Aanbieding: gedroogd fruit


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

het staat er normaal op aangegeven

mij is opgevallen dat de gezwavelde vruchten een heel stuk lichter van kleur zijn
of lijkt dat maar zo?
 
Laatst bewerkt:
Zwavel is gewoon een element dat ons lichaam nodig heeft. Maar in de mate waarin, hoe we het binnen krijgen en de hoeveelheid zit de clou. Zwavel(-verbindingen) worden veel gebruikt om producten langer houdbaar te maken - lees: de natuurlijke degeneratie te stoppen. Gevolg: de voedingswaarde van die gezwavelde producten is ook (soms drastisch) minder. Een aantal van die toegepaste verbindingen wordt ook als kankerverwekkend beschouwd en moet daarom onder een norm blijven die dan weer toegestaan is.

Daarom zijn producten zonder zwavel extra duur. Dat zullen dus zeer waarschijnlijk niet deze Aldi producten zijn. Afgezien van wat op de verpakking staat is het uiterlijk een indicatie: gedroogde ontzwavelde abrikozen bijv. zien er niet uit: niet vrolijk oranje, maar eerder bruin alsof ze te oud zijn.

groetjes, Joop
 
Hola!

Produkten die "gezwaveld" worden bevatten daarna dus geen zwavel. Zwavelen is het behandelen van producten met zwaveldioxide (SO2) en niet met "zwaveldamp" of "zwavelgas" zoals op sommige websites is te lezen.
In principe is zwavelen bedoeld als conservering, wat bij een aantal soorten gedroogd fruit geen overbodige luxe is omdat de kans op schadelijke schimmels best groot is.
Nadeel van zwavelen is dat het zwaveldioxide kan reageren met het voedingsprodukt waardoor er sulfieten vormen die in het produkt achterblijven. Op zich zijn sulfieten niet de slechtste conserveringsprodukten en het is zover ik weet nog nooit ter discussie geweest dat ze kankerverwekkend zouden zijn. Wat wel zeker is, is dat er mensen zijn met sulfiet-allergie wat leidt to hooikoorts-achtige symptomen...
Anderzijds, een behoorlijk aantal van de schimmels die op fruit kunnen voorkomen zijn óók schadelijk en leiden tot allergische en/of toxische reacties leiden...dus zeg het maar :)

Een ander argument tegen zwavelen is dat het een aantal vitamines afbreekt. Dat is inderdaad waar, maar vergeet niet dat die vitamines sowieso wel afbreken onder invloed van zuurstof. Vooral bij vitamine C is dat eerder een kwestie van uren dan van dagen, dus de hoeveelheid vitamine C in gedroogd fruit is vergeleken vers fruit toch al te verwaarlozen, of het nou gezwavelt is of niet.

Om een voorraadje gedroogd fruit aan te leggen voor hikingtochten zou ik zelf niet zo snel ongezwaveld fruit kiezen aangezien dat maar heel beperkt houdbaar is.

Overigens, als je wilt controleren of je produkt sulfiet bevat...soms staat dat verborgen als E-nummer: E220 t/m E227 zijn sulfietverbindingen.

Groetzels,
Dennis

- Heeft een moeder die sulfiet-allergie had, vandaar -
 
Hola!

Produkten die "gezwaveld" worden bevatten daarna dus geen zwavel. Zwavelen is het behandelen van producten met zwaveldioxide (SO2) en niet met "zwaveldamp" of "zwavelgas" zoals op sommige websites is te lezen.
In principe is zwavelen bedoeld als conservering, wat bij een aantal soorten gedroogd fruit geen overbodige luxe is omdat de kans op schadelijke schimmels best groot is.
Nadeel van zwavelen is dat het zwaveldioxide kan reageren met het voedingsprodukt waardoor er sulfieten vormen die in het produkt achterblijven. Op zich zijn sulfieten niet de slechtste conserveringsprodukten en het is zover ik weet nog nooit ter discussie geweest dat ze kankerverwekkend zouden zijn. Wat wel zeker is, is dat er mensen zijn met sulfiet-allergie wat leidt to hooikoorts-achtige symptomen...
Anderzijds, een behoorlijk aantal van de schimmels die op fruit kunnen voorkomen zijn óók schadelijk en leiden tot allergische en/of toxische reacties leiden...dus zeg het maar :)

Een ander argument tegen zwavelen is dat het een aantal vitamines afbreekt. Dat is inderdaad waar, maar vergeet niet dat die vitamines sowieso wel afbreken onder invloed van zuurstof. Vooral bij vitamine C is dat eerder een kwestie van uren dan van dagen, dus de hoeveelheid vitamine C in gedroogd fruit is vergeleken vers fruit toch al te verwaarlozen, of het nou gezwavelt is of niet.

Om een voorraadje gedroogd fruit aan te leggen voor hikingtochten zou ik zelf niet zo snel ongezwaveld fruit kiezen aangezien dat maar heel beperkt houdbaar is.

Overigens, als je wilt controleren of je produkt sulfiet bevat...soms staat dat verborgen als E-nummer: E220 t/m E227 zijn sulfietverbindingen.

Groetzels,
Dennis

- Heeft een moeder die sulfiet-allergie had, vandaar -

Het is maar goed dat ik vroeg op was vandaag... ;)
 
Daarom zijn producten zonder zwavel extra duur. Dat zullen dus zeer waarschijnlijk niet deze Aldi producten zijn. Afgezien van wat op de verpakking staat is het uiterlijk een indicatie: gedroogde ontzwavelde abrikozen bijv. zien er niet uit: niet vrolijk oranje, maar eerder bruin alsof ze te oud zijn.

klopt Joop,

ik heb pas een pakje meegenomen, zie foto.
de abrikozen zijn veel donkerder dan de gezwavelde.

dat verschil was zo als op het plaatje
de smaak verschilt niet zo veel
 

Bijlagen

  • pic 1.jpg
    pic 1.jpg
    54,4 KB · Weergaven: 170
  • IMG_2914.jpg
    IMG_2914.jpg
    59,6 KB · Weergaven: 151
Mooi uitgebreid verhaal Dennis.

Korte conclusie: voor iemand zonder sulfietallergie dus niks aan de hand.

Ik ga het binnenkort maar eens testen op smaak want dat is in ieder geval belangrijk.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan