Advies kompas


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste hikers,

Sinds vier jaar ben ik in bezig van een Recta DS 50 kompas. http://www.robijns.nl/graphics/fotos/recta_model_102.jpg
Nu heb ik bij dit product een beetje gemengde gevoelens. Qua functionaliteit ben ik erg te spreken over dit kompas. Naast de dingen die je normaalgesproken met een kompas doet (of zou moeten doen) is vooral de grote spiegel erg makkelijk om bij je te hebben.

Maar qua kwaliteit ben ik niet te spreken over dit kompas. Toen ik hem 1,5 jaar had begon de achterkant van de spiegel af te schilferen. De spiegel is toen keurig vervangen door Recta, maar naar een jaar begon hij alweer te schilferen. Daarnaast is afgelopen zomer een van de drie scharnierpunten gebarsten en afgebroken. Dit laatste is misschien niet direct toe te schrijven aan de kwaliteit van het kompas. Het is waarschijnlijk gebeurd toen ik het kompas in m'n bovenbeenzak van m'n broek had (ergens tegenaan gestoten oid). Maar in iedergeval is het gebeurd in een situatie die niet abnormaal is en dus ook in de toekomst gemakkelijk weer eens kan gebeuren.

Mijn vraag is dus komen deze klachten jullie bekend voor (en moet ik dus gewoon geen Recta meer nemen)? Welk kompas zouden jullie adviseren? Liefst een kompas met klapspiegel, omdat dit zo lekker multifunctioneel is.

Groet Cobus
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Cobus,

Mij is niet helemaal duidelijk wat je bedoelt met:
>Toen ik hem 1,5 jaar had begon de achterkant van de spiegel af
>te schilferen.

Bedoel je daarmee dat je spiegel dus niet meer goed functioneert of dat gewoon de buitenkant van het beschermhoesje er niet meer picobello uitziet? In dat laatste geval zie ik namelijk niet direct een probleem voor de werking het kompas, daar is immers de beschermhoes voor bedoeld :)

Een zeer degelijke (maar zeker ook niet de goedkoopste) vervanger is de Eclipse Pro van Silva, hoewel daarvan de spiegel beduidend kleiner is. Wel is deze oerdegelijk door zijn rubber beschermhoes.

Overigens draag ik mijn kompas zelden in mijn broekzak. Dan liever om de nek of gewoon in een zij- of topvak van de rugzak (als ik 'm nauwelijks nodig heb). Kan me zo voorstellen dat mijn plaatkompas ook niet vrolijk wordt als ik het in mijn broekzak stop en ga zitten :)

Raymond
 
Ha Raymond,

Op het moment heb ik m'n camera uitgeleend anders had ik er even een foto van gemaakt...

Het is niet zo dat de buitenkant van het kompas beschadigd is. Zal het proberen uit te leggen. Een spiegel bestaat simpel gezegd uit een glasplaat met aan de achterkant een reflecterende laag (aluminium?). Deze reflecterende laag begint bij de spiegel van het kompas los te laten, met als gevolg dat de spiegel op die plaatsen niet meer spiegeld. Ik heb het niet zover laten komen dat het kompas niet meer functioneerde (en dat dus heel de spiegel niet meer spiegelde), voor die tijd heb ik hem namelijk laten vervangen.

In de outdoor-winkel dachten ze dat het door vochtaantasting kwam.... Maar het lijkt me toch dat ze bij Recta er rekening mee houden dat een kompas nat zal worden tijdens gebruik?? x(

Dat Silva kompas ziet er erg goed uit zeg.... Alleen die prijs overtreft het budget een paar keer.....;)

Groet Jacob
 
Ah, dan snap ik ut ook :) Is inderdaad niet handig.

De Eclipse is inderdaad niet goedkoop, maar volgens mij ook niet stuk te krijgen.

Raymond
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan