aankoop volledige uitrusting


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
J

jakke

Guest
goeiemiddag iedereen,

Ik ben min of meer toevallig terecht gekomen op deze site, maar ik ben onder de indruk van de verzamelde kennis die ik hier opmerk zowel wat betreft de praktijk als ook de theorie.

Daarom had ik graag een reusachtige vraag gesteld, ik kan mij voorstellen dat jullie geen zin hebben om die helemeaal te beantwoorden, maar elk deeltje waar ik informatie over krijg is mooi meegenomen. Ik ben mijn oor overal te luisteren aan het leggen om zo de "ideale" rugzak te kunnen samenstellen.
Alvast bedankt.
Een aantal antwoorden heb ik ook al gedeeltelijk of helemaal besproken gezien in het forum maar toch

De vraag:

Welk materiaal zou ik moeten aankopen om een heel jaar door (winter en zomer) elke maand, één week te gaan trekken over een GR pad(+-20km/dag) in de belgische ardennen? Daarbij wordt altijd gekampeerd in een 1-persoonstent.
En alle bagage zou op de rug meegenomen moeten worden.

En op welk stuk van de uitrusting zou je eventueel kunnen besparen?

Het zou dus materiaal moeten zijn dat minstens 12 weken/jaar, maar bepaalde items zelfs tot 22 weken/ jaar intensief gebruikt zal moeten kunnen worden.
Kunnen jullie mij daarbij helpen, merken, types, pro's conta's?

Ik zal de vraag wat opdelen zodat ze iets speciefieker wordt.

*rugzak: Hoe groot moet die zijn, als je ervan uitgaat dat je al het voedsel voor een week meeneemt en hoeveel zal die geladen dan ongeveer wegen? En als je ervan uitgaat dat je voedsel ter plekke dagelijks koopt? Zijn er merken die jullie voorkeur genieten wegens duurzaamheid, draagcomfort, prijs-kwaliteit verhouding? Moet een vrouw van 60 kilo een kleinere rugzak hebben dan een man van 90 kilo, of zouden beiden moeten toekomen met een rugzak van bv 50l of 60 of 70liter?

*tent: bestaat er binnen de één-persoonstenten een alternatief dat de vergelijking kan doorstaan met de akto ultra van hilleberg. Of kan je even goed een tent meenemen van 2.5kg, of volstaat voor dit soort gebruik polyester en hoeft het dus geen nylon te zijn. Of is het niet zo erg om 1 week/maand in een tunneltentje te verblijven waarin je niet rechtop kan zitten? Vermoedelijk is het ook belangrijk om in belgië een tent te hebben waar je eerst de buitentent kan opzetten.

*slaapzak: voor welk type slaapzak zouden jullie opteren? dons of synthetisch? Welke comforttemperatuur moet je beogen om een heel jaar gebruik te kunnen maken van een slaapzak? Kan je voor 1 model kiezen dat je in de winter aanvult met een fleece-liner of heb je echt 2 verschillende slaapzakken nodig?

*slaapmatje: Welk matje zouden jullie mij aanraden; een therma-rest systeem met het risico van lekken, maar comfortabel of eerder een gesloten cellig schuimmatje (evazote)dat niet lek kan geraken maar misschien ook lichter, maar harder is?

*Kookvuurtje: Welk type vuurtje kunnen jullie aanraden? Kan je ook in de winter goede resultaten behalen met een gasbrandertje en hoeveel afval brengt een gasvuurtje na 11 weken bij elkaar? Is een trangia een goed alternatief zeker wat betreft compactheid potten en brander in 1 of is ook dat in de winter niet de beste brandstof? Is een benzine-allesbrander geen overkill hier in de belgische ardennen? En welk van deze vuurtjes is veilig in gebruik en transport?

*Lamp: zouden jullie kiezen voor een led-hoofdlamp of voor een combinatie van led en hallogeen. Moet je wat batterijen betreft rekening houden met onze wintertemperaturen?

*Ondergoed: Kies ik voor dit soort onderneming best voor 1 set merino-ondergoed van icebreaker en kan ik daar dan 11 wekken mee rondtrekken, of kies ik beter voor 2 of meer synthetische setjes die sneller drogen en misschien wat duurzamer zijn, maar sneller ruiken?

*isolerende laag: volstaat een fleece van 100gr en een fleece van 200gr al dan niet gecombineerd om winter en zomer tot een voldoende warme laag te komen? Zijn er labels die garant staan voor warmte of betere slijtvastheid van deze materialen? thermal pro, polartec,.... Is het nodig om een windstopperfleece te voorzien?

*waterdichte laag: Is een gore-tex jas noodzakelijk en zo ja welke categorie dan (2 lagig, 3 lagig, paclite, XCR)? Of een ander membraan zoals hy-vent of cordura of... Of kan het ook volstaan om een poncho te combineren met een winddichte laag daaronder (soft shell of winterstopper)? Is een poncho handig om mee te koken of een tent op te zetten? Of bestaan er andere oplossingen die rugzak bestendig zijn?

*Trekkingbroek: Kiezen jullie eerder voor een afritsbare broek of niet, schuurt deze rits tijdens het stappen, moet je kijken naar een sneldrogende stof? Kan je winter en zomer met dezelfde broek stappen? Fjall Raven wax-broek bv.

*Overbroek: Is een goretex overbroek noodzakelijk en welk type dan, of kan je het ook hier met goedkopere materialen doen, een volledige rits langs de pijpen? Of volstaan gamashen met een goede trekkingbroek? Er bestaan ook blijkbaar 2 losse pijpen die je over je broek schuift, maar die misschien nogal kwetsbaar zijn wat schuren en scheuren betreft, maar die ook niets kosten.

*Schoenen: Welk type schoen heb je nodig om in de ardennen een week lang met een rugzak over GR paden te trekken? Leder of Gore tex of combinatie; A B of C schoen of iets ertussen? Winter en zomer dezelfde schoen? Zouden jullie iets sandaal-achtigs of sportschoen meenemen om voeten en schoenen evn te kunnen verluchten op de kampeerplek of om in het water te kunnen?

*Kousen: Kiezen jullie voor 1 of 2 paar kousen, merken, types? Coolmax, smartwool,... Of kunnen gewone trekkingkousen volstaan? Winter en zomer dezelfde kousen? Hoeveel paar kousen nemen jullie mee voor een week?

*Sommige mensen raden mij een donsjack aan om op winteravonden na het eten niet meteen in mijn slaapzak te moeten kruipen, hebben jullie ook die ervaring? En welke kwaliteit heb je daar dan nodig?

*Kiezen jullie voor een waterzak of eerder voor een sichfles of voor de twee


Ik begrijp dat dit enorm veel vragen zijn en dat op elke vraag 100 antwoorden bestaan, maar alle mogelijke antwoorden samen zullen mij wel een beeld geven en misschien kan ik op die manier wel een rode draad ontdekken. Elk antwoord helpt. Bedankt voor de moeite
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

De eerste vraag die bij mij opkomt is: Heb je het überhaubt wel eens gedaan?
Want dan zou ik zeggen leen hier en daar eens iets en ga het uitproberen om te kijken of je het leuk vindt.
Daarnaast is mijn vraag wat is je budget?

Maar lees vooral eens het rubriek materialen
http://www.hiking-site.nl/materialen.php
Lees ook eens een hoop oude berichten op het prikbord en je bent al een stukje verder.

C.M.
D'Oude Vos.

(Laten we een Vosje gaan drinken, in welke winkel).
 
Jakkes,

Wat een vraag.
Vooral ook benieuwd wat het plan is.
Iedere maand één week ‘de boer op’?
Altijd op een camping? Risico wordt wel groot dat je bij wild kamperen wel eens een keer jouw ‘ideale’ rugzak wel eens een keer kwijt zal zijn.
Ben je zeker dat dit jou hobby is/wordt?
Ben je zeker dat je altijd alleen op pad zal gaan?
Dat je steeds binnen onze landsgrenzen zal blijven?
Enerzijds vraag je over de inhoud van een ideale rugzak en tegelijkertijd de vraag waar je op kan besparen.
Zelf ben ik niet rijk getrouwd
dus mijn inhoud van rugzak is niet ideaal( In de loop van de jaren wordt er wel eens bijgekocht/vernieuwd).
Het plezier van hiken is echt niet recht evenredig met de kwaliteit van het materiaal wat je bij je hebt.
Er is ook een strekking onder trekkers van hen die trachten het gewicht van wat op de rug gedragen wordt zo laag mogelijk te houden.
Misschien moet je eerst bepalen of je ook iemand van die strekking zou zijn.
Zij lopen bv op B schoenen, slapen onder een shelter, koken weinig en hebben bv een paar esbit tabletten bij om water op te warmen……..
’t Is maar wat je zelf wil.

Zal ik hier in het kort mijn eigen verhaal vertellen.
Eerst enkel jaren met geleend materiaal gelopen.
Wel degelijke schoenen aangeschaft (Yatna 2 van Raichle uit de C-categorie) Voor mij stond al vast dat ik in het gebergte zou rondlopen –en niet altijd op GR paden-, met een tent en alle eten op mijn rug dragend . Gezien gore-tex ook niet ideaal is voor mij (klamme voeten)gaat bij volgende aankoop de gedachte eerder naar een stevige C-schoen zonder deze voering (vb Meindle Perfect) omdat er wel eens meer een sneeuwpassage op met menu kan staan). De lichte sportschoenen waarmee ik al joggend mijn conditie op peil hou gaan ook mee om ’s avonds de schoenen te laten ‘uitdampen’

Groot model rugzak gekocht. Ik hou er niet van dat ik bij gebrek aan binnenruimte allerhande materiaal buitenboord moet hangen. ’t Is een shasta rugzak van Gregorie geworden (inhoud rond de 90 liter). Genoeg voor 14 dgn autonomie. Een van de duurdere modellen. Strak frame met degelijke heupgordel (en wat belangrijk is: een rugzak van de goede lengte) Het is wel eens een keer voorgevallen dat ik 1/3de van mijn gewicht op de rug heb hangen.
Een grote vuilzak in de rugzak om inhoud droog te houden alleen dat geritsel van al die plastiek zakjes werkt wat op mijn ‘zenuwen’. Een rugzakovertrek is toch handig.

De blauwe prik-busjes werden vervangen door verwisselbare gasbussen met een iets te zware branderkop. Als het bere-koud is, zal deze kombinatie niet zo goed werken. Bindt er een handenwarmertje rond of zet de bus in een pan met water en het leed is voor een deel geleden. Ja, ook ik droom van een goede benzine-brander maar na wat geexperimenteer met zelfbouw alcoholbranders en toch het voornemen om niet nog meer gewicht mee te dragen zal er binnen dit segment voorlopig niet veel veranderen. Verder pak ik bij vertrek een eetlepel uit de bestekbak,één alu-pannetje met laplandmok en ik ben voorzien. Eens een week weg zonder te koken moet ook kunnen. In de ardennen kan je zelfs af en toe op restaurant.
Materiaal zal wel veilig zijn. Het zijn eerder de gebruikers die de zwakke schakel zijn.

Het nylon damp en waterdicht jasje werd vervangen door een twee-laags gore-tex jas van Schoffel (die ook dienst doet als ik in de regen naar het werk fiets). De broek werd een lichte polyester uit de solden met afritsbare pijpen.
Een dampdoorlatende regenbroek: zo rijk ben ik nog niet.
Een enkele keer de nylon regenbroek van bovenvermeld jasje meegenomen. Zo zelden gebruikt dat ik die zeker niet ga opwaarderen.
De gamachen die ik thuis heb liggen (en die ik eigenlijk nog moet teruggeven aan de rechtmatige eigenaar) kunnen helpen bij het lopen in lichte wandelbroek.(om te vermijden dat bij felle regen water de schoen in loopt).
De tent is een Nallo 3 geworden. Nog net te dragen als ik alleen ben. Met z’n tweetjes ideaal en zo nodig kan het ook met drie. Een vier seizoenstent die bij hoogzomer misschien ietsje ‘te’ is. Een shelter zou dan kunnen volstaan.
Het hebben van een tweede tent (bv een koepel voor bij zware sneeuwval) zit er niet in.

Ik heb maar één synthetische slaapzak die tot –5 gaat. Een fleece-zak voor als het winter is.
Ja, ik heb het regelmatig koud en droom dan van een degelijke donzen slaapzak.
Hoe vreemd het ook is. Ik heb de mooiste herinneringen aan die tochten waar er enige ontbering was.
De Ridges-rest slaapmat (gesloten cellen) omdat de geleende thermo-rest mat op mijn eerste tocht lek was geslagen. Erg comfortabel is ze niet maar wel multi-functioneel (bv bij het inpakken van de rugzak dient zij als ‘tafel’ om al mijn gerief op uit te stallen
Met droge kleren aan de slaapzak in.Een 2 liter PET-fles gevuld met warm water als warmwaterkruik.(Hierbij is dan ook melding gemaakt van wat mijn drinkbus is)

Een washandje en enkele Vileda-huishouddoekjes voor het dagelijks toilet en afzemen van condens in de tent.

Verliefd op mijn led-lampje.
Een gaslampje bij de lange winteravonden (geeft ook warmte!!! En brandt gaten in het tentzeil zoals ik laatst mocht ervaren.)

Mijn kledij stelt werkelijk niets voor. Een rucanor-fleece en verder vooral katoenen T-shirts. (volgens de theorie zou dit niet mogen)
Verschillende lagen boven elkaar afhankelijk van het seizoen.
Doe gemiddeld 3 dagen met een T-shirt en gewone( donkere )onderbroek. ‘s Avonds na de tocht een droge T-shirt/onderbroek die na drie dagen door de dag gedragen zal worden. Met enkele druppels afwasmiddel in het opplooibaar wasbakje doe ik dan de was hopend op voldoende droog weer zodat alles op tijd droog is voor weer een nieuwe cyclus. Zwembroek als onderbroek blijkt ook goed te werken. Ze drogen ook snel.
Voor mijn sokken:hetzelfde verhaal
De gore-tex jas als windstopper bij guur weer.

Wat ik maar wilde zeggen: enkel schoenen,tent,rugzak,regenjas,slaapzak zijn enigszins van degelijke kwaliteit. Dit zijn voor mij de basis onderdelen. Voor de rest tracht ik mij te behelpen.

Ivo (uit Zoersel/Antwerpen)
Die alweer zit uit te kijken naar enkele vrije dagen.
 
Hola..

Volgens mij heb je de spreekwoordelijke klepel al lang gevonden.. Je vragen zijn me iets te genuanceerd.. Bovendien zitten in al je vragen je antwoorden al verborgen..

Dus: Wat wil je eigenlijk horen?

:7
 
Ha Jakke,

Ik zal eens heel kort op allen vragen mijn antwoord/mening geven, wellichtr heb je er wat aan!


>De vraag:
>
>Welk materiaal zou ik moeten aankopen om een heel jaar door
>(winter en zomer) elke maand, één week te gaan trekken over
>een GR pad(+-20km/dag) in de belgische ardennen? Daarbij
>wordt altijd gekampeerd in een 1-persoonstent.
>En alle bagage zou op de rug meegenomen moeten worden.
>Het zou dus materiaal moeten zijn dat minstens 12 weken/jaar,
>maar bepaalde items zelfs tot 22 weken/ jaar intensief
>gebruikt zal moeten kunnen worden.
>Kunnen jullie mij daarbij helpen, merken, types, pro's
>conta's?

Als eerste, hou er rekening mee dat elk seizoen een aantal andere materialen vereist, zoals Ivo al zei, een slaapzak, met een extra fleecezak voor de winter, prima oplossing. Kleding, in de winter draag je een lange (0nder-)broek en in de zomer een korte, in de zomer zul je dus ook minder snel een fleece trui nodig hebben dan in de winter, lees hieronder rustig verder :)

En, je budget, wat wil je uitgeven, Arc'teryx en Lowland maken hele mooie materialen, maar zijn ook heeeeeel duur...

>
>Ik zal de vraag wat opdelen zodat ze iets speciefieker wordt.
>
>*rugzak: Hoe groot moet die zijn, als je ervan uitgaat dat je
>al het voedsel voor een week meeneemt en hoeveel zal die
>geladen dan ongeveer wegen? En als je ervan uitgaat dat je
>voedsel ter plekke dagelijks koopt? Zijn er merken die jullie
>voorkeur genieten wegens duurzaamheid, draagcomfort,
>prijs-kwaliteit verhouding? Moet een vrouw van 60 kilo een
>kleinere rugzak hebben dan een man van 90 kilo, of zouden
>beiden moeten toekomen met een rugzak van bv 50l of 60 of
>70liter?

Moeilijk, verschilt per persoon, in de winter heb je vaak, in verband met dikkere kleding enz enz wat meer ruimte nodig dan in de zomer, maar voor veel mesen zal het een ervarings-verhaal worden van welke maat ze fijn vinden of niet. Zelf heb ik een 70l. Bach Specialist, perfecte rugzak! Goed draagcomfort, en lekker breed en kort ipv. smal en lang, maar, ieder z'n voorkeuren!

>
>*tent: bestaat er binnen de één-persoonstenten een alternatief
>dat de vergelijking kan doorstaan met de akto ultra van
>hilleberg. Of kan je even goed een tent meenemen van 2.5kg,
>of volstaat voor dit soort gebruik polyester en hoeft het dus
>geen nylon te zijn. Of is het niet zo erg om 1 week/maand in
>een tunneltentje te verblijven waarin je niet rechtop kan
>zitten? Vermoedelijk is het ook belangrijk om in belgië een
>tent te hebben waar je eerst de buitentent kan opzetten.

Hier heb ik geen/weinig ervaring mee, laat ik over aan de anderen!

>
>*slaapzak: voor welk type slaapzak zouden jullie opteren? dons
>of synthetisch? Welke comforttemperatuur moet je beogen om
>een heel jaar gebruik te kunnen maken van een slaapzak? Kan
>je voor 1 model kiezen dat je in de winter aanvult met een
>fleece-liner of heb je echt 2 verschillende slaapzakken
>nodig?

Ideaaal: 2 slaapzakken ofzo? Eentje voor de koude winter, er van uit gaand dat het ook meer dan 10 graden kan vriezen 's nachts, en eeen slaapzak die geschikt is voor voorjaar, zomer en herfst. Een te warme slaapzak kun je openritsen, een te koude zak is vervelender...

>
>*slaapmatje: Welk matje zouden jullie mij aanraden; een
>therma-rest systeem met het risico van lekken, maar
>comfortabel of eerder een gesloten cellig schuimmatje
>(evazote)dat niet lek kan geraken maar misschien ook lichter,
>maar harder is?

Therm-a-rest heeft een niet-lek-garantie, toch? Nou ja, laat het afhangen van je budget en je 'slaapvermogen-op-slechte-ondergrond', sommigen kunnen prima slapen op een gesloten celschuim matje, anderen hebben een therm-a-rest (of vergelijkbaar) nodig om fatsoenlijk te kunnen slapen. Ik heb een lastige rug, dus slaap ik het liefst op een inflatable matje, maargoed, soms is er geen keuze... Kies voor een mat die goed isoleert, die kun je in de winter én in de zomer gebruiken!


>
>*Kookvuurtje: Welk type vuurtje kunnen jullie aanraden? Kan
>je ook in de winter goede resultaten behalen met een
>gasbrandertje en hoeveel afval brengt een gasvuurtje na 11
>weken bij elkaar? Is een trangia een goed alternatief zeker
>wat betreft compactheid potten en brander in 1 of is ook dat
>in de winter niet de beste brandstof? Is een
>benzine-allesbrander geen overkill hier in de belgische
>ardennen? En welk van deze vuurtjes is veilig in gebruik en
>transport?

Ik ben erg happy met mijn Coleman multi-fuel stove, benzine dus. Voordeel boven gas is dat je vaker een tankstation tegenkomt dan een zaak die campingas verkoopt, toch? En, ik kan er snel op koken.

>
>*Lamp: zouden jullie kiezen voor een led-hoofdlamp of voor een
>combinatie van led en hallogeen. Moet je wat batterijen
>betreft rekening houden met onze wintertemperaturen?

Combi van led en halogeen! heb zelf een led én een gewone hoofdlamp, en ik zou willen dat die 2 bij elkaar in zaten. Black Diamond heeft daar een mooie lamp voor (geen idee welke dat is, maargoed...)

>
>*Ondergoed: Kies ik voor dit soort onderneming best voor 1 set
>merino-ondergoed van icebreaker en kan ik daar dan 11 wekken
>mee rondtrekken, of kies ik beter voor 2 of meer synthetische
>setjes die sneller drogen en misschien wat duurzamer zijn,
>maar sneller ruiken?

Een paar setjes is wel zo hygienisch, dat spul weegt zo goed als niks, dus een setje meer zal je niet snel merken aan je gewicht. Trouwens, het maaskt niet uit welk merk je koopt, of welk materiaal, het gaat toch wel stinken! (uit ervaring...)

>
>*isolerende laag: volstaat een fleece van 100gr en een fleece
>van 200gr al dan niet gecombineerd om winter en zomer tot een
>voldoende warme laag te komen? Zijn er labels die garant
>staan voor warmte of betere slijtvastheid van deze materialen?
>thermal pro, polartec,.... Is het nodig om een
>windstopperfleece te voorzien?

Nou, polartec is prima spul, maar voor de winter kan een dikke fleece voor tijdens het stilzitten wel erg fijn zijn, terwijl een dunne voor tijdens het lopen weer ideaal is. Polartec levert: Thermal Pro, Powerfleece, Polartec 100, 200 en 300, windstopper en windbloc enz enz. Ben toevallig vandaag zelf ook even wezen kijken voor een windstopper/bloc fleece, en er is heeeeel veel keuze.... Windbloc en Windstopper zijn heel fijne materialen, wind kan je enorm afkoelen, maar het schijnt dat je beter een fleece met een windstoppende laag erover kan dragen. Maarja, een windstoppertje alleen kost al gauw rond de 140 euri, en dan er nog een fleece bij, ook al gauw 80 euri, dan ben je alleen al 220 euro kwijt voor een trui en een windstopper, en dan heb je nog een jas nodig, broek, schoenen.... En een jas kan ook wind stoppen...


>
>*waterdichte laag: Is een gore-tex jas noodzakelijk en zo ja
>welke categorie dan (2 lagig, 3 lagig, paclite, XCR)? Of een
>ander membraan zoals hy-vent of cordura of... Of kan het ook
>volstaan om een poncho te combineren met een winddichte laag
>daaronder (soft shell of winterstopper)? Is een poncho handig
>om mee te koken of een tent op te zetten? Of bestaan er
>andere oplossingen die rugzak bestendig zijn?

Hmm, veel met rugzak lopen: Goretex, 3 laags, of Triple Point Ceramic of Event van Lowe Alpine. XCR is een soort Goretex (eXtra Comfort Range) en met Paclite heb ik nog absoluut geen ervaring.
Ik zou, in jouw geval een 3 laags GTX kopen, er van uit gegaan dat je inderdaad 12 weken per jaar, minimaal, op pad bent! Een poncho is inderdaad handig om onder/op te koken. Als ik op pad ga, gaat dat ding altijd mee, om op te zitten, koken, camouflage (jaja, een echte leger-poncho, sterk en goedkoop!) tegen kwaadwillende boswachters en allerlei andere dingen!

>
>*Trekkingbroek: Kiezen jullie eerder voor een afritsbare broek
>of niet, schuurt deze rits tijdens het stappen, moet je kijken
>naar een sneldrogende stof? Kan je winter en zomer met
>dezelfde broek stappen? Fjall Raven wax-broek bv.

Sneldrogend, kan heel fijn zijn als je in het natte seizoen op pad bent. Die rits is een goed punt, let daarop. Ik heb zelf zo'n Fjall, en ben er erg tevreden mee en ik denk dat die broek voor het lopen van GR's in de en rond de Ardennen een heel goede oplossing is voor jou, maar een goedkopere broek die ook sneldrogend is zal ook prima werken, die wax van die Fjall-broeken gaat er ook een keer uit.

>
>*Overbroek: Is een goretex overbroek noodzakelijk en welk type
>dan, of kan je het ook hier met goedkopere materialen doen,
>een volledige rits langs de pijpen? Of volstaan gamashen met
>een goede trekkingbroek? Er bestaan ook blijkbaar 2 losse
>pijpen die je over je broek schuift, maar die misschien nogal
>kwetsbaar zijn wat schuren en scheuren betreft, maar die ook
>niets kosten.
>
>*Schoenen: Welk type schoen heb je nodig om in de ardennen een
>week lang met een rugzak over GR paden te trekken? Leder of
>Gore tex of combinatie; A B of C schoen of iets ertussen?
>Winter en zomer dezelfde schoen? Zouden jullie iets
>sandaal-achtigs of sportschoen meenemen om voeten en schoenen
>evn te kunnen verluchten op de kampeerplek of om in het water
>te kunnen?

Ik zou stevige B/C stappers kiezen, van leer (extreem nat weer zul je maar zelden meemaken, dus zou ik niet voor GTX kiezen) In de zomer en in de winter kun je prima op dezelfde schoen lopen hoor, als het maar geen Teva's zijn, da's wel erg koud in de winter ;) Luchten van de voeten kun ej 's avonds ook gewoon doen door je schoenen uit te trekken, scheelt je sjouwen met een paar sandalen.

>
>*Kousen: Kiezen jullie voor 1 of 2 paar kousen, merken, types?
> Coolmax, smartwool,... Of kunnen gewone trekkingkousen
>volstaan? Winter en zomer dezelfde kousen? Hoeveel paar
>kousen nemen jullie mee voor een week?

Zomer: Falke TK2/3, prima sokje eventueel een lichte Smartwool.
Winter: Dikke smartwools of Bridgedale sokken, lekker warm en zitten prima, ook een beetje afhankelijk van de isolatie van je schoenen!

>
>*Sommige mensen raden mij een donsjack aan om op winteravonden
>na het eten niet meteen in mijn slaapzak te moeten kruipen,
>hebben jullie ook die ervaring? En welke kwaliteit heb je
>daar dan nodig?

Zou het niet doen, die dingen zijn enorm duur, en met een lekkere dikke fleece en een thermo-shirt (van het ondergoed spul!). Zonde van je geld.

>
>*Kiezen jullie voor een waterzak of eerder voor een sichfles
>of voor de twee

Nou, iik zou gaan voor de waterzak, als die leeg is kost het ook geen ruimte om hem mee te sjouwen, en vol kun je hem makkelijk ergens een beetje tussen proppen, enen sigg-fles is minder makkelijk op te vouwen ;)

In de winter: een kleine sigg-fles meenemen, en vul hem danmet Jagermeister of Whisky, een lekkere beloning voor een dag in de kou :)

>
>
>Ik begrijp dat dit enorm veel vragen zijn en dat op elke vraag
>100 antwoorden bestaan, maar alle mogelijke antwoorden samen
>zullen mij wel een beeld geven en misschien kan ik op die
>manier wel een rode draad ontdekken. Elk antwoord helpt.
>Bedankt voor de moeite

My 2 cents... Hopelijk heb je wat aan mijn MENING, er zijn inderdaad net zoveel antwoorden mogelijk als dat er mensen zijn, maar kies voor jou de meest logische oplossing, kijk wat je krijgt voor je geld en wat je ermee van plan bent, duizenden euro's hieraan uitgeven is zo gebeurd, maar voor minder geld kun je dezelfde lol hebben!
Kijk hier op de site eens bij de materiaal ervaringen, twijfel je over iets dat je aangeraden is in de winkel, kijk er dan nog eens of vraag het hier. Enneh, laat eens weten als je een keuze gamaakt hebt!

Gr,
Maarten

-bedtijd...
 
Ik wilde daar aan toevoegen dat je je plezier in het hiken niet kan kopen......
Mijn idee is dat je beter rustig aan kunt beginnen, ervaring opdoen en zo zelf uitvinden wat voor JOU het beste past. Voer de zwaarte van je tochten geleidelijk op, en leer van je fouten en de goede dingen. (Of huppel eens mee met een van de vele tochten die via de site georganiseerd worden. Die zijn vaak leerzamer dan vele uren gepraat met een verkoper)
Alleen maar afgaan op anderen en dan met 2000 euro aan romel aan en op je rug de bossen in gaan om te ontdekken dat je er eigenlijk geen moer aan vindt is ook zonde. Tenzij je maat XXL is en je alles voor een prikkie hier aanbied op de site :) Ik zoek nog een Gore-Tex regenbroek:)


.
.
In nature there are neither rewards nor punishments-
There are consequences

R.G.Ingersall 1833-1899

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
The Miniman

Dit moet bijna wel een grap zijn!? Maar oke, bij deze: als je helemaal geen ervaring danwel spullen hebt raad ik je aan nog eens een nachtje (paar nachtjes) te slapen en je plannen aan te passen. De keuze van materiaal is zo persoonlijk dat het haast onmogelijk is om op ervaringen van een ander af te gaan. Zeker als je helemaal niks hebt!! Reken op ongeveer 3500 - 4000 euro.

mzzl.

Edgar
 
Ehh, Edgar, dat hoeft dus niet he, er komen hier ook 'echte beginners'.....

Dat bedrag, dat kon nog wel eens kloppen.... :(

Gr,
Maarten

- If it's stupid and it works, then it ain't stupid...
 
Het lijkt mij ietwat vreemd om vanuit ‘het niets’ een ideale rugzak samen te stellen zonder dat je al wat materiaal of ervaring hebt, de kans bestaat dat wij dan dezelfde ideaal gevulde rugzak straks te koop aangeboden terug vinden hier op het prikbord.

Maar om je niet te ontmoedigen, hierbij mijn bescheiden bijdrage.

*rugzak:
Voedsel voor een week is prima mee te nemen, echter zul je in de Belgische Ardennen
Best moeite moeten doen om een week lang geen winkel tegen te komen, dus of het nuttig laat ik aan je zelf over. Reken qua gewicht op zo’n 750 – 1000 gram per persoon per dag als je alles meeneemt.
Gewicht: zo licht mogelijk, comfortabel is zo’n 16 kilo, meer kan makkelijk als je er een beetje voor traint. Vuistregels voor verhouding lichaamsgewicht en rugzak gewicht zijn al eerder op deze site besproken. Ben zelf erg tevreden met m’n Gregory rugzak.
Zelf lijkt mij een grote rugzak die je in kunt snoeren het handigste, da’s beter dan een (te) kleine waar je dingen buiten aan gaat hangen. Niet (te veel) op besparen.

*tent:
Ik heb het nooit als vervelend ervaren om een kruiptentje te hebben, zoveel zit je er toch niet in (als het goed is) bovendien gaat zitten in de meeste tentjes nog wel. Met 1 persoons tentjes heb ik geen ervaring. Niet (te veel) op besparen.

*slaapzak:
De voor en nadelen van dons zijn al elders op de site al eens uitgebreid besproken.
Ik gebruik 1 (winterslaapzak) waar ik zomers gewoon boven op slaap in m’n dunne voering. Als je het wat sneller koud hebt dan ik, dan zijn (denk ik) een winter- en een zomer-slaapzak het handigste. Niet op besparen.

*slaapmatje:
Ben zelf erg blij met m’n thermarest, hoewel de aanschaf van een down-air van Exped ook overwogen wordt. (IJselmeer hike…..)
Thermarest matjes lekken niet snel en zijn anders goed te repareren. Net als de slaapzak, niet op besparen, een goede nachtrust is essentieel.

*Kookvuurtje:
Lichtgewicht: Kampvuurtje, maar dat kan / mag niet altijd, dus hou daar rekening mee en neem wat anders mee. Zelf heb ik een benzinebrander die naar volle tevredenheid functioneert (en nergens een overkill is). Maar daarvoor heb ik jaren op gas blikjes gekookt wat ook werkt, maar ik maak niet de stap terug.
Veilig in gebruik hangt voornamelijk van de gebruiker af. Kook altijd buiten de tent.(ja mamma !! Alsof ik dat altijd heb gedaan..ahum..).

*Lamp:
LED, uitermate tevreden over m’n Petzl. Andere merken kan natuurlijk ook.
Batterijen kunnen ermee ophouden bij vorst, een Petzl draag je makkelijker in je broekzak dan een 4D Maglite…
Als backup waxinelichtjes (altijd bij me, zelfs in hotels ..en daar nodig gehad, tja Oostblok landjes)

*Ondergoed:
Ook ruimschoots besproken in eerder geposte topics.
Altijd op z’n minst 1 thermisch shirt bij me (Haglofs, Odlo, Aldi..)

*isolerende laag:
Denk in laagjes, meerdere technische laagjes isoleren beter dan 1 fleece alleen.
En zijn makkelijker zomer en winter te gebruiken.

*waterdichte laag:
Mijn inziens kun je als beginner hier snel veel geld op besparen.
Poncho of je oude regenpak ademen niet zoals Goretex o.i.d., maar kosten in verhouding ook niets. Mocht je na het aanschaffen van je ideaal gevulde rugzak nog geld over hebben kijk dan hiernaar.

*Trekkingbroek:
Kijk behalve naar de dure mode-merken ook eens bij de dump, je loopt immers geen mode show.. Een broek moet degelijk zijn, afritsbaar kan prima. Sneldrogend is handig.
Zomer en winter kan in dezelfde broek, zeker als ’t een afritsbare is.

*Overbroek:
Besparingsmogelijkheid.
Allemaal leuk, maar niet noodzakelijk, zeker niet voor de beginner.
Denk ook aan het gewicht wat je allemaal meezeult op een trekking.

*Schoenen:
Kijk, hier zal ik niet op besparen.
Leder of Goretex of combinatie kan allemaal, B schoen volstaat.
Heb altijd een paar kunststof waadschoentjes (sandalen) bij me voor als je water moet doorwaden als je je schoenen droog wilt houden en rond je tent.

*Kousen:
Meerdere sokken meenemen, 1 paar aandoen .
“Gewone” trekkingsokken volstaan, Hema, Falke, o.i.d. In verschillende diktes te verkrijgen, zelf experimenteren tot je de juiste comfort – zweetvoet verhouding hebt gevonden. Sokken zijn makkelijk te wassen en te drogen, dus niet te veel van meenemen.
Zorg dat je wel altijd 1 droog paar hebt.

*Donsjack
Kan, of goede fleece en/of andere kleding/jas. Denk wel aan je pakvolume (en budget) met zo’n donsjas.

*Water
Een waterzak, Sigg fles, PET fles, bidon, ’t kan allemaal en hangt van je voorkeur af en hoeveel water je mee wilt nemen. Alleen om te drinken, of ook om te koken etc.?

*Drank
Een drupje whiskey voor op je eerste clubhike :9

Ik hoop dat je er wat aan hebt.
Ciao
Frank.
 
Heij Stokmans..

Ik zit me hier te pletter te vervelen, dus laat ik maar reageren.

Een 'echte beginner' heeft waarschijnlijk nog nooit gehoord van coolmax en merinowol. Laat staan dat hij weet dat het één sneller gaat ruiken en dat het ander voor de winter misschien niet zo slim is. Zo doet heer Jakke dat met ieder item.
Vandaar dat ik (en Edgar, hem kennende) zoiets hebben van... Da Klop Nie... Dat noemen we een TROLL... Je kunt me meer vertellen maar Jakke is absoluut geen beginner.

Nou is ouwehoeren over materiaal erg leuk en kan erg leerzaam zijn. Maar zoveel onderwerpen tegelijk, de gehele uitrusting, daar worden hele boeken over geschreven. Dat behandel je niet effe 123 op een prikbord. Misschien als hij het item voor item doet wel, maar dat heeft Joerie onlangs al geprobeerd en dat werkte ook niet omdat de optimale oplossing een dubbele uitrusting is van het beste materiaal. En da's slechts voor heel weinigen haalbaar.

Als Jakke werkelijk een beginner is die van het genot van een GR wil proeven stelt hij heel andere vragen. Welke routes zijn mooi, welke gidsjes raadt men aan, hoe en waar overnacht je.. etc. Materiaal is namelijk slechts bijzaak dat comfortverhogend werkt, en is in het geheel niet essentieel om een goeie buitensportervaring te hebben. Althans, in de Ardennen dan. In een spijkerbroek, gympies en een leren jekkie, plastic tasje in de hand, kom je overal. Als het regent steek je een paraplu op, en als je verdwaald vraag je de weg. Big deal..

Wil Jakke van mij een gedegen antwoord, dan zal hij zijn vraag iets overzichtelijker moeten verpakken. Maar then again. Who am I. Er zijn genoeg hiking-siters die proberen een compleet antwoord te geven, hetgeen voor Jakke misschien bevredigend genoeg is. Zo'n antwoord geef ik (nog) niet, omdat ik het daarna waarschijnlijk in boekvorm zal willen uitgeven... Bij dergelijke omvangrijke materie, de gehele uitusting, is een prikbordje niet meer voldoende.

dus...

Groeten allemaal..

:7
martin
 
Ewel, ik ben het nogal eens met Martin eigenlijk. Ofwel heeft onze Jakke heel goed zijn huiswerk gedaan en zeer veel opgezocht ofwel is het geen beginner. In het eerste geval heeft ie al alle info gevonden die hij nodig heeft en in het 2e geval is het gewoon niet grappig.

Enfin, just my 2 cents.
groetjes,
Jan
 
Ik kan het er niet meer mee eens zijn. Je mag het beste materiaal van de wereld hebben, maar zonder een goeie portie ervaring, wordt je tocht er niet persé beter door. En ervaring krijg je alleen door er op uit te trekken en te leren van wat misgaat. Trial and error! Ik veronderstel dat de meeste van ons met eenvoudige spulletjes begonnen zijn en gebaseerd op eigen ervaringen stilletjes aan de zaken bij elkaar hebben gezocht die het best passen bij de verkozen stijl van wandelen (je weet wel, lichtgewicht of net niet, zomer of winter,...).
Dus Jakke, doe gewoon die stappers aan en trek er op uit. Onderweg ervaar je zo wel wat je nodig hebt en wat niet, wat kan helpen en wat niet.

WB
 
bedankje

Aan Iedereen,

Allen alvast heel hard bedankt voor jullie antwoorden ik ga die eerst eens lezen en daar wat later dan op reageren en misschien nog wat extra vragen stellen

Maar met deze antwoorden kan ik echt wel iets doen, zoals jullie ook zien, zijn er toch duidelijk een aantal rode lijnen.

En ik heb mij inderdaad al goed geïnformeerd, maar je hoort vaak zulke tegenstrijdige verhalen bij verkopers, waar ik mij dan vaak bij afvraag, willen ze mij iets verkopen, of heb ik dat echt nodig?

Ik trek mij nu effe terug en ga lezen, alvast bedankt voor de snelle reacties.

groeten jakke
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan