alcoholbranders


Status
Niet open voor verdere reacties.
Y

Yidaki

Guest
Ik ben aan het experimenteren met alcoholbranders.
Hiervoor zouden metahnol en ethanol geschikt zijn. Methanol is echter giftig, ook in aanraking met de huid. En om nu tijdens kamperen extreem voorzichtig te zijn of elke keer handschoenen aan te trekken is niet echt handig. Spiritus bestaat voornamelijk uit ethanol, maar er zit ook nog andere troep doorheen. Gedenaturaliseerde alcohol is moelijk aan te komen en is erg duur. Hoe lossen mensen die zo'n alcoholbrander hebben dit op in Nederland?
Verder lees ik altijd op de zelfbouwsites nooit wasbenzine te gebruiken, maar ze vertellen nooit waarom. Aangezien mijn benzinebrander heb die het aluminium windscherm heeft doen smelten en blikjes (materiaal alcoholbrander) ook van aluminium zijn heb ik natuurlijk wel een idee. De stookwaarde van benzine is bijna twee keer zo hoog als die van alcohol en waarschijnlijk smelt mijn brander. Of zou het met name explosiegevaar zijn? Wie kan mij hierover meer vertellen?
Bedankt.

Rob
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


>Hoe lossen mensen die zo'n alcoholbrander
>hebben dit op in Nederland?

Ik gebruik bever-spirit en als het onderweg opraakt, gewone blauwe spiritus.

>Verder lees ik altijd op de zelfbouwsites nooit wasbenzine te
>gebruiken, maar ze vertellen nooit waarom.

ehm, je wil wasbenzine in een spiritusbrander gebruiken? Dan begrijp je niet echt het verschil tussen verschillende brandstoffen denk ik...

>Of zou het met name explosiegevaar zijn?

dat dus.

grtz
Henk
 
Is het niet zo dat met spiritus de brander op een gegeven moment gaat dicht zitten door de toevoegingen?
Explosiegevaar, daar was ik al bang voor. Heb met name geen ervaring met alcoholbranders en was niet van plan iets te proberen waarvan ik de gevolgen niet kende.
Waar ik eigenlijk naar toe wil is, hoe bouw ik een velige maar toch lichte brandstofbrander. Dan zal ik toch meer moeten weten over het waarom van de explosie.

noot: na typen van onderstaande lijkt het hier volgende nogal nutteloos na het doen van een aanname gebaseerd op voorhanden zijnde modellen. Zelf wil ik kijken of ik de aanname kan bevestigen met feiten of niet. Dus voor geinteresseerden en mensen met kennis van zaken, brand maar los.

Een explosief mengsel bestaat altijd uit zuurstof en een brandbaar gas, maar wel in de juiste verhouding. Er moet een minimum hoeveelheid zuurstof aanwezig zijn. Verder moet de temperatuur hoog genoeg zijn om de boel te ontsteken. Het kan dus zijn dat bij wasbenzine minder zuurstof nodig is waardoor eerder een explosief mengsel ontstaat en/of de ontstekingstemperatuur kan lager zijn.
Wat je bij brandstofbranders altijd ziet is dat ze brandstof onder druk toevoeren, verwarmen/vergassen en dan inspuiten. Op die manier krijg je pas een explosief mengsel buiten het brandstofreservoir omdat het dan pas in aanraking komt met lucht. Ik zat te denken of je drukverhoging ook met opwarming kan bereiken. Als je een gesloten blik neemt met een paar gaatjes, gedeeltelijk gevuld en je verwarmt die van buitenaf. Als nu de brandstof voldoende verdampt om al het lucht in het blik te verdringen voordat de ontstekingstemperatuur wordt bereikt, zal de boel zeker niet ontploffen, er is immers geen zuurstof meer. Als dit niet tijdig gebeurt, kan het mengsel explosief zijn. Dit laatste zal zeer waarschijnlijk het geval zijn, anders waren er namelijk vast wel zulke branders op de markt geweest.
 
ik gebruikt doodgewone brandspiritis. Ik gebruik in in mijn trangia brander en mijn zelfgemaakte brander. Nooit problemen van gehad. Als je (was)benzine er ingooit kan je een gesmolten brander verwachten.
Voordeel van een zelfgemaakte brander is de vervangbaarheid. Kapot of vies, gewoon een nieuwe maken. Zo gedaan in 20 minuten en kost je alleen een cola/bier blikje.
 
Het is een misverstand om te denken dat je alleen een gevaarlijke situatie krijgt als je een explosief mengsel hebt. Het grote probleem bij de meeste verbrandingsprocesses is dat de daaruit onstane gassen (voornamelijk kooldioxide en waterdamp) een aanzienlijk groter volume hebben dan de oorspronkelijke brandstof en lucht. Het is deze volumevergroting (of als het in een afgesloten ruimte zit de drukverhoging tgv. het verhinderen van de volumevergroting) die het probleem oplevert. Bij een explosie is deze volumevergroting heel snel, maar bij een langzaam verbrandingsproces in een afgesloten ruimte bereik je uiteindelijk ook een kritieke druk.
Als je een blik benzine gaat verwarmen zal dit verwarmen over het algemeen ongelijkmatig en ongecontroleerd gaan; het blik wordt direct verwarmd en zal dus veel sneller heet zijn dan de vloeistof in het blik. Reken er maar op dat aan het vloeistof oppervlakte tegen het blik aan de kritieke ontbrandingstemperatuur wordt bereikt als er nog zuurstof in het blik zit; misschien niet voldoende voor een explosie, maar zeker nog wel voldoende voor een redelijk snelle ontbranding. Die gaatjes in het blik zullen niet groot genoeg zijn om de onstane gassen op tijd af te voeren waardoor het blik barst. En wat een verassing, ineens is er weer zuurstof zat....Niet doen dus!

Groetz,
Dennis
 
Ik heb nu twee branders gemaakt, een open brander met dubbele wand en een gesloten brander (een die je moet primen). Met de open brander krijg ik nog geen water aan de kook. Ik kom niet verder dan een paar kleine belletjes onderin. Ik moet er wel bij zeggen dat ik bij dit model de dubbele wand nog niet heb afgedicht en er waarschijnlijk wat lekkage is. Het gesloten model brand wel, maar nog wel gedeeltelijk met een gele vlam. Ik heb nog niet geprobeerd hiermee water aan de kook te krijgen.
Gebruik je iets van glaswol in de zelfgemaakte brander tussen de buitenwand en de binnenwand? Ik kom ontwerpen met en zonder tegen.
 
Das idd ook zo, er zal met een ondermaat ook al reactie plaats vinden, zij het minder heftig. Bedankt voor deze nieuwe kijk op de zaak.

Rob
 
, maar bij een langzaam verbrandingsproces in een afgesloten ruimte bereik je uiteindelijk ook een kritieke druk.

Nee, daar wil ik tegen in gaan:
Als de ruimte zo is afgesloten dat de druk kan oplopen zal het vuur doven door een tekort aan O2.
Is de ruimte zo open dat er voldoende O2 toevoer is dan loopt de druk niet op dan hooguit een paar milibar boven atmosfeer.

Dit gaat op voor een langzame verbranding, niet bij een explosie.

Een explosie van een gas of damp mengsel is mogelijk als de mix gas/O2 binnen de UEL en de LEL vallen, dus de verhouding wordt dan heel belangrijk.

Het principe werkt simpel, gewoon even teruggebracht naar je gasfornuis:

Voor de brander heerst een atmosfeer van 100% aardags (Methaan, beetje N2 en wat andere gasjes zoals propaan, allemaal in de promillen)
Daar zit geen O2 bij dus je zit ver onder de LEL (Lower Explosion Level)

Steek je de pit aan dan zit je net buiten de brander in het goede gebied, dus tussen LEL en UEL.
Staat de pit even open en ontsnapt er wat gas in je keuken: niets aan de hand, de verhouding Gas/O2 is veel te laag om tot een ontbranding te komen.
Het wordt pas eng als je de pit een uurtje of wat open hebt staan zodat de keuken zich vult met veel gas en de O2 en zo binnen die explosie grenzen komen te liggen.
Dan is de beruchte "enkele vonk" voldoende om je huis uiteen te drukken.


Rob


Yr DDraig Goch


Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
>Is het niet zo dat met spiritus de brander op een gegeven
>moment gaat dicht zitten door de toevoegingen?

Zo goed ik weet is de toevoeging alleen water. De brander gaat er zeker niet van dichtzitten.

Het brand natuurlijk door de hoeveelheid water een stuk minder fel dan met bever-spirit. In de handleiding van Trangia geven ze ook de tip om voor sudderen wat water aan de spiritus toe te voegen.

grtz
Henk
 
Gesloten branders vind ik zelf een beetje link. Eenmaal de brander in aktie schiet is hij niet meer regelbaar tot hij helemaal is uitgebrand.Ook omdat er voorverwarmd moet worden om de alcohol te laten verdampen vind ik wat omslachtig. Na wat experimenten steek ik er geen rotswol tussen. Gebruik die zelfbouwbrandertjes enkel als ik er alleen op uit trek. Met 35 ml alcohol heb ik genoeg om een knorr-zakje (+500 ml water) gaar te krijgen.
Van alle zelfbouwsites die ik ben tegengekomen is deze wel een van de beter gedocumenteerde
http://home.comcast.net/~agmann/stove/
 
Het gevaar zit hem niet zozeer in de kans op een explosie door ontsteking in het brandstofreservoir, maar in ongecontroleerde drukopbouw door de opwarming. Hoe bepaal je namelijk dat je moet stoppen met verwarmen van het reservoir omdat de druk te hoog oploopt?
Om precies dezelfde reden mag je een gasbrander die direct op het blikje zit niet volledig afschermen met een windschermpje.

Even afgezien van het gevaar en het kip/ei probleem (zonder druk geen vlam en zonder vlam geen opwarming en dus geen druk) is het elke keer moeten opwarmen van je hele brandstofreservoir erg energie verslindend. Niet erg efficient dus.

Carl
 
Heb een nieuwe open brander gebouwd. Het duurt ongeveer 8.5 minuten om een halve liter water goed aan de kook te krijgen met spiritus (85% ethanol). Daar ben ik zelf wel tevreden over. De brander heeft echter de hele tijd last van terugkerende gele vlammen. Ik zit me af te vragen of dit aan het ontwerp ligt of aan de spiritus.
Het is een standaard colablikjes brander. De binnenwand heb ik met epoxy (JB weld) vastgelijmd om lekkages te voorkomen en ik heb 16 gaten van 0.6 mm erin geprikt met een naald. Ik heb geen "glaswol" gebruikt.

grtz Rob
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan