Airconditioning rugzak echt zo handig


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Als jaren loopt het zweet letterlijk over de rug met een beetje temperaturen als ik me rugzak(je)om/aan heb.
Nu zie ik die verhalen van speciaal hiervoor ontwikkelde rugzakjes. Werkt het echt zo goed of is het een verkooppraatje dat niet klopt.

Klaas
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

RE: Airconditioning rugzak echt zo handig?

Ja, ik vind van wel en ik produceer bergop ook heel wat vocht. Ik heb alleen ervaring met een (beetje fors uitgevallen) dagrugzak met zo'n luchtige doorgang. Ik heb een Vaude(maar veel merken hebben dat uiteraard) en ik voelde ook soms duidelijk dat de wind erdoorheen kon. Het scheelt ook echt in het plakkerige gevoel. Mijn trekkingrugzak heeft dat overigens niet.Ik weet niet eens of het voor de grote joekels wel bestaat.
 
RE: Airconditioning rugzak echt zo handig?

Dat kan ook eigenlijk niet zo goed bij grote rugzakken: je hebt toch een contactoppervlak nodig om de last over je rug te kunnen verdelen. Als je een rugzak hebt met een hol rugpand, waardoor er wind tussen je rug en de zak door kan waaien voelt dat misschien wel lekker aan, maar het volle gewicht rust op slechts een paar punten: heupband en schouderbladen. Dat is niet echt lekker...

Ik vind de voordelen van "airco" niet opwegen tegen de nadelen. Heb zelf 1 dagrugzak met gaaspand, en doordat de last zo ver van je rug af hangt, is ie eigenlijk niet te gebruiken als klimrugzak, enorm instabiel bij snel bewegen. Dan maar liever een massieve rugzak, dat zweten neem ik wel voor lief. Zolang ik geen katoen draag maar technisch ondergoed is m'n rug binnen 5 minuten na het afdoen van de rugzak toch weer droog.

Gr, Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
RE: Airconditioning rugzak echt zo handig?

Ik kan dit onderschrijven.
Moderne grote rugzakken hebben vaak zo'n kussentje in het midden op de rug om de rugzak een beetje afstand tot de rug te geven voor de ventilatie. Resultaat is dat de rugzak teveel achterover gaat hangen en dus oncomfortabel draagt. Onze 30 jaar oude framerugzak heeft niet zo'n kussentje en die draagt heerlijk, dicht bij de rug. De nieuwe framerugzak van het zelfde merk, met afstandhouder ga ik ombouwen, zodat ie ook dichter bij de rug komt te hangen. Dan maar wat meer zweten.

Linda
 
Klaas,

Ik heb zelf een (dag)rugzak van Deuter, met gaasnetje: zit fantastisch, en ik merk echt het verschil. Maar voor trekkingrugzakken vraag ik me inderdaad af of zoiets wel handig is:
Mij is altijd geleerd om zware spullen tegen je rugpand in te pakken.
Zo'n airconditioning" systeem is daar dus in strijd mee.
Mijn advies is: voor een dagrugzak is het ideaal, ga je klimmen of trekken, dan niet.
 
Precies! Zoals de berichten voor mij:

Ik heb onlangs een 25l. daypackje met airco gekocht.
En ik moet zeggen dat ik er tevreden mee ben.
Ik heb echt het gevoel dat er goed geventileerd wordt; minder last van een zweetplek op de rug.
Maar we praten hier dus over een 25l. gevalletje!!!

Ten tweede heb ik het ding net en ben dan daardoor misschien stiekum een beetje positief bevooroordeeld....

Ruud
 
RE: Airconditioning rugzak echt zo handig?

Over grote rugzakken gesproken: dat valt wel mee hoor! Mijn 115+ liter Haglöfs Alaska rust alleen op de heupen en een 20x20 cm kussentje tussen de schouderbladen. Heerlijke ventilatie en ook nog eens bewegingsvrijheid voor de rug, wat je met zo'n netje niet hebt. Als ik niet zo veel mee te nemen heb geef ik toch nog de voorkeur aan deze rugzak.

Jaap
 
Als ik naar mijn werk fiets met een niet-ventilerend rugzakje en mijn normale katoenen kleding aan dan is mijn rug nat als ik op het werk kom. Als ik datzelfde stukje fiets met een rugzak met ventilatie dan is mijn katoenen kleding droog als ik op het werk kom.

Het werkt dus zeker.

Maar ik vind het niet fijn om met zo'n ventilerend frame een lange wandeltocht te maken omdat het onderkant van het frame dan hard in mijn billen drukt, er ontstaan dan zelfs rode strepen daar.

Ik wil overgens niet zeggen dat deze rugzakjes dan geschikt zijn om mee te fietsen. Voor een lange tocht is een rugzak sowieso niet lekker, maar voor alledag zijn ze prima.

Eins
 
Het bericht van Eins lezende dacht ik dat dit ook wel nuttig is om te weten:

Door het harde frame (in vergelijking met het frame van een gewoon daypackje) de rugzak minder flexibel bij het volproppen.
Er past dus in mijn ogen minder in een rugzak met airco dan in in een vegelijkbare gewone rugzak.


Ruud
 
Met dank aan alle snelle en serieuse reactie's, ik denk dat ik toch maar eens even op zoek ga naar een dergelijke rugzak. Op vakbeurzen die ik afloop heb ik ook vaak een rugzakje mee en niks is dan ergerlijker als je bij mensen staat te zweten (trouwens andersom is het ook niet leuk)
 
>Op vakbeurzen die ik afloop heb ik ook vaak een rugzakje mee
>en niks is dan ergerlijker als je bij mensen staat te zweten
>(trouwens andersom is het ook niet leuk)

Ik weet niet of je op die vakbeurzen ook veel papieren meeneemt, maar in een rugzakje met ventilerend rugpand is het lastig harde voorwerpen (zoals mappen en boeken) mee te nemen, omdat de ruzak van binnen niet recht, maar krom is.

Maar goed, ik heb ook meerdere rugzakjes met ventilerend frame (20 liter en 30 liter, iedere tas zijn eigen doel, zeg ik altijd maar :p ) en het bevalt prima! Lekker frisse lucht langs m'n rug als ik wandel of fiets.
 
>Op vakbeurzen die ik afloop heb ik ook vaak een rugzakje mee
>en niks is dan ergerlijker als je bij mensen staat te zweten

In dat geval kun je ook eens kijken naar de Server-versie van Lowe Alpine. Zelf heb ik deze altijd bij me als ik op een beurs ben. Zoals de naam al doet vermoeden is het een soort van laptop-rugzak, maar hij is uiterrame geschikt om papieren, MP3-speler, GSM, agenda, PDA én laptop mee te nemen. En het grote voordeel vind ik tevens dat je 'm zowel als rugzak als ook als gewone schoudertas (handvat) kunt meenemen.

Raymond
 
Ik zelf heb nu als dag/twee daagse tochten rugzak de Lowe Alpine Cholatse 35L. Dacht eerst dat deze geen airco had maar toch wel degelijk, aangezien het rugpand bestaat uit twee lang stroken normaal zacht rugpand aan de zijkanten met daar midden in een openruimte waar de lucht door heen kant. En tot mijn verbazing werkt dit perfect en heb ik amper last van een klamme rug, geen frame dat in de weg zit met inpakken en hij zit comfortabel. Maarja bij warm weer houd geen een techniek je rug natuurlijk droog.
 
Er zijn inderdaad veel verschillende soorten airco's: variërend van het netje tot aan schuimkussens en luchtkanalen. Ieder systeem heeft zo zijn voor- en nadelen.

Grootste nadeel van een netje vind ik persoonlijk dat het zwaartepunt van je rugzak relatief ver weg ligt van je rug. Daarmee wordt de rugzak instabiel, wat vooral hinderlijk is bij klimmen, klettersteigen, downhill-biken en afdalingen met (toer)ski's.

Tweede nadeel is júist de wind wanneer op de gletsjer of 's winters dezelfde rugzak wilt gebruiken. Een wind van -15 over je vochtige rug is niet alles.

Ten derde: bij het (toer)skiën is zo'n rugzak letterlijk kl..e! Mocht je off-piste een keer onderuit gaan, blijft er zo'n 2 kilo verse sneeuw in dat gat plakken. Dan wordt je rug alsnog koud! En vreselijk nat!!

Maar bij bergwandelingen in de zomer zweer ik tóch bij mijn 'netje', ondanks alles. Een universele oplossing lijkt (voorlopig) nog niet mogelijk, Dé oplossing voor mij is dus én een zomer- én een winterrugzak... en een 20 litertje voor het klettersteigen... een 40 liter voor huttentochten... een trekkingzak met 60 liter... en hetzelfde verhaal voor mijn vriendin... En hoe gek het ook klinkt, we gebruiken ze allemaal met regelmaat.

'ineens rugzakfreak' Peer
 
Wij zijn gisteren op zoek naar een nieuwe rugzak voor Anja tegen een nieuwe rugzak van Lowe Alpine opgelopen met 2 stevige metalen strips die eigenlijk tussen rug en rugzak zitten om zo een kromming te veroorzaken zodat er ventialtie mogelijk is..
Een aardige rugzak, maar die 2 strips lijken me doodeng: er hoeft er maar 1 net tegen bijvoorbeeld je schouderblad te schuren en binnen 5 km is je loopplezier volkomen weg..Ondanks dat de verkoper ons nog wees op de rubberen coating op de strip lijkt me zo'n systeem niet echt een innovatie.
We hebben m maar laten hangen, er is een Bach in een kleinere maat dan voorradig onderweg. Gaan we weer verder passen...

Yr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan