700km wandelen van NL naar PL

Hallo allemaal,
Ik ben nieuw op het gebied van lang afstandswandelen. De vierdaagse is tot nu toe het langst :) Mijn doel is om in het voorjaar een wandeling te maken van 700km in 2-3weken van Nederland naar Polen.
Op dit moment ben ik al flink het trainen om dit tot een positief einde te brengen. Zijn er mensen die advies kunnen geven hoe dit aan te pakken? Alles is welkom.
Op het gebied van Materiaal moet ik nog alles gaan aanschaffen. Is er misschien iemand met een lijst aan materialen/producten waar ik aan moet denken?
Alvast bedankt voor jullie reacties!

Groeten, Janusz
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Kan je iets meer informatie geven over hoe je dit wil doen?

Kook je zelf of er je in restaurants?
Slaap je in een tent of "binnen"?
Welk gewicht is comfortabel voor je om mee te lopen?
 
De bedoeling is om de meeste nachten in een tent te gaan slapen op een camping. Maar sluit hotels niet uit, vooral als ik eerder mocht vertrekken (winter periode)
Qua koken wil ik het vooral zelf doen.
Ik weet nog niet welk gewicht voor mij comfortabel is . 10/15kg? Zal binnenkort eens trainen met gewichten in mijn rugzak. Wat is gangbaar?
 
Het gewicht hangt van veel dingen af: je 'baseweight' (materiaal, kleding, etc.) en hoeveel eten je meesjouwt.

Voor dit moment heb je misschien het meest aan een indicatie.

Je baseweight heeft een bandbreedte van vele kilo's. Dat is afhankelijk van wat je koopt aan materiaal (rugzak, tent, matje, slaapzak en kookspullen etc.) en hoeveel je over hebt voor lichtgewicht spul, maar ook hoe spartaans je wil lopen (hoeveel kleding, luxe artikelen). Indicatief kun je denken aan 'baseweight' van 10-13 kilo.

Voor je eten hangt het af van wat je voor eten meeneemt: zo licht mogelijk (gevriesdroogd, noten, chocola etc.) of koop je steeds vers in? En natuurlijk voor hoeveel dagen te gelijk. Bij de lichtste optie kun je denken aan 700-800 gram per dag. Vers eten of blikvoer wordt al gauw veel zwaarder. En dan sjouw je natuurlijk ook drinken mee.

Totaal kan je rugzak zo'n 15-25 kilo wegen. Indicatief, voor een eerste idee.

Ongetwijfeld komen anderen hier met tal van reacties met hun eigen gewoontes en dat het allemaal minder/anders kan. Dat vinden we hier leuk. Lees en maak je eigen afweging.

En ga inderdaad lopen met gewicht. Een goed passende rugzak en schoenen zijn het begin. En opbouwend in gewicht. Ga ook regelmatig kamperen, zodra je spullen hebt, zodat je zelf ervaart mat je nodig en prettig vindt. Je kunt beginnen met spullen huren bij bijv. Www.starthiking.nl of www.Base-camp.nl.

Ik zou ook veel gaan lezen hier op de Hiking Site want dan kom je ook veel te weten over alle mogelijkheden. Kijk ook op https://www.hiking-site.nl/prikbord/index.php?threads/tips-voor-beginnende-hikers.1599/
Er zijn ook tal van paklijsten te vinden om je mee te oriënteren.

Marla
 
Laatst bewerkt:
Huren inderdaad, wat @marla zegt. Je hebt de vierdaagse gelopen, dat is blijkbaar bevallen, en nu wil je voor de lange afstand gaan. Maar of het kamperen, het potje koken, het "spartaanse", etc evenzeer bevalt als het lopen moet je nog maar zien.
Nu kun je je laten overwelmen door duizenden adviezen over dure materialen, maar ga het eerst maar beleven. Huren, of kwalitatief goed spul voor budgetprijzen (want dat bestaat) of tweedehands.

Lopen met gewichten heb ik ook wel eens gedaan, maar is me niet bevallen. Klingeldeklingeldekling, hotsedebots. Het ging mij niet om het uitproberen van wat ik kan, maar gewoon om het bereiken van "hill fitness". Liever prop je een rugzak stijf vol met kleding. Je bereikt het zelfde gewicht, maar met een gewichtsverdeling die veel realistischer is en vergelijkbaar met wat je echt meesjouwt als jouw home away from home in de rugzak zit.

Omdat je aangeeft op campings te willen overnachten zou ik zaken als (zwaardere, sterkere) powerbanks thuislaten. Het eetprobleem is wellicht ook opgelost: je hoeft geen warme maaltijden in vers of vriesdroogvorm mee te nemen als je op of nabij de camping van alles kunt kopen. Het voordeel van vriesdroog is wel dat je weinig anders bij je hoeft te hebben dan een klein brandertje en een metalen beker van zo'n 500 ml. Echt koken daarin gaat natuurlijk niet, dus het gewicht dat je bespaart door geen maaltijden mee te nemen, doe je deels teniet door wel lichtgewicht pannetjes mee te nemen. Toch is dat laatste voor jouw route- en overnachtingskeuzes het beste: twee lichtgewicht pannetjes wegen minder dan meerdere dagen vriesdroogzakken. Al komen daar natuurlijk wel olie, kruiden en restjes rijst en halve paprika's oid bij.

Wees voorzichtig als jou ultralight frameless rugzakken worden aangepraat. Met gewichten waarover we het hier hebben, is dat vragen om op z'n best ongemak, op z'n slechtst pijnlijke toestanden. Je hebt dan meer aan een rugzak met frame, met heupband en met cushioning in heup- en schouderbanden.
 
@Northern Pinnacle Goede opmerking over gewichtsverdeling bij proeflopen. Als ik een rugzak met gewicht wil uitproberen gebruik ik kussens aangevuld met zwaarder spul (flessen wasmiddel, pakken melk etc.). En dat met de klassieke voorgeschreven verdeling met meer gewicht bovenin dan onderin.

Marla
 
Als je die afstand in 2 tot 3 weken wilt lopen, dan kom je uit op 35-50km per dag. Je hebt de vierdaagse gelopen, dus je bent bekend met dat soort afstanden (hoewel het echt iets anders wordt als je dat weken doet). Maar langeafstandswandelen is veel meer dan alleen maar een lange afstand wandelen. Met meerdaagse wandelingen, waarbij je vaak in je tent overnacht, is een belangrijk aspect hoe je omgaat met slecht weer, spullen die nat worden (en nat blijven), spullen die kapot gaan, teveel of te weinig eten, een veel te zware tas die je het liefst nu naar huis zou sturen, vermoeidheid, geen zin meer hebben, geen idee meer hebben waarom je dit doet, blessures, etc. (wat Northern Pinnacle hierboven ook al aangeeft)

Het gewicht van je tas (en schoenen) bepaalt een boel. Ik heb geen idee hoe sterk je bent en hoe efficient je loopt, maar als beginner gaat het waarschijnlijk moeilijk worden om je tas zonder eten en drinken lichter te krijgen dan 11-15kg. Met water en meerdere dagen eten erbij gaat het dan al snel over de 20kg. En dan wordt 35-50km per dag waarschijnlijk een zeer grote opgave. En ook al ben je sterk genoeg, dan zeggen je gewrichten misschien op een bepaald moment wel dat het genoeg is geweest.

Kan het lichter? Zeker, maar dat is niet een kwestie van de Bever inlopen en van alles het lichtste kopen. Dat is de dure manier van lichtgewicht wandelen (en vaak helemaal niet lichtgewicht). Lichtgewicht wandelen gaat wat mij betreft maar deels over het kopen van lichte spullen. Het gaat veel meer om het leren van vaardigheden waardoor je überhaupt veel minder spullen nodig hebt bij het wandelen. En dan wordt lichtgewicht wandelen ineens net zo duur of zelfs goedkoper dan "normaal" wandelen.

Maar over het leren van die vaardigheden gaan vaak vele jaren. Vroeger had ik bijvoorbeeld voor een week Schotland 5 paar medium dikke sokken mee om koste wat het kost mijn voeten altijd droog te houden. Tegenwoordig heb ik, ongeacht de lengte van de wandeling, meestal nog maar 1 paar zeer dunne lage merino sokken mee. Maar daarvoor heb ik wel moeten leren hoe verschillende sokmaterialen werken, hoe ik het terrein van mijn wandeling kan inschatten, hoe ik efficiënt mijn stappen kan zetten, hoe ik comfortabel kan zijn ondanks dat mijn voeten vrijwel elke dag nat zijn, wat de specifieke problemen van mijn voeten zijn, hoe ik mijn voeten en sokken kan verzorgen zodat ik geen blaren of infecties krijg en welke schoenen (en inlegzooltjes) bij mijn voeten, het terrein en de afstanden passen. Die kennis verkopen ze niet bij de Bever, en is natuurlijk ook voor iedereen anders.

Dus precies wat Marla zegt, je moet voor jezelf gaan uitvogelen wat werkt. Maak voor je wandeling volgend jaar zoveel mogelijk rugzak-trips van 1,2 of meerdere dagen om dingen uit te proberen. Als ik eerlijk ben, dan denk ik dat 35-50km per dag, 2-3 weken lang, te ambitieus is als je geen consessies wilt doen of de tijd wilt nemen om lichtgewicht vaardigheden te leren. Ongeacht hoeveel je traint. Als je besluit in een tent te slapen, en steeds voor 4-6 dagen voedsel mee te nemen, dan kom je waarschijnlijk ergens rond de 20-23kg uit. Ook al trek je bij de Bever flink je portemonnee. Het zou me verbazen als je daarmee consistent en comfortabel meer dan 30km per dag kan lopen. Wat betekent dat je eerder moet denken aan 3,5-4 weken. Maar als je bijvoorbeeld je wandeling zo plant dat je steeds in een restaurant of bij een supermarkt of camping kan eten, dan kan het gewicht omlaag en klinkt 3 weken ineens veel haalbaarder.
 
Laatst bewerkt:
Wees voorzichtig als jou ultralight frameless rugzakken worden aangepraat. Met gewichten waarover we het hier hebben, is dat vragen om op z'n best ongemak, op z'n slechtst pijnlijke toestanden. Je hebt dan meer aan een rugzak met frame, met heupband en met cushioning in heup- en schouderbanden.
Gebeurt dat aanpraten van frameless packs voor langere wandelingen??? Tot 8-9kg red ik het frameless, daarboven moet ik er niet aan denken.
 
Gebeurt dat aanpraten van frameless packs voor langere wandelingen??? Tot 8-9kg red ik het frameless, daarboven moet ik er niet aan denken.
Als je the internets moet geloven is extreme-super-crazy-ultraultralight belangrijker dan god en alle duivels bij elkaar. Ook voor lange wandelingen. Denk thruhikes in de VS.
Nou kan ik niets zeggen over de voorbereidende zoektocht van OP, noch over zijn portemonnee, maar eenmaal in een specifieke rabbithole op YT, ontkom je niet aan de gedachte dat frameless het allerbest is. En als je er dan ook nog de centen voor over hebt, is een verkeerde keuze voor dit gebruik snel gemaakt. Tenzij OP direct een volledige set high-end ultralight wil en kan kopen. Maar dat raad ik dan weer af vanwege 't nog niet weten of je het uberhaupt leuk vindt: de waardevermindering begint namelijk al vanaf aankoop.
 
Als je the internets moet geloven is extreme-super-crazy-ultraultralight belangrijker dan god en alle duivels bij elkaar. Ook voor lange wandelingen. Denk thruhikes in de VS.
Nou kan ik niets zeggen over de voorbereidende zoektocht van OP, noch over zijn portemonnee, maar eenmaal in een specifieke rabbithole op YT, ontkom je niet aan de gedachte dat frameless het allerbest is. En als je er dan ook nog de centen voor over hebt, is een verkeerde keuze voor dit gebruik snel gemaakt. Tenzij OP direct een volledige set high-end ultralight wil en kan kopen. Maar dat raad ik dan weer af vanwege 't nog niet weten of je het uberhaupt leuk vindt: de waardevermindering begint namelijk al vanaf aankoop.
Ah, de internets... ;) Veel van die lange Amerikaanse hikes hebben genoeg resupply-punten dat je nooit meer dan 4-5 dagen voedsel hoeft mee te nemen, zeker als je per dag wat meer/sneller loopt. Dat is frameless nog wel te doen, als je de nodige vaardigheden hebt. Maar ik zou het inderdaad de OP niet aanraden.

Van een Amerikaan op de Kungsleden begreep ik dat in Amerika ultralight hiken de standaard is. Bergstiefel en 70+20 tassen kom je er nauwelijks meer tegen. Dat werkt natuurlijk door op de interwebs (wat je kunt zien als de 51ste staat van Amerika), met alle influencer ongein van dien.
 
Nou ja, the internets, omdat ik er met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vanuit ging dat OP, zoals zovele, zijn voorbereiding adhv het internet doet en niet op basis van het advies van de eerste de beste 17 jarige P**stenkop in de Bever. ;)
Waarom? Nou, omdat ie ook hier zijn vragen stelt.

Overigens, over wat je wint en verliest aan not so light versus ultralight heeft Justin Outdoors laatst een leuk item gemaakt:

 
Overigens, over wat je wint en verliest aan not so light versus ultralight heeft Justin Outdoors laatst een leuk item gemaakt:

Brrr, dat zou ik mijn lichaam niet eens meer durven aandoen... Andrew Skurka maakte ooit het (simplistische, maar nuttige) onderscheid tussen campers en hikers. Campers hebben een grotere tas, meer luxe, en leggen kleinere afstanden af. Voor hen draait het vooral om comfortabel kamperen. Hikers hebben een kleinere tas, minder luxe, en leggen grotere afstanden af. Voor hen draait het vooral om comfortabel wandelen. Wat je bent, maakt niet uit, als je maar begrijpt wat je bent. Als je zoals de OP van plan bent 3 weken lang 35-50km per dag te wandelen (dat zijn "hiker" afstanden), en je doet dat met een "camper" tas, dan is de kans groot dat je je plan ergens moet bijstellen.

Wat dat betreft is het wel verhelderend om te zien dat die kerel in dat filmpje, die ongetwijfeld goed getraind is, met een vrij gangbare tas van 24kg zoveel moeite heeft met 20km redelijk vlak of 15km met 1100 hoogtemeters. En dan heeft hij nog niet eens de bijbehorende Bergstiefel aan. (Zelf kwam ik met zo'n tas overigens ook nooit veel verder.)
 
Laatst bewerkt:
Janusz, op internet en deze website zijn meer dan genoeg paklijsten te vinden. Kijk anders eens ook op lighterpack.com, dat geeft een aardig beeld van wat mogelijk is. Mijn lijst voor mijn aankomende tocht vind je bijvoorbeeld HIER, dat geeft misschien een idee, maar zijn ook veel lichtgewicht (dure) spullen die in Nederland niet zijn te krijgen. Als je een eerste keer spullen koopt is het toch wel handig om de spullen eerst eens te kunnen bekijken.

Voordat je aan zo’n tocht begint zou ik wel eerst eens wat trainingstochten (met rugzak, meerdaags) maken, om je spullen te testen, maar ook om te ervaren hoe het is om meerdere dagen circa 40km te wandelen met bepakking. En dan ook nog goed moeten plannen dat je wel op de volgende camping terecht komt. Alles bij elkaar vind ik je tocht erg ambitieus in een te korte tijd om ook nog te kunnen genieten onderweg. Ik zou adviseren om niet meer dan circa 30km in te plannen en ook rekening te houden met om de 5 dagen een rustdag. Zoiets. Even goed kijken waar je eten/drinken kunt kopen scheelt een hoop sjouwen aan eten.

Lichtgewicht spullen allemaal nieuw kopen is een megadure bezigheid, maar lijkt me ook niet heel erg nodig. Zoek een comfortabele rugzak met frame (frameless is toch wel even wennen en als je niet écht lichtgewicht spullen mee hebt is het al snel niet prettig dragen meer) en kijk goed rond naar gebruikte, goede spullen. Dan houd je de kosten beperkt. Ook op deze website zijn regelmatig erg goede spullen te koop: Buitensportmarkt. Oh… goede schoenen is het halve werk, op je gympen ga je dit niet redden.

Vierdaagse wandelen (ik deed dat zelf 9x) is trouwens echt een heel andere bezigheid dan lange afstandswandelen/hiken met bepakking.

groeten, Léon
 
Laatst bewerkt:
Overigens, wat betreft het trainen met gewicht. Petflessen met water werkt prima evt extra ruimte (om de flessen op hun plaats te houden) opvullen met bv handdoeken.
Voordeel is dat als je wat te enthousiast bent met gewicht of afstand je altijd een paar flessen kan leeggieten onderweg.

Groetzels,
Dennis
 
... Mijn lijst voor mijn aankomende tocht vind je bijvoorbeeld HIER, dat geeft misschien een idee, maar zijn ook veel lichtgewicht (dure) spullen die in Nederland niet zijn te krijgen....
Ik heb het hier op het forum al een paar keer gezien, maar wat is toch dat hardnekkige idee dat lichtgewicht altijd duurder is? Jouw tas is bijvoorbeeld stukken goedkoper dan de (eveneens Noord-Amerikaanse) "normale" tas die in het filmpje een paar comments geleden. En zelfs jouw relatief dure DCF tent haalt het -zelfs na invoerrechten- niet bij de gemiddelde Hilleberg tent (waarvan ik er talloze heb gezien op de Kungsleden). Tuurlijk, als je lichtgewicht gaat vergelijken met wat mensen bij de Decathlon kunnen kopen, dan is het duur. Maar als je het vergelijkt met kwalitatief vergelijkbare "normale" spullen, dan scheelt het volgens mij niet heel veel.
 
maar wat is toch dat hardnekkige idee dat lichtgewicht altijd duurder is?
Lichtgewicht is zeker niet altijd ‘duurder’ dan andere kwaliteitsspullen. Dat bedoelde ik ook niet, maar had dat wellicht anders kunnen formuleren. Ik wilde eigenlijk aangeven dat als je start met het ‘verzamelen’ van je uitrusting, je een sowieso best veel geld aan het uitgeven bent. En superlichtgewicht en prijzig hoeft dan wellicht niet direct. Met wat minder prijzige spullen kan het ook (je verzameling groeit vanzelf door de jaren heen…). Mijn rugzakken van ULA zijn wat mij betreft inderdaad een aardig compromis tussen gewicht/prijs. En voor mij het belangrijkste: erg comfortabel. En een tentje of slaapzak van bijvoorbeeld Decathlon is naar mijn idee niet per definitie ongeschikt.

Mijn eigen uitrusting is min of meer lichtgewicht, maar zou nog veel lichter kunnen. Dat is voor mij alleen niet nodig, al was het alleen maar omdat ik erg om mijn comfort onderweg geef. Ik wandel tenslotte voor mijn plezier.
 
Hoi @Jtdabro, wat leuk!
Ik ben afgelopen zomer begonnen met lopen "mét" en het gewicht maakt toch wel verschil vond ik op mijn beenspieren ed. Maar toch wende dat ook heel snel. Ik heb inderdaad ook tassen gevuld met zakken meel ed. Je gewicht is erg afhankelijk van je keuzes, en in hoeverre je gaat voor ultralight/ minimalistisch. Ik denk dat je snel rond 12-15kg uitkomt, maar dit is heel persoonlijk en ook afhankelijk van het weer etc.

Qua eten plannen thru-hikers dit vaak aardig uit - welke plaatsen kom je tegen en waar kun je dan de spullen halen die je wilt. Eventueel kun je ook doosjes eten vooruit sturen naar plaatsen onderweg.

Ik heb her-en-der wat info verzameld, veel op thruhikers op YouTube en sites zoals outdoorinspiratie of thruhikers.co. Ik vind het zelf best overweldigend hoeveel nieuwe dingen ik nodig bleek te hebben, en vooral hoeveel keus en informatie/ meningen er zijn. En ben al maanden bezig met verzamelen en uitproberen. Mijn advies is om hier rustig je tijd voor te nemen en het in stappen te doen. En ook voor elk item de tijd te nemen om te zien wat er is en wat je wilt. Bijvoorbeeld toen ik een nieuwe tas kocht, heb ik eerst in de winkel gekeken en advies gevraagd qua formaat/ opties. Daarop ben ik thuis gaan surfen en YouTuben. Om daarna in de winkel wat uitgebreider te passen, met gewicht, waarbij ik duidelijk werd dat 1 merk mij veel beter zat. Ik heb toen online 5 tassen besteld en heb daar thuis gewicht in gedaan en er ommetjes mee gemaakt. Toen was mijn keus heel duidelijk.

Bepaalde dingen kun je niet irl bekijken of echt goed uitproberen (tenten, slaapzak, schoenen) en moet je denk ik ervaren in de praktijk. En dat kan ook laagdrempelig door bv weekenden te gaan wandelen in de buurt (ik loop het Drenthepad), wat al heel veel informatie geeft. Het helpt als je daarbij verschillende omstandigheden kunt uitproberen als warmte, regen etc. Maar als je eenmaal onderweg bent kun je je natuurlijk ook nog bedenken en spullen laten opsturen of naar huis sturen.

Succes en veel plezier met de voorpret.
Groetjes Suhela
 
Gebeurt dat aanpraten van frameless packs voor langere wandelingen?
🙋🏻‍♂️
(en als de fabrikant zelf ook 15kg als max aangeeft, durf ik dat ook wel te zeggen)
Ik neem aan dat je niet "langere wandelingen" bedoelt, maar "zwaardere bagage".
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

🙋🏻‍♂️
(en als de fabrikant zelf ook 15kg als max aangeeft, durf ik dat ook wel te zeggen)
Ik neem aan dat je niet "langere wandelingen" bedoelt, maar "zwaardere bagage".
Inderdaad. Bij mij zijn gewicht en aantal dagen zo nauw met elkaar verbonden dat ik ze door elkaar gebruik. Maar als je vaak in verschillende omstandigheden loopt of nog met je uitrusting aan het pielen bent, dan is het gewicht van je bagage een betere maatstaf voor het soort tas dat werkt.
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan