Allak


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Wie kan mij afhouden van de koop van een freestanding Hilleberg Allak. Ik kan er geen bedenken. Het hoeft ook niet, maar ik zou toch nog wel willen weten of er een alternatief is. Na mijn jongste ervaring in Lapland, september j.l. moet je om overal te kunnen bivakkeren toch wel een op zichzelf staand tentje hebben.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Laat ik vooropstellen dat ik je graag een uitstekende tent als de Allak toewens. Maar echt nodig? Ik ben makkelijk door Lapland en Pyreneeen gekomen met de Exped Vega en nog een keer Lapland met de Helsport Ringstind.
Soms is het goed zoeken naar een plaats om te staan, soms heb je enige hulp van -zelf aangesleepte- keien nodig.
Maar een volledig vrijstaande tent is niet absoluut nodig, alleen in het hooggebergte. Natuurlijk is het niet verkeerd en best wel prettig, als je je de luxe van een vrijstaande tent kunt en wilt veroorloven!
En daarbij is de Allak een stuk lichter dan de Staika die ik in Noorwegen veel ben tegengekomen.
Groeten,
Boelo
 
>Soms is het goed zoeken naar een plaats om te staan, soms heb
>je enige hulp van -zelf aangesleepte- keien nodig.
>Groeten,
> Boelo

Deze keer heb ik ook wel goed kunnen toeven in een Laser Competition, omdat ik dacht meer kilo's voeding nodig te hebben. Echter bevoorrading in de hutten is toereikend om regelmatig te kunnenaanvullen. Toch heb ik vaak, betrekkelijk lang, naar een stekje moeten zoeken. En dan wordt je wel voortdurend begeleid door de gedachte vaker met een vrijstaande tentje beter uit te zijn. Zonder dat het absoluut noodzakelijk is. Bovendien denk ik er echt vaker te komen. Dankje voor je relativering.
 
Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat je een op zichzelfstaand tentje nodig hebt. Ik gebruik al jaren een tunneltje en die doet het prima in het hoge noorden. Wat het belangrijkste is aan een kampeerplekje is volgens mij de ondergrond. Die wil je zacht hebben, ook als je tentje op zichzelf zou staan. En verder toegang tot water.

Linda
 
Misschien kan ik dat wel. Een van de redenen is dat het tentdoek van Hilleberg veel te veel oprekt als het vochtig wordt. Ik heb voldoende tentenshows gedaan en daarbij Hilleberg tenten gezien die na een nacht met een iets bovengemiddelde relatieve luchtvochtigheid de volgende ochtend zo slap als een vaatdoek stonden. Het verbaasd me dan ook dat mensen die tenten de volgende ochtend nog steeds kopen.

Hilleberg geeft natuurlijk hoog op over hoe sterk hun doek wel niet is bij een zeer laag gewicht per vierkante meter en dat is het doek ook zeker, maar ik zou zelf niet een doek willen dat zo veel op rekt door vocht. (Ik ben dan ook erg blij met mijn Exped die nog gemaakt is van degelijk Carrington Nylon.) Ik moet hier wel zeggen dat ieder Nylon doek rekt als het nat wordt, maar bij het Hilleberg doek is het wel bijzonder veel. Kijk maar eens naar de alom geprezen Nallos, het doek vanaf de achterste stok is veel te lang en te ver naar achter gesneden en na een nacht met regen gebeurt het nogal eens dat de plassen water daar op het dak staan (die dan overgens niet doorlekt), dergelijke ervaringen zijn hier ook op de site terug te vinden.

Als laatste vind ik de tenten erg knullig afgewerkt. Kijk maar eens naar de bevestiging van de scheerlijnen aan de tent. Dat is gewoon een stukje webbing band die op de naad is vast gestikt. Er zijn voldoende tenten te vinden die dat op die manier ook doen voor de helft van de prijs van een HB. Voor het bedrag dat je moet neertellen voor een HB zou je toch mogen verwachten dat ze dat net wat beter doen.

Eins, hoopt hiermee aan je wens om je te weerhouden een Hilleberg te kopen te hebben voldaan. :D
 
Nu is het ook weer zo dat het verhaal van Eins over het doek wel een beetje genuancerd moet worden. Hilleberg heeft namelijk drie soorten doek:

Kerlon 1200
Kerlon 1800
Tweezijdig sil. polyester.

Het rekprobleem bij vochtigheid is een probleem dat iedere tent merk heeft. Bij Hilleberg is het vooral bij de Kerlon 1200 tenten meer dan je tegenwoordig zou verwachten in vgl met andere merken met gelijkwaardig doek. Maar het is maar waar je je zelf aan stoort. de Allak is overigens wel een Kerlon 1200.

Over de afwerking van een Hilleberg heb ik nog nooit iemand horen klagen maar degenen die ik ken hebben dan ook al jaren een Hilleberg. Dus of die afwerking nu achteruit is gegaan? Géén idee.

Waar ik wel met Eins eens ben is dat andere merken behoorlijk aan de weg hebben getimmerd aan hun tentdoek. Hilleberg begint met hun tentdoekjes wel achter te geraken (meer rek, minder waterkolommen) (Vgl maar eens met lightwave)... Hoe het zit met de scheursterkte heb ik zo snel niet kunnen vergelijken
 
Nog een paar opmerkingen die me naderhand te binnen schieten. Gaat het nu om een 2-persoons of een 1-persoons tent(zoals de Laser Competition)?
Je kan natuurlijk alleen in een 2-persoons gaan liggen, maar dat is onnodig gewicht en veel kouder in de nacht.
Voldoende bevoorrading in hutten in Lapland? Ja, dat is alleen het geval bij de nogal toeristische stukken van Kungsleden en Padjelantaleden in Zweden in het hoogseizoen. Voor de rest, dus ook Noors, Fins en Russisch(!) Lapland kun je daar niet van uitgaan.
Er zijn wel een paar dorpjes en stadjes, maar die zijn uiterst dun gezaaid.
Groeten,
Boelo
 
Offtopic: rek

Hmmm, wil ik nog wel even bij opmerken dat mijn Lightwave (t2 ultra xt) óók belachelijk veel rek vertoont als hij nat wordt....

Groetz,
Dennis
 
RE: Offtopic: rek

Aha dan valt het met die achterstand wel weer mee als je het vergelijkt met Lightwave. Ik was onder de indruk dat deze jongens minder rekte maar dat kan omdat ik die geodeten wel eens gezien heb. en daar zitten meer stokken onder dus valt het kennelijk minder op.
 
>Nu is het ook weer zo dat het verhaal van Eins over het doek
>wel een beetje genuancerd moet worden. Hilleberg heeft
>namelijk drie soorten doek:


Ik wil mijn verhaal helemaal niet nuanceren. Op de genoemde tentenshows stonden Eureka, TNF, Exped, Helsport, Vaude, Hilleberg, Lightwave en nog zo wat van de grote merken en het is echt opvallend hoeveel meer Kerlon rekt als gevolg van vocht vergeleken met andere Nylon tenten.

Eins
 
>Nog een paar opmerkingen die me naderhand te binnen schieten.
>Gaat het nu om een 2-persoons of een 1-persoons tent(zoals de
>Laser Competition)?
>Je kan natuurlijk alleen in een 2-persoons gaan liggen, maar
>dat is onnodig gewicht en veel kouder in de nacht.
>Voldoende bevoorrading in hutten in Lapland? Ja, dat is alleen
>het geval bij de nogal toeristische stukken van Kungsleden en
>Padjelantaleden in Zweden in het hoogseizoen. Voor de rest,
>dus ook Noors, Fins en Russisch(!) Lapland kun je daar niet
>van uitgaan.
>Er zijn wel een paar dorpjes en stadjes, maar die zijn uiterst
>dun gezaaid.
>Groeten,

Het is allemaal helemaal waar, maar in ruimte is wel te wezen. Als het niet op het gewicht aan komt, leef ik vooral bij slecht weer wel liever in m'n Lowland Trailrunner 2; die ook rekt als het nat is. Als ik na een paar keer achter alkaar in m'n competition heb geslapen en dan weer wakker wordt in de Trailrunner, vind ik het een zalige ruimte. Ook al ben ik alleen, dus toch wel een Allak "of een andere".
Ik ben blij met alle verhalen en neem ze zeer ter harte. En het laatste woord is er nog niet over gezegd.
 
>Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat je een op
>zichzelfstaand tentje nodig hebt. Ik gebruik al jaren een
>tunneltje en die doet het prima in het hoge noorden. Wat het
>belangrijkste is aan een kampeerplekje is volgens mij de
>ondergrond. Die wil je zacht hebben, ook als je tentje op
>zichzelf zou staan. En verder toegang tot water.
>
>Linda


Echt nodig niet vanzelf. Maar wel fijn, als je een plekje zoekt, zo even van je route af; heel verrassend soms. De Nallo's, in allerhande groottes, zie ik toch meer op een geeigende plek staan.
 
Is het een vergelijk, als je een Competition stelt tegenover een Allak? Het betekent een verschil van ca 3 dagen voedingsgewicht meer of minder. Vergelijk je een Soulo met een Allak, wat meer in de lijn licht, is het slechts 1 dag verschil.
 
Dus volgens jouw is Hilleberg een erg slecht merk... Ik vind het echt jammer dat jij vind dat Hilleberg erg slecht vindt is. Ik ben zelf heel erg gek op Hilleberg vanwege de ervaringen van anderen die al ruim vele jaren een Hillenerg tent gebruiken (meer dan 6 jaar). Ik heb zelf ook een Hilleberg (Niak) al ruim 9 jaar en ik ben er nog steeds gek op. Maar volgens mij heeft de Niak Kerlon 1800, en ik ben echt niet ontevreden over het slap worden van de buitentent
 
Ik heb ook al een aantal jaren een Nallo 3 en ik herken me niet in die verhalen van Eins. Het is wel zo dat ik de achterste scheerlijn in het midden wat slapper opspan dan de 2 ernaast, zodat het doek verder van de binnentent komt te hangen. Verder is het een goede tent en juist wel mooi afgewerkt met slimme details, vind ik. Ook nog nooit lekkasje gehad bij het achterste boogje.

Ik herken het slaphangen van het doek wel van sommige Helsport die ik op campings heb zien staan. Sommige hangen dramatisch door. Nou heeft Helsport tenten in verschillende kwaliteiten en ik weet niet of alle soorten dit probleem hebben.

Nu ik goed nadenk: bij onze tent hangt de luifel wel eens wat slap in regen. Maar daar glijdt de regen weer van af en dus heb ik het nooit als een probleem ervaren. Ik zou zonder enige kritische blik zo weer een Hilleberg kopen.

Linda
 
>Dus volgens jouw is Hilleberg een erg slecht merk...

Ik begrijp dat je aan de hand van mijn negatieve verhaal over HB tot die conclussie komt, maar ik heb nergens gezegd dat ik HB slecht vind. HB maakt erg mooie tenten en is voor veel mensen de maatstaaf waaraan de kwaliteit van andere tenten gemeten wordt. HB maakt ook zeker kwalitatief zeer goede tenten en heeft vele modellen ontworpen die de zich meer dan bewezen hebben, zowel kwa kwaliteit en gebruik in het veld als commercieel.

Wat je wel uit mijn verhaal kunt concluderen is dat ik vind dat je voor een HB tent meer moet betalen dan dat ik vind dat de tent waard is. Het is ten eerste al een paar jaar niet meer zo dat HB tenten in Europa gemaakt worden. HB komt net zo goed als alle andere tent merken uit Azie. Wat de prijs ten opzichte van een aantal jaar geleden toen de tenten nog wel in Europa gemaakt werden zou moeten drukken, maar niet doet.

Ten tweede zijn er genoeg merken die dezelfde kwaliteit leveren voor een aanmerkelijk lagere prijs. (Exped en Fjall bv)

Er werd echter gevraagd naar redenen om een HB niet te kopen en ik heb de eigenschappen van een HB tent opgenoemd waarvan ik vind dat die zouden kunnen meewegen om een HB niet te kopen. Ik kan echter ook genoeg argumenten geven waarom je wel een HB zou kopen, sterker nog, een aantal jaar geleden verdiende ik daar zelfs mijn boterham mee. Aan de andere kant kan ik van ieder ander merk ook redenen verzinnen om niet een tent van dat merk te kopen. Zoals bv TNF en Eureka (te ruim gesneden doek), Vaude en Terra Nova (te ingewikkelde tent constructies) of Lightwave (vast houden aan binnen eerst opzetten), zonder daarmee te willen zeggen dat een van deze willekeurig opgesomde merken slecht zijn. Zelfs van mijn zeer geliefde merk Exped kan ik redenen bedenken om niet voor dit merk te gaan, zoals een relatief hoog gewicht voor de modellen en beperkte beschikbaarheid op de markt.

Eins, gaat nu maar weer eens werken.
 
Hallo Eins,

Volgens mij worden de Hilleberg tenten in Estland gemaakt en dat ligt niet in Azie. Hilleberg geeft echter niet op waar het doek gemaakt wordt. Dat zou overal kunnen zijn, maar het zou me niet verbazen als dit ook in Estland gebeurd.

Het oprekken van doek (en krimpen bij warmte) is inderdaad een eigenschap van nijlon. Of je er last van hebt is echter meer een questie van ontwerp. Bij koepeltenten en hybrides wordt buitendoek op spanning gehouden door de spanning in tentstokken. Bij een tunnel is dat slechts waar voor een richting. De lengte richting heeft geen ingebouwde spanning. Hilleberg is daar niet beter of slechter in als andere merken. Wel is het zo dat de ultralight serie van Hilleberg (oa Nallo en Akto) compromis tenten zijn. Het ontwerp is gebaseerd op minimaal gewicht. Een van de compromissen t.o.v. van hun andere tenten (zoals Nammatj en Keron) is dat er geen rechtelijn spanning is te zetten op de lengte richting van de tent. Bij de zwwaardere tenten gebeurd dit door opspannen van ventialie slurfen. Daardoor komt er spanning op de noklijn van de tunnel. En daarom gaan deze ultra light tenten meer doorhangen dan de andere. Het compromis is dus naspannen van de tent. Voor beide situaties is treksterkte van doek van belang. En hoe je het ook went of keert Hilleberg zit daarmee in de bovenkant van de markt. Als je goed op let zie je dit compromis in ontwerp ook bij andere tenten terug.

Of je Hilleberg het geld waard vindt is een andere vraag. De meeste Nederlandse hikers en kampeerders zouden prima toe kunnen met een tent uit lagere orde. Maar ja, net als bij de discussie over branders, mensen vinden het nu eenmaal fijn om iets moois te hebben.
 
>Volgens mij worden de Hilleberg tenten in Estland gemaakt

Dat klopt idd. Ik dacht echter laatst gehoord te hebben dat de produktie inmiddels naar Azie was gegaan, maar op de HB website spreekt men nog steeds over Estland. Ik ben dus waarschijnlijk verkeerd geinformeerd, waarvoor excuses.

Eins
 
Jan,

Ik wil je niet persé afhouden van de koop van een Hilleberg ;-), maar ik vindt je argument niet logisch.

Op zichzelf staand is handig met opzetten, en makkelijk op een camping in de beschaafde wereld, het koepelmodel geeft veel leefruimte, maar in Lapland e.d. omstreken?
Je zult daar en in de bergen altijd je tent goed moeten verankeren voor slecht weer; een halve dag vooruit voorspellen kan vaak niet.
En dan moeten die pinnen toch de grond in (of rotsen op de sneeuwflappen, maar die heeft de Allak niet dacht ik). Niet of nauwelijks vastzetten is volgens mij geen serieuze optie.

Je hebt dan wel veel meer keuze in modellen en merken en tentdoek. Zeker als je rond de 3 kg acceptabel vindt voor 1 persoon. Dan zijn er ook andere tenten met sterker doek.

gr. Joop

(die ooit op de Hardanger Vidda zijn Stetind 2 de lucht in zag gaan bij het even water halen; een onverwacht stormpje had geen moeite met maar 3 pinnen x( ; toen eerst het bivak maar snel afgemaakt..)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

>Dus volgens jouw is Hilleberg een erg slecht merk... Ik vind
>het echt jammer dat jij vind dat Hilleberg erg slecht vindt
>is.

Dat staat er niet.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan