Alleen in de winter?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Al een paar jaar maak ik in mijn eentje trektochten door Schotland. Neem eten mee voor een week en heb alles wat ik nodig heb op mijn rug. In het algemeen wordt er afgeraden alleen rond te trekken, maar ik heb me nog nooit een moment onveilig of onzeker gevoeld.

Nu heb ik enorm veel zin om deze winter eens een witte wereld op te zoeken. Ik heb wel eens een wintertocht gedaan in de Vogezen met een groep en wat gewandeld in de kou, maar zonder noemenswaardige sneeuw, in Sauerland en de Ardennen.

Dit jaar heb ik zin in echte sneeuw en wil weer (zoals vorige jaren) misgrijpen in de gebieden in de buurt van Nederland. Ik had bedacht de Vercors van noord naar zuid (of omgekeerd) over te steken. In mijn eentje... In hoeverre is dit haalbaar, of gekkenwerk? Ik heb het idee dat er geen gevaar is op lawines. Voor verdwalen ben ik ook niet zo bang en ook onderkoelingsgevaar kan ik denk ik wel voorkomen met de kleding die ik heb. Ik heb ook wel eens gehoord dat er grote gaten in de grond zitten, die je in de winter niet zou kunnen zien. Hoe zit dat precies? Heeft iemand wel eens alleen een dergelijke tocht gemaakt? Of gehoord van... Wat zijn de ervaringen?

Harold
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Harold,
anderen hebben het zeker al gedaan
http://www.raidnordique.com/trek_vercors.html
een redelijke vertaler
http://babelfish.yahoo.com/
Ik ken de vercors alleen maar tijdens de zomer.
Die diepe gaten, dat valt wel mee.
Ik ben nergens gaten tegengekomen waar je in kan verdwijnen.
Een gps lijkt toch wel handig door het onoverzichtelijke van het terrein waar op dat moment alle markeringen zijn ondergesneeuwd.
Recent nog over van gedachten gewisseld.
Stel dat er nog geen sneeuw is gevallen en het stevig vriest zou het wel eens kunnen dat water een schaars goed is.
In mijn favorieten zitten deze
http://www.vercors-gtv.com/PDF/info_sources.pdf
http://www.bivouak.net/bivouak/liste_refuge.php?id_massif=3
 
In het voorjaar waren we in de Vercors. Er liggen dan -op hoogte- vrij veel sneeuwvelden. En soms zijn er gaten, spleten of holen onder de sneeuw van wisselende diepte, tot enkele meters toe. We keken dan altijd of er sporen van andere wandelaars waren te zien(meestal niet) of sporen van dieren(steenbokken, marmotten enz.) die het sneeuwveld al hadden overgestoken. Dat werkte in de praktijk wel goed genoeg.
Groeten,
Boelo
 
Ik ben inmiddels twee keer 's winters in de Vercors geweest. Wel met een groep vrienden, maar ik denk dat het alleen ook prima te doen is. Het is een hoogvlakte, dus op een paar plaatsen na, is er geen lawinegevaar. Je kunt er mooie meerdaagse sneeuwschoentochten maken. Er staan ruim voldoende onbemande hutjes, waar je kunt slapen. Een goed overzicht kun je vinden op www.refuges.info

Ik zou wel een GPS meenemen, voor als je dreigt te verdwalen. Afhankelijk van wanneer je precies gaat, kan het er trouwens behoorlijk druk zijn met andere winterwandelaars. Het eerste jaar kwamen we vrijwel niemand tegen, de tweede keer dat we er waren, was dat wel anders!

Groetjes,
Karin
 
Ik heb de Harz ooit eens getipt gekregen. Geen idee hoe of wat want ik ben er nog niet geweest. Maar wellicht is dit ook iets, het ligt in ieder geval noordelijk en niet dicht bij zee dus koud zal het daar wel worden.
 
Het plan, zoals het hier is getoond, vind ik persoonlijk geen slim plan. Waarom? Verschillende redenen. In Nederland worden autowegen zoveel mogelijk vlak en zonder bochten aangelegd. Dat is in Scandinavie vaak niet mogelijk. Het gevolg is een veel lagere gemiddelde snelheid. Maar omdat de afstanden groot zijn en het winter is, wordt het dag en nacht rijden, met de nadruk op nacht omdat het maar kort licht is.
Daarbij kan dan nog hinderlijke sneeuwval en ijsvorming komen. Dus de gemiddelde snelheid moet nog verder omlaag! En het is niet zoals in Nederland, waar elke sneeuwvlok meteen verdwijnt of van de weg wordt geveegd.
Het is de vraag of je onder die omstandigheden die route nog voor je plezier gaat afleggen. Denk hier eens rustig over na!

Groeten,
Boelo
 
Volgens mij zit je in het verkeerde topic te reageren of ik begrijp het even niet meer;)
 
Je hebt 100% gelijk Sander! Dit had ik voor "rondreis door Scandinavie" bedoeld. Maar zo belangrijk is het ook niet. Het zijn allemaal dingen die iemand makkelijk zelf kan bedenken.

Groeten,
Boelo
 
>Maar zo belangrijk is het ook niet. Het
>zijn allemaal dingen die iemand makkelijk zelf kan bedenken.

Boelo, waarop doelde je met deze uitspraak? Moet ik dingen zelf bedenken, of degene die door Scandinavie gaat crossen met een auto?

Harold
 
Hm, een heel klein beetje tegenstrijdige berichten. Er zitten dus gaten en spleten, zelfs van enkele meters diep. Ik ga er van uit dat ik geen sporen van anderen kan volgen, als dat wel zo is, is het mooi meegenomen. Nie omdat ik het een slechte methode zou vinden, maar om van het minst positieve scenario uit te gaan. Ik ben hier benieuwd naar, omdat dit, lijkt me, een realistisch gevaar kan zijn. Als je door de sneeuw zo'n spleet in valt kun je toch prima je been of erger breken. Maargoed, Ivo zegt dus dat het met die spleten wel mee valt en die eenling van de link die Ivo postte stiefelt ook rustig door.

Tot nu toe is er nog geen reactie van iemand die me absoluut afraadt daar heen te gaan zonder compagnon. Dat vind ik wel positief. Ik neem aan dat er zeker mensen zijn die zich afvragen waarom iemand zo nodig in zijn eentje in de sneeuw wil kamperen, maar nog niemand raadt mij dit af, ondersteund met argumenten.

Meer tips en commentaar zijn zeker welkom! Ivo en Boelo, dank tot nu toe.
Harold
 
Hey Harold,
ja mijn laatste post was voor de Scandinavie-ganger bedoeld. Nu nog even over die spleten onder de sneeuw. Als ze er al zijn, kun je ze meestal wel zien aankomen. Maar de onvoorziene gaten onder sneeuw die niet dik is en niet verijst, kunnen natuurlijk riskant zijn. Ze zijn niet altijd aan een kleurverschil waar te nemen. Je zou natuurlijk steeds met trekkingstokken voor je uit kunnen prikken, maar dat schiet niet erg op.
Gelukkig ontdekte ik dat je veel hebt aan sporen van marmotten en andere kleine dieren die overal door de sneeuw hebben gelopen, als je goed kijkt. Op de een of andere manier weten deze dieren de diepe spleten en holen perfekt te vermijden. Het is net of ze een soort radar, thermische scanner of magnetometer aan boord hebben, ik kan het absoluut niet verklaren.
Dus als je goed blijft uitkijken is het niet iets om je zorgen over te maken. Voor de rest ben ik het wel met Ivo eens. De waterpunten liggen nogal ver uit elkaar en zijn niet altijd zeker. En smeltwater vormt geen beekjes of riviertjes(zoals in Noorwegen), maar zakt direkt weg in de kalkachtige bodem om pas in het dal weer tevoorschijn te komen. En wanneer je op het plateau wilt blijven lopen, wil je natuurlijk geen grote afdalingen maken, met bijbehorende afstanden, alleen om aan water te komen!
Dit soort dingen maakt dat je planning en informatie iets zorgvuldiger en uitgebreider zullen moeten zijn dan in de meeste wandelgebieden het geval is.
Succes gewenst!
Boelo
 
Hmm afraden? No way, alleen als het absoluut bij voorbaat onverantwoord is. Ik heb ook bloed in mijn lichaam lopen dat wel eens kruipt waar het eigenlijk net niet kan :7

Je moet gewoon zorgen dat de onverantwoordelijkheidsfactor acceptabel wordt.

Zorg in ieder geval ervoor dat je spullen bij je hebt waarmee je jezelf kunt redden mocht het onverhoopt toch gebeuren. En let erg goed op of je een verzekering hebt die ongevallen e.d. op dit soort 'solo expedities' dekt.

Wat ook kan helpen is een route te volgen en niet wild te lopen. Volg een ATB, loipe of trekking pad. Kijk of je er GPS coordinaten van kan vinden.

Zorg ook voor een laadconstructie voor je telefoon (zonnepaneeltje) en/of een extra volle batterij die je altijd op je lichaam draagt. Zo'n stom apparaatje kan levensreddend zijn. Als je geen dekking hebt dan heb je wellicht nog wel een kans om je zelf naar een plaats te slepen waar dekking is.

Klinkt allemaal wat zwartgallig maar het gaat er om risico's te beperken.
 
'Op de een of andere manier weten deze dieren de diepe spleten en holen perfekt te vermijden. Het is net of ze een soort radar, thermische scanner of magnetometer aan boord hebben, ik kan het absoluut niet verklaren'. -> Ja, gelukkig hebben mensen hersenen, anders kwamen ze niet ver in deze wereld.

De dierensporen zijn inderdaad van meer nut dan ik dacht, als het zo is als je zegt. Ben je dan alleen niet heel de tijd naar de grond aan het staren naar die sporen? En zijn die dieren wakker in de winter? Ik wilde niet in het voorjaar gaan, maar begin maart, in de winter dus... Zoals ik al zei ben ik nogal anti-apparaat en ik was in eerste instantie niet echt van plan een mobiel of gps mee te nemen. Maar misschien is dat wel een beetje de goden verzoeken inderdaad. Eigenlijk zou ik een apparaat als de SPOT (http://www.adventuretradingpost.co.uk/) wel erg handig vinden bij dit soort trips. Maar ik vind ze eigenlijk nog niet interessant genoeg om te kopen. Beetje een hoge prijs voor iets wat niet eens kan fungeren als GPS. De reacties op fora in de UK zijn niet uitsluitend positief ook. In potentie echter is het een ideaal apparaat voor alleengaande reizigers. Dus Raymond, als je iets dergelijks hebt toegestuurd gekregen om hem te testen houd ik mij aanbevolen :).

Een oplader voor de mobiel lijkt me wel wat overbodig denk ik, maar je het gelijk dat je de onverantwoordelijkheidsfactor zo laag mogelijk moet houden.

Nog wel een vraag over de gaten en spleten (houdt die jongen daar nou nooit over op?) Zitten die overal in het gebied, dus moet je inderdaad continu op je hoede zijn daarvoor, of zitten ze alleen op heel specifieke plaatsen.

In ieder geval heb ik bedacht dat ik morgen een ticket ga halen. Dus als iemand me nog heel erg wil overhalen dit hachelijke avontuur niet aan te gaan, dan heb je nog een uur of twaalf. Ohja, en tips en tricks blijven nog steeds welkom natuurlijk.

Groeten
Harold
 
Nog Even over spleten en gaten. Als je het GR-pad volgt of de paar andere min of meer gebaande paden, dan kom je ze niet eens tegen. Het gaat eigenlijk alleen een rol spelen op het hogere gedeelte van het Vercors-plateau en dan nog alleen wanneer je expres of per ongeluk van een ietwat gebaande route afgaat. Ik ben er zo ver op ingegaan, omdat ik het niet met Ivo eens was in dit opzicht. Maar dat vind je meer in allerlei verhalen op internet, zo van: "ik heb er niets van gemerkt, dus dat probleem bestaat helemaal niet". Dat vond ik in dit geval net iets te kort door de bocht!
Groeten,
Boelo
 
Boelo, dank je wel voor deze nuancering. Mijn plan is inderdaad wel de rode (stippel)lijntjes op de kaart te volgen, maarja, in de winter zal dat niet altijd even vanzelfsprekend zijn gok ik.

Harold
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan