Advies Lichte Rugtas


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Hallo mede-hikers!

Ik ben op zoek naar een lichte rugtas voor tochten van tussen de 7 a 14 dagen.

Ik gebruik de volgende tent/mat/slaapzak combi.
- Naturehike 2p Tent 1860 gram
- Klymit v2 Mat 462 gram
- Cumulus Comforter 680 gram

Verder doe ik erg mijn best om mijn set steeds lichter te maken, Misschien is mijn set nu nog niet echt UL, maar daar wil ik wel naar toe werken,
Ik zat zelf te denken aan de ULA Circuit, die kan naar mijn onderzoek net wat meer gewicht dragen dan de OHM 2.0, en ik denk dat de OHM wat minder comfortabel is als ik voor een week voedsel mee moet nemen.

Ik ben op internet en hier op het forum al meerdere mooie tassen tegengekomen (Zpacks/HMG)
Maar deze moet ik vanuit de VS importeren met hoge importkosten neem ik aan?
Dus als mensen hier wat over hun tas kunnen vertellen en waar ze hem gekocht hebben, dat zou top zijn!
 
Laatst bewerkt:
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Heb zelf een Gossamer Gear Gorilla en die pakt iets meer dan 40 liter. Hele fijne rugzak, onder de 1 kg en ook nog betaalbaar. Jouw keuze wordt toch ook bepaald hoe je de rugzak gaat gebruiken en hoe je jouw tochten gaat inrichten en wat de omstandigheden zijn... moet je alles meenemen of heb je onderweg genoeg punten om water te vinden en eten in te slaan, ga je met name in de zomermaanden of wordt het koud en nat? Met de Gorilla kom je heel ver als je het beperkt kunt houden in volume en gewicht, dus meerdaagse wintertochten worden al wat lastiger. Je hebt een ook een grotere variant, de Mariposa van 60 liter. Allemaal kwalitatief goede rugzakken, maar het komt er wel op aan of ze je passen. Bij Gossamer Gear heb je maten in de rugzakken en de heupbanden (ik heb bijvoorbeeld rugzak large en heupband medium).

Ik ben nog geen Nederlandse leverancier tegengekomen, maar Sack&Pack in Duitsland heeft een groot aanbod aan Gossamer Gear en HMG. Zij hebben zo nu en dan ook leuke aanbiedingen, maar dan moet je wel ingeschreven staan voor hun nieuwsbrief. Ze hebben ook een fysieke winkel in Duitsland. Ook kan je terecht bij www.backpackinglight.co.uk voor Gossamer Gear en bij www.outdoorline.sk kan je terecht voor HMG en ULA. HMG zelf geeft zelden korting via de eigen website, maar CampSaver verkoopt ook HMG en heeft vaak wel korting (20% op één artikel) en gratis internationale verzending naar NL boven $ 400. Bij HMG kom je al snel in die richting... ;) Overigens heb je dan nog wel de kosten van het invoeren.

Succes met je (leuke) zoektocht! Roald
 
Laatst bewerkt:
Ik sluit me hierbij aan. Ik heb zelf een HMG windrider 4400. Zeer tevreden mee.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Bedankt @Roald, Hier heb ik zeker wat aan!
De tochten nemen voornamelijk plaats in de lente/zomer/herfst periodes.
Ik wil eigenlijk altijd wel 2 Liter water mee, en voor meerdere dagen voedsel, dus ik denk dat 40 Liter wat te krap is?
Ik heb wel veel goeds gelezen over Gossamer gear maar ik denk dat de Gorilla te klein is, de Mariposa lijkt mij dan net iets meer voor mij geschikt.

@Golok Kan je wat meer informatie geven? hoeveel KG draag je gemiddeld en hoelang ben je op pad bijvoorbeeld?
 
Je zult versteld staan wat je allemaal kan meenemen in 40 liter... :) Ik neem ook 2 liter water mee in een Platypus waarmee ik ook mijn water filter en eten voor meerdere dagen en dat past makkelijk. Weet wel dat een grotere rugzak vaak vraagt om teveel mee te nemen.
 
Ik ben zelf sinds kort overgestapt van de zeer zware Mac Pac Glissade naar een Lowe Alpine Metanoia,
1700 gram en in gebruik voor tochten van 12 dagen. Met eten en tent + water 17 a 18 kilo.
Draagt erg fijn met mijn lengte (1.92m) Slechts €99,00 via Amazon.de (nu rond de €170 geloof ik)
Door de vele compressiebanden lekker klein te houden.

Een andere, van Exped, waar veel positieve reacties op komen staat hier:
http://www.unterwegs.biz/exped-lightning-45-500920.html?farbe=black&groesse=47 Liter&cp=OUTD-DE
47 liter is misschien net te krap voor je. Maar 1 kilo!

Groet
Koos
 
Wat voor rugzak(ken) heb je nu?

Rugzakken kan je het beste passen. Net als een schoen bestel je die beter niet ongepast via internet.
 
65lt. voor 2.5kg. Denk eraan dat lichtere rugzakken vaak kleiner zijn en/of veel minder draagcomfort hebben. Koop niet alleen een lichtere rugzak, maar bespaar ook vooral op je uitrusting. Ik zou zelf de rugzak niet als eerste stap zien. Je weet bijvoorbeeld ook nog niet hoe groot deze moet zijn.
 
Bedankt @Roald, Hier heb ik zeker wat aan!
De tochten nemen voornamelijk plaats in de lente/zomer/herfst periodes.
Ik wil eigenlijk altijd wel 2 Liter water mee, en voor meerdere dagen voedsel, dus ik denk dat 40 Liter wat te krap is?
Ik heb wel veel goeds gelezen over Gossamer gear maar ik denk dat de Gorilla te klein is, de Mariposa lijkt mij dan net iets meer voor mij geschikt.

@Golok Kan je wat meer informatie geven? hoeveel KG draag je gemiddeld en hoelang ben je op pad bijvoorbeeld?

Mijn basis gewicht, afhankelijk van seizoen, zit rond de 8k (incl tent, rugzak). Daar komt dan eten en drinken bij. Soms dus ook stijgijzers en pickel (en warmere kleding).


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
[QUOTE="ArumIk ben op internet en hier op het forum al meerdere mooie tassen tegengekomen (Zpacks/HMG)
Maar deze moet ik v
anuit de VS importeren met hoge importkosten neem ik aan?
Dus als mensen hier wat over hun tas kunnen vertellen en waar ze hem gekocht hebben, dat zou top zijn![/QUOTE]

Pak wat spullen bij elkaar en stop die bij elkaar in een doos, zo kan je eenvoudig het volume bepalen door de inhoud van de doos op te meten. Niks vervelenders dan een rugzak die net te klein is.
Grote delen bepalen ook de rugzak, zoals een tentzak van bijvoorbeeld 50 cm.
Als je wil kan je veel thuis laten als je op pad gaat. alle luxe dingetjes bij elkaar wegen ook nogal wat.

Meet je lichaam maten goed op, zo schaf je in elk geval een rugzak aan die past. het prettig dragen van een rugzak is alleen te ondervinden door te dragen.
 
Ik denk dat je beter naar een boede buitensportzaak kunt gaan en dan passen. passen. passen. Beter een rugzak die geen UL is maar wel past. dan een slechte lichtgewicht.

Mirjam
 
@hyz Bedankt voor de input!
Ik heb eigenlijk al mijn gear al, dus nu is het tijd om te kijken naar een tas. Ik kan zelf niet zo goed inschatten hoeveel Liter ik nodig heb.

Ik heb al mijn gear gewogen vandaag en dit is wat ik tot nu toe heb: https://lighterpack.com/r/7wfjeo
Dingen die niet gewogen zijn moet ik nog aanschaffen.
Dit is dus mijn gear voor Lente/zomer/herfst voornamelijk voor trips naar Schotland, dus raingear en smidge zijn noodzakelijk. Ook het tegenkomen van winkeltjes is schaars dus ik zal vaak voor zo'n 5 dagen aan eten moeten meenemen. Ook komt er minimaal 2 Liter water bij.
 
Laatst bewerkt:
Lijst ziet er prima uit. Maar ik snap niet waarom je 2 liter water in Schotland nodig hebt. Ik ben er pas 1 keer geweest, maar het lijkt me een omgeving met genoeg water :). De rugzakken die allemaal genoeg zijn zijn echt wel prima voor het gewicht excl eten en drinken. Het is persoonlijk. Ik ben zeer tevreden over mijn HMG rugzak maar de ULA Circuit zou ik ook zo overwegen. Ik heb ook bijvoorbeeld een Exped Lightning. Echt een goed ding. Kortom, er is echt keuze genoeg.
 
Als je toch aan het grammenjagen bent.... je camera. Misschien zit er eentje op je telefoon, kunn je ook het statiefje thuis laten. Al naar een winkel met een groot assortiment rugzakken geweest?

Mirjam
 
Poeh een lastig probleem maar eens met wat hier boven geschreven is. Ga passen! Ik heb een keer een test rondje gedaan met een grote OMM rugzak en daarna met een 65 liter rugzak van Millet. De OMM is heel licht en 'minimalistisch', de andere is groter en steviger met bredere banden ook en meer opbergruimte buitenop etc. Gek genoeg vond ik toch de zwaardere rugzak veel comfortabeler zitten. Op http://www.runpower.nl/weblog/?m=20160501 zie je naast elkaar de twee foto's van achteren met de verschillende rugzakken. Ik zou me dus niet blind staren op het gewicht van de rugzak alleen wabnt soms draagt een zwaardere rugzak toch net iets lekkerder.

Ik ben overigens ook gaan kijken naar de grote rugzak van Nigor! Dat is ook een fraaie lichtgewicht rugzak (te bekijken en te passen in Utrecht)

@ mirjam: mmmm voor schotland zou ik ook de RX100 meenemen en niet alleen met de telefoon foto's maken :-)

Ik mis trouwens zonnebrand maar het gaat hier niet over de paklijst maar over de rugzak -)
 
Bedankt voor de input allen!
Ik zit te overwegen om een Osprey Exos 48 en 58 te bestellen en die thuis te vergelijken met mijn gear erin. Mochten deze niet bevallen dan neem ik de (duurdere) route naar een ULA/Gossamer. Ik ben alleen bang dat als ik weer een wat goedkopere tas koop (de exos dus) er later weer mee zit met het idee: had ik toch maar een betere/duurdere gekocht, want het geld heb ik er wel voor over.

@Max2015 Laatste trip naar Schotland weinig zon gezien! Wel veel midges en regen.
Maar geen slecht idee!
 
@Max2015 hmm die Nigor ZeroG is inderdaad wel een beetje waar ik naar op zoek ben! wel jammer dat het voorvak niet van mesh is en niet kan 'ademen'? Als je daar wat nats in stopt wordt het dus niet droog. Dat is nou net een functie van de Exos/ULA's die ik graag heb. Maar een middagje Utrecht is altijd leuk, dus ik ga er wel even langs om deze tas beter te bekijken, dus bedankt voor de tip!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan