Advies graag


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
O

Onno

Guest
Hallo allemaal,

Ik zit met een probleem, ik wil zomer 2003 op vakantie naar de Oostenrijkse alpen, maar ik heb geen idee wat ik nou precies wil.
Ik ben zelf 18 jaar, ik loop al vanaf mijn 6e jaar in de alpen, en de laatste paar jaar heb ik eigenlijk alleen maar wandelingen gedaan die je allemaal net zonder klimtuig, stijgijzers enz enz. kan doen. Als voorbeeld: vorig jaar heb ik de Stubaital route gelopen(hut naar hut. Begonnen bij de Frans-senn hutte en ge-eindigt bij de Innsbrucker). Dat vind ik opzich erg leuk, maar ik wil nu wat anders. Ik wil verder in de bergsport, dus klimmen, alpiene, enz. Ik wil heel graag een alpiene cursus volgen, maar ik weet niet of ik dan eerst nog wat anders moet doen. Heeft iemand suggesties of tips? Weet iemand ook waar ik het beste zo'n cursus kan volgen?

Alvast bedankt,

Onno
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Onno,

Ik heb dit jaar een basiscursus touwtechnieken in Oostenrijk gedaan via Alpintreff. Ik vond het een leuke en leerzame cursus waarbij naast de theorie ook genoeg geoefend werd en zelfs de nodige toppen werden beklommen. Deze cursus is gelijkwaardig aan een c1 cursus van de NKBV.

Je hoeft geen klimgeit te zijn om aan deze cursus te mogen deelnemen of om er een succes van te maken. Enige bergwandelervaring is wel vereist, net als vooraf acclimatiseren. Als ik je verhaal lees mag dat geen probleem zijn.

Als je verder wilt in de bergen is een cursus een must!

groet
Richard
 
Go for the big one!

Je kan ook eens echt alpien klimmen door de Mont Blanc beklimming van Robert Steenmeier of Edward Bekker te doen.
Dit is een week waarin je naast een basis alpine klimcursus ook de Mont Blanc beklimt. HEt is mij heel goed bevallen!
Bij EB kan je ook een brede cursus klimmen volgen, de zgn Op Pad reis.
Je doet dan wat stijle wand werk, gletscher technieken, ijsklimmen en mee van dat fraais.
Kan je gelijk zien waar je voorkeur echt ligt en je daar in verder ontwikkelen
hth
Rob

"Occasionally it troubled me-
I presume it must trouble all hikers from time to time-
Just how far one strays from the normal measures of civility on the trail.
This was such a moment."
Bill Bryson-A walk in the woods

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
[laatste wijziging op 07-11-02 om 00:15]Hi Onno..

Een goed idee is lid worden van de NKBV. Ze hebben een prima verzekering en hun cursusaanbod is helemaal niet verkeerd. Met jouw ervaring kun je je zonder problemen inschrijven voor een C-1 cursus. Daar leer je de nodige basistechnieken waarmee je vervolgens talrijke tochten voor het uitkiezen hebt. Misschien wil je wel eens snuffelen aan het sportklimmen in de rots. Een heel andere discipline binnen de klimsport waarvoor ook de nodige cursussen bestaan. Op http://www.nkbv.nl kun je vrijblijvend hun gratis jaarprogramma aanvragen.

Plezier ermee..

:7
martin
 
Ik ben al lid van de NKBV, heb de gids al aangevraagd, ik heb ook al een paar leuke dingen gezien, maar ik weet niet of deze wel leuk/goed zijn, hier ook iemand misschien ervaring mee??
bvd

Onno
 
leuk/goed

[laatste wijziging op 08-11-02 om 00:38]Euhh.. Tja.. Zo'n cursus wordt door de meeste deelnemers wel leuk gevonden geloof ik.. Of jij het leuk vindt weet ik niet maar het vormt in ieder geval een goede opstap op basis waarvan je vervolgens misschien iets beter kunt bepalen wat je verder wilt qua climcarrière.
Direct specialiseren in rots of ijs is ook leuk om te doen, maar je mist een hoop qua het totale alpiene gebeuren. Je moet echt zelf kiezen..
Allemaal leuk.
Of het 'Goed' is hangt van jezelf af. Wat doe je met de opgedane ervaring. Gaat die een jaar de kast in, of wil je door. Rotsklimmen in België of in een klimhal. Ijsklimmen in Den Haag. Boulderen in Bleau. Activiteiten met de regio, en zo vaak als mogelijk naar de echte bergen om zelfstandig je ervaring uit te bouwen.
Allemaal goed.

Succes met je keuze..

:7
martin
 
RE: leuk/goed

Ja tot nu toe is elk jaar de ervaring de kast ingegaan, ik kan wel in de buurt naar een klimhal,maar ik eigenlijk eerst weten hoe rotsklimmen in de alpen is,voordat ik aan de klimwand begin. En natuurlijk nadat ik dit jaar een cursus heb gedaan, wil ik zeker niet dat de ervaring er maar 1 of 2 keer per jaar uitkomt:D
 
RE: leuk/goed

Hoi Onno,

het klimmen in een klimhal is makkelijker te organiseren dan klimmen in de Alpen. Dit zijn overigens twee compleet verschillende disciplines. Alleen al het aspect 'weer' maakt het moeilijk ze met elkaar te vergelijken.

Of je iets leuk danwel goed vindt kunnen we niet voor je invullen. We putten alleen uit onze eigen ervaringen. En ik kan niets anders zeggen dan dat ik het verschrikkelijk leuk vind (indoor klimmen, bergwandelen en de cursus die ik gedaan heb).

Je loopt nogal te twijfelen of je iets wilt doen of niet. Doe zoals een arts het ook doet. Die zeggen niet wat je hebt maar strepen weg wat je niet hebt. Met andere woorden. Begin en je komt er vanzelf achter of het het waard was. Zo niet? Dan op naar het volgende onderdeel.

Ik kan natuurlijk niet inschatten hoeveel je te besteden hebt, maar om een eerste indicatie te krijgen of iets leuk is hoef je niet gelijk een vacuum in je portomonee te trekken. Tijdens een weekendje rots leer je genoeg om een oordeel te vellen.


groet
Richard
 
RE: leuk/goed

Ik heb ongeveer 600 euro te besteden voor een cursus, maar ik heb nog niet alle materialen, dus het zal wat minder gaan worden. Verder wil ik het liefst een cursus waarbij alpiene aan te pas komt, gletscherlopen en ijsklimmen enz. Dat lijkt me leuker dan rots/wandklimmen.
 
RE: leuk/goed

Dankje, dit ziet er erg aantrekkelijk uit. Ik denk dat ik hier achteraan ga, en anders kan ik altijd nog een NKBV cursus volgen.

Gegroet, Onno
 
RE: leuk/goed

Ik ben ook geïnteresseerd in een bergsport cursus maar ik vind de prijs van EB aardig hoog. Heeft iemand enig idee hoe duur een C1 cursus van de NKBV is? Hun informatie komt pas rond kerst ofzo uit.
 
RE: leuk/goed

Ik heb een cursusgids aangevraagd, gewoon ff bellen met de NKBV, het nummer staat wel op de site. Je krijgt dan wel een oude gids, maar dan heb je tenminste een idee hoeveel het gaat kosten.

Gegroet, Onno
 
RE: leuk/goed

[laatste wijziging op 11-11-02 om 22:59][laatste wijziging op 11-11-02 om 22:57 ]Een C-1 in Oostenrijk via de NKBV kost zo'n 380 eurootjes. Dat is exclusief overnachtingen en maaltijden. Cursus duurt 7 dagen, waarvan je er 5 in een hut overnacht. De cursussen in Zwitserland zijn duurder. De voordeligste cursussen worden georganiseerd vanuit het in het Ötztal gelegen Vent. Voor een C-1 vindt ik deze plek echter niet aan te raden. De eerste drie dagen verblijf je voornamelijk in het dal, rondom het huis van de gids. Kostbare tijd die je beter in het alpine landschap kunt doorbrengen waar je voor gekomen bent. Ikzelf heb mijn C-1 in de Urner alpen gevolgd, en ik kan deze plek aanbevelen. Ook over de cursus in Wallis heb ik goeie verhalen gehoord. Over de vele andere locaties in Oostenrijk kan ik niks zeggen.
De NKBV is goedkoper als commerciële organisaties als Alpintreff of EB. Dit omdat er geen winst gemaakt hoeft te worden. Je moet echter niet raar staan te kijken als de organisatie een beetje rommelig is. Dit heeft echter ook z’n charme en hoort ook een beetje bij een 'vereniging' van klimmalloten..

:7
 
RE: leuk/goed

>De voordeligste cursussen worden georganiseerd
>vanuit het in het Ötztal gelegen Vent. Voor een C-1 vindt ik
>deze plek echter niet aan te raden. De eerste drie dagen
>verblijf je voornamelijk in het dal, rondom het huis van de
>gids. Kostbare tijd die je beter in het alpine landschap
>kunt doorbrengen waar je voor gekomen bent.
Afgelopen zomer heb ik de NKBV C1 cursus in Vent gevold.

Martin heeft gelijk dat je in Vent minder tijd in het alpine
landschap doorbrengt. Maar als je nog niet weet exact weet
wat je wilt kan deze cursus toch geschikt zijn.

Deze tijd breng je namelijk o.a. door op een rotswand en een
klettersteig. Je kunt op deze manier alle facetten van de
bergsport uitproberen.

Ook wordt er regelmatig gebruik gemaakt van liften en eventueel
zelfs van de auto.

Maar als je al zeker weet dat je hoog alpine touren wilt maken,
dan is deze cursus niet zo geschikt. De cursussen in Wallis zijn
volgens de NKBV de "zwaarste" omdat je daar veel hoogte meters
moet maken om van hut naar hut te komen.

Martijn...

100km Mountainbiken - 9 maart 2003
http://www.8vanoostbrabant.tk
 
RE: leuk/goed

Heij Martijn..

Natuurlijk is het zo dat er in Vent niet stilgezeten wordt. Het is zelfs zo dat er veel mensen met plezier aan die cursus terugdenken. Ikzelf heb mijn C-2 met tour in Vent ondergaan en was daar redelijk tevreden over. Maar dat rotswandje achter het huis van Eberhardt.. Tja. Ik vind Monte Cervino in B'hoek mooier eerlijk gezegd. En de seilrolle.. Die oefen je beter op de gletsjer dan in de kelders van je pensionnetje.

Overigens.. Staar je niet blind op de 'zwaarste' cursus. Veel hoogtemeters maken betekent ook lange tijd geen instructie. In plaats van een paar dagen bezig zijn een berg te bewandelen (zoals in de optie van Rob) lijkt het mij beter die kostbare tijd te gebruiken om te oefenen. Jezelf afknijpen kan daarna altijd nog.Die hoogtemeters kun je na de cursus zelf ook gaan maken.

:7
martin
 
RE: leuk/goed

[laatste wijziging op 12-11-02 om 09:55]Voor het klimmen zijn we terug het Otztall in gereden, met de auto.
Weet de exacte plaatsnaam niet meer. Daar was het ruim en hoog genoeg (+/- 30 meter hoog). Voor de gletsjer zijn we naar solden gegaan, de gletsjer weg met de auto omhoog. Auto neer zetten en zo de gletsjer op stappen.

Je moet inderdaad niet rond haus eberhardt blijven hangen, de uitdagende stukken zijn minimaal 2 uur lopen (of een half uur met de auto :)) Maar als het weer tegen zit, dan zit er niets anders op dan in de kelder van eberhardt te gaan oefenen.

Maar ik denk dat het voornamelijk afhandelijk is van de gids/cursus leider die het een en ander regeld.

Zelf noemde we het ook de "C1 voor watjes", elke avond een warme douche, lekker eten en een groot glas bier.

Martijn...
100km Mountainbiken - 9 maart 2003
http://www.8vanoostbrabant.tk
 
RE: leuk/goed

De prijzen van Alpintreff en NKBV schelen niet zo heel veel. In mijn geval was de Alpintreff zels iets goedkoper. Het bedrag bedroeg €535 inclusief overnachtingen en eten. Het Weissbier was voor eigen rekening, net zoals het vervoer er naar toe.

De cursus starte in Vent vanwaar we naar de Vernaghutte zijn gelopen. Van hier uit zijn we elke dag de gletsjer opgegaan voor oefeningen en tochten naar omringende toppen. Volgens de gids ging Alpintreff iets minder ver qua oefeningen dan de NKBV maar het verschil was gering. Daartegenover stond dat er meer daadwerkelijj gelopen werd waarbij iedereen een keer touwleider werd.

Als ik zo het verhaal van Martijn en Martin lees (oefenen in de achtertuin) heb ik een goede keuze gemaakt, iets wat je vaak pas achteraf kunt bepalen.

De cusrsus die ik heb gevolgd is de volgende:
http://www.alpintreff.nl/nederlands/reizen/alpiencur.htm

De reden dat ik voor deze cursus heb gekozen was dat er ook nog gelopen werd en niet alleen statisch geoefend (achtertuin) maar ook daadwerkelijk met tot aan je ballen wegzakken in de sneeuw en ervaren hoe moeilijk het is om iemand uit een spleet te trekken.


groet
Richard
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

leuk&goed

Klinkt goed. Ik ben benieuwd naar de foto's.
Zijn jullie nog op de Wildspitze geweest? En kunnen we nog een verslag verwachten??

:7
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan