4x4 taxi Ordesa


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Hallo

Deze zomervakantie heb ik onder andere het plan weer eens vanuit het Ordesa-gebied de Pyreneeen in te trekken. Omdat we deze keer met meer zijn, en ook mijn dochter van 10 (dan 11) mee de wildernis in gaat, wil ik de startdrempel lekker laag houden. Daarom.....

Ik heb gehoord en op internet gezien dat er misschien (vaag) vanuit Torla of Nerin 4x4-vervoer te regelen is naar Cuello de Arenas. Vanuit die lokatie sla je het zware "Jagerspad"(Senda de los Casadores) over en is de weg richting de Goriz-hut een stuk makkelijker.

Iemand ervaring met deze 4x4-bus of taxi?
En (of) waar ligt de Cuello de Arenas exact; kun je daar inderdaad ergens doorstappen naar de route langs de Faya de Pelay?

Dank u,
Ruud
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Ruud,

Ik ken het gebied uit eigen ervaring redelijk goed en heb even de kaarten erbij gehaald.

Om kort te gaan: ik denk niet dat je een voor een beginneling makkelijke route kunt uitstippelen vanaf de Cuello de Arenas (waar je inderdaad met een 4x4 kunt komen) naar de Faja de Pelay. Die verbinding is er niet. Wel kun je vanuit de Cuello de Arenas naar Refugio Góriz lopen. Maar niet via de Faja de Pelay.

Zelf vind ik Refugio Góriz trouwens sowieso niet zo'n relaxte hut, maar als je daar toch heen wilt is de klassieke route vanuit de bodem van de Ordesavallei, waar je met de bus kunt komen, toch wel de makkelijkste route. De 900 hoogtemeters gaan tamelijk geleidelijk, op een zigzagrotspad vanaf Circo de Soaso en wat kleine makkelijke klauterstukjes daarna na.

Marla
 
De Cuello de arenas kan ik net niet zien op het kaartje, maar misschien dat ik morgenavond eens rustig ga speuren.
Die verbinding naar de faja de pelay moet toch lukken, via de Mirador? Dan ben je al een stuk hoger.
Of is het erg ver afdalen? Je bent in ieder geval zonder de barriere van het jagerspad boven.

Het gebied ken ik overigens zelf ook vrij goed.
De klassieke route vind ik dus eigenlijk niks; te druk en te saai.
En de Gorizhut gaan we niet aan doen. Ik wilde iets verderop gaan wildkamperen; een klein stukkje richting Punto Custodia.

- die prijzen? Tsja vakantie....gewoon voor over hebben -

Ruud
 
Ruud,

Ik denk dat je even een goede kaart (bijv. van Editorial Alpina) moet kopen om zelf een oordeel te vormen.

Van de Mirador afdalen naar de Faja de Pelay is volgens mij (kaart ligt weer in de berging) een steil rotpaadje, steiler dan de Sendero de los Cazadores (zie de hoogtelijnen daar), dat je dan nog een behoorlijk eindje naar beneden moet.

Ja, ik snap je aversie tegen de drukte, maar toen ik er door de GR11 afgelopen zomer ook noodgedwongen langs liep, vond ik het ook weer niet zo schokkend druk. Saai trouwens zeker niet.

Maar de serene stilte van de bergen ga je in de zomer in Ordesa sowieso niet vinden. En reken maar dat de Faja de Pelay ook druk is midden in de zomer.

De Cuello de Arenas is trouwens op de kaart die Ivo aanreikt rechtsonder bij de refugio.

Succes met je overwegingen.

Marla
 
Ruud,
rijden die busjes niet gewoon door tot de rand.
Het 'pad' blijft immers breed genoeg.
Zelf ben ik nog nooit via senda de los cazadores tot helemaal boven de rand gelopen maar afgaande op wat foto's die ik tegen kwam (google maar eens op punta acuta) is het er soms flink steil. Ton Joosten zegt in zijn bespreking van de klim naar punta acuta dat de grootste moeilijkheden pas beginnen na de splitsing met faja de pelay.
"laatste deel van de klim gaat over ruig terrrein met veel losliggende stenen en dicht langs een afgrond. Enige bergwandelingervaring is wenselijk"
Hou er ook rekeing mee dat water schaars kan zijn bij de col. 2 jaar geleden (het was wel al september) was er geen drup te vinden en zijn we moeten afdalen naar fon blanca. Er zijn trouwens ook goede bivakplekken aan het begin van de afdaling over de gr11. Misschien dat de barranco de la fon blanca wel nog wat water geeft op de hoger delen.
Wat is het plan verder?
 
OK bedankt Marla en Ivo,

Jullie hebben me overtuigd. Die 4x4 taxi lijkt dus helemaal geen goed idee te zijn m.b.t. mijn plan. Het doel van de 4x4 zal waarschijnlijk zijn om de "gewonere" toeristen naar een uitzichtpunt te brengen en weer terug. Vandaaruit naar beneden wordt het geen leuk avontuur maar een gevaarlijke onderneming!
Eigenlijk wel goed dat het Ordesa-gebied niet goed ontsloten wordt door dergelijke taxi's.

Verder zijn de plannen eigenlijk nog vaag. En ik heb (nog) geen kaart. In ieder geval wil ik een paar mooie wildkampeerstekken aan doen zoals dus daarboven een eindje weg van de Goriz-hut en misschien ook bij Fon Blanca. Eén of meerdere tochten met maximaal twee nachten per tocht. Ook wil ik (in mijn eentje) richting de Faja de las Flores.

Het wordt tijd dat ik mijn "In de ban" ga doorspitten.

Ruud
 
Nog één keer Marla/Ivo of anderen:

Je kunt dus ook vanaf Cuello de Arenas (= dat Punta Acuta?) naar de Goriz-hut via een hoog gelegen pad i.p.v. de Faja de Pelay.
Ik kan een stukje op de internet-kaart van het pad volgen, maar ik kan niet het hele pad zien. Is dat misschien een route die redelijk te doen is?

Iemand ooit dit pad gedaan? Het lijkt me dat je daar in ieder geval een prachtig uitzicht hebt, want je loopt helemaal boven aan de rand van de kloof.

Ruud
 
Ruud,

Gezien de aard van de stippellijn (grote streepjes) op de Alpinakaart lijkt me dat een heel goed begaanbaar pad.

Ik ken het echter niet. Ik heb Góriz vanuit twee andere richtingen benaderd, ben een keer via de Cazadores naar Punta Acuta gegaan en ben ook op een rare tussendag vanuit Torla via een klimmetje en een deel pista (waa jij over zou rijden) naar de Mirador gegaan, maar ken het hele zuidoostelijke deel boven de kloof niet.

Marla
 
Als ik een 3 daagse zou kiezen in die hoek voor het gezin dan zou ik door de anisclo vallei lopen om er te gaan kamperen bij fon blanca.
Heerlijke zwempoelen. Dan over de gr 11 richting Goriz. Als er water is in de hogere regionen zou ik er een slappe dag van maken en links of rechts van collata arrablo op de bergweiden mijn tent opslaan. De GR11 is best te doen bergop. De volgende dag via faja de pelay naar torla om daar met een taxi terug naar nerin te gaan.
 
Ivo,

Je haalt me de woorden uit de mond wat betreft Añisclo, want dat wilde ik Ruud ook adviseren. Prachtig gebied om met jonge kinderen te lopen. En veeeeeeel minder druk dan Ordesa.

Maar dan naar Goriz?

Ik vind eigenllijk het lopen van Fon Blanca naar Goriz niet zo heel geschikt voor minder ervaren jonge begwandelaars. Met name dat klauterstukje is omhoog misschien minder lastig dan omlaag, maar nog steeds niet erg geschikt naar mijn mening.

Maar blijft over: Canyon de Añisclo als uitstekend alternatief voor Ordesa!

Marla
 
Nou bedankt mensen!

De Añisclo wordt zeker ook aangedaan.
Ik ben ooit eens vanaf Goriz richting Fon Blanca geweest en da's inderdaad geen lekkere route voor kinderen, hoewel m'n dochter meestal behoorlijk opleeft als de paden moeilijk begaanbaar worden. Nog even puzzelen; waarschijnlijk wordt bivakkeren bij Fon Blanca wel een serieuze optie maar dan vanuit beneden.

Via het dal richting Goriz wil ik (nog steeds) niet gaan doen; vooral het eerste stuk vindt ik erg vervelend. Via de Faja de Pelay, zonder taxi, blijft toch trekken. Helemaal bovenlangs zeurt ook in m'n kop; heb ik dus ook geen ervaring mee.

Toch maar alvast een kaart in Nederland kopen en "Ton Joosten" raadplegen. Normaal doe ik dat pas tijdens de vakantie...

- 't wordt weer mooi :) -
Ruud
 
Ruud,
DeWeus is er 2 of 3 keer geweest, met een groepje en ik weet dat hij er een aantal heel erg mooie wildkampeerplekken heeft gebruikt.
Ik vermoed dat hij weer ver weg zit, maar mail m eens zou ik zeggen.
 
Rob, ik heb Richard hierover wel eens gesproken tijdens een HS-Hike. Dus die info heb ik eigenlijk al. Zijn aanrader was o.a. aan de Spanje-zijde van de Breche de Roland. Overigens staat nu al vast dat we sowieso een eindje boven Fon Blanca (Anisclo) gaan staan; schijnt een prachtige plek te zijn volgens Ton Joosten.
Vanaf Fon Blanca richting Goriz ga ik schrappen omdat ik dat de meiden niet wil aandoen; net even te link. Andersom al helemaal niet. Overigens zie ik dat voor mezelf eigenlijk ook niet zo zitten omdat ik dan hoogstwaarschijnlijk een veel te zware rugzak ga dragen.

Ruud
 
>Vanaf Fon Blanca richting Goriz ga ik schrappen omdat ik dat
>de meiden niet wil aandoen; net even te link. Andersom al
>helemaal niet. Overigens zie ik dat voor mezelf eigenlijk ook
>niet zo zitten omdat ik dan hoogstwaarschijnlijk een veel te
>zware rugzak ga dragen.
>
>Ruud
>

Even een reactie/vraag op mijn eigen bericht:)

Iemand ervaring met de route van Goriz naar Fon Blanca via de Collado de Arrabla. Die lijkt me wel te doen i.p.v. via de Collado de Anisclo?

Ruud
 
Ik had het in mijn reactie over deze route.
Marla ook maar zij vond hem minder geschikt voor kinderen
Via anisclo zou toch een veel te lange dag zijn. (maar er zijn richting die col wel enkele mooie bivakplekken)

Ik ben er nu reeds twee keer voorbij arrablo gekomen. er zijn inderdaad een steiler stukje tussen. Ik heb ooit een foto gemaakt van dit steile stuk met de dochter in de afdaling. eens zien of ik hem nog heb dan zet ik hem even in het album hier
http://www.hiking-site.nl/fotoalbums/showgallery.php?cat=3122&page=2
Een ander foto geeft een veraf beeld van dat steilere stuk
http://picasaweb.google.com/ivovanmontfort/OrdesaSeptember2007#5193885013966452146
Mocht vader het onverantwoord vinden zou je nog terug kunnen keren om die dag de hogere regionen van de anisclovallei te bezoeken
 
Ivo, dank voor de info
- ik wist dat ik op je kon rekenen -

Op jouw foto's ziet de route er niet ondoenlijk uit. Ik denk dat een klein rondje er wel in zit: Torla - Goriz - Fon Blanca - Nerin (of andersom)in drie dagen.
Dan dus met twee bivaks:
Nr. 1 ergens tussen Goriz en de Collado de Arrabla
Nr. 2 in de cabane bij Fon Blanca of wat hoger op richting de Collado de Anisclo

Ruud
Grappig...mijn avatar-foto is op de Punta Custodia genomen...
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

>
>Op jouw foto's ziet de route er niet ondoenlijk uit.

Ha Ruud,

Ja, dat ben ik met je eens. Toch ontraad ik het, als het om niet-doorgewinterde bergwandelaars gaat.

Maar ja, ondoenlijk is het zeker niet en zelf ondervinden is waarschijnlijk de enige manier om het te weten of het voor jullie makkelijk kon of eigenlijk toch niet.

Succes en sowieso heel veel plezier!
Ik verlang zelf al weer naar die omgeving.

Marla
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan