passen me perfect. Mijn donsquilt is meestal redelijk nonchalant ingepakt, de andere uitrusting trouwens ook (maar wel zo dat er niks rammelt...) en er is ruimte voor wat extra's voor als ik langs een winkel wandel voor wat 'vers' als aanvulling van rantsoen..... Voor mij resulteert dat dan meestal in een 'baseweight' van 7-8kg en dat bevalt me prima.
 
De laatste twee berichten maken heel goede punten. Het is inderdaad zo dat volume en gewicht ook nog eens een afweging is tussen gemak tijdens het wandelen en gemak tijdens het kamperen. Het is echt een spel met balanceren: Tent een halve kilo lichter betekent óf een lichtere rugzak óf ruimte voor een stoeltje. Een lichtere slaapzak is misschien minder warm, maar geeft wel ruimte voor een extra wollen shirt...etc etc. Dit spel gaat altijd door...

Nog een ding: Grotere rugzakken zijn vaak van zichzelf al zwaarder, maar ook vaak bewust gebouwd om meer gewicht te kunnen dragen. Zo kan het zomaar zijn dat - ik noem maar even wat - 15 kilo in een 2,5 kilo wegende 60-liter rugzak net zo comfortabel is dan 10 kilo in een 1,5 kilo wegende 40-liter rugzak. Ook hier weer: Zoek voor jezelf de juiste balans. Bij mij ligt die momenteel rond de 8 kilo (incl. rugzak, excl water en eten) in een 48l rugzak.
 
Hiken is voor mij geen sport, maar ontspanning
Het sportieve element is voor mij dan wel een element uit een hike, maar in tegenstelling tot de races die ik doe zijn mijn hikes wel meer bedoeld als ontspanning dan als sport.
Voor mij is het lichtgewicht vooral noodzaak omdat ik graag lange dagen maak. Soms lees ik in gidsjes dagetappes van 15 km ofzo, maar als ik om 7 uur al begin met lopen dan heb ik ruim voor de lunch die dagetappe al gehad. En ik zou echt niet weten wat ik de hele middag verder zou moeten doen om me bezig te houden. Als ik wildkampeer dan kan ik om12 uur 's middags nog niet de tarp opzetten en ook in een berghut zou ik geen idee hebben wat ik daar de hele middag zou moeten doen. Ik ben geen boekenlezer.

Dus om de dag te vullen loop ik 's ochtends vaak een uur of vijf (7 tot 12) en 's middags ook (13 - 18/19) en dan blijft er nog een uurtje of twee over voor het opzetten van het kamp en eten koken tot ik ga slapen rond 20h of 21h tot de wekker gaat om 6 uur.
Doordat ik lange dagen maak en dus veel kilometers is het noodzakelijk dat de rugzak weinig weegt
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Het sportieve element is voor mij dan wel een element uit een hike, maar in tegenstelling tot de races die ik doe zijn mijn hikes wel meer bedoeld als ontspanning dan als sport.
Excuus, ik heb niet bedoeld specifiek aan @EinsteinX te refereren of te verwijten. Ik denk dat we het zelfs helemaal eens zijn. Ik beoogde meer om aan te geven dat je vooraf voor jezelf moet bedenken wat je doel van je hike is, je eigen fysieke gesteldheid en wat daarbij hoort aan uitrusting/gewicht. Als je opteert voor kortere afstanden en minder lange dagen lopen dan maakt je totaalgewicht wat minder uit dan wanneer je (zoals ook ik) lange dagen maakt. Hoe dan ook: een lichtgewicht rugzak/uitrusting is altijd wel gunstig: met 8kg op je rug loop je nu eenmaal prettiger en is ook de fysieke belasting van ledematen en gewrichten (!) een stuk minder dan met 16 of 20kg. Dat maakt alles net wat prettiger en meer ontspannen. Hoe lichter hoe fijner, mits comfortabel. Zoiets...
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Terug
Bovenaan