Aluminium windschermpjes?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
F

frankvw

Guest
Ik had deze vraag twee dagen geleden al gepost, maar ik zie 'm nergens meer staan dus blijkbaar is er iets mis gegaan. Mocht 'ie nu dubbel gepost zijn, dan sorry daarvoor. :)

Ik heb een MSR Whisperlite en daarbij komt standaard zo'n aluminiumfolie windschermpje. En als ik "de boeken" mag geloven worden die dingen vrij veel gebruikt. Maar ik vind het een onding. Waarom? Ten eerste is de diameter niet aan te passsen (ik heb vrij kleine pannetjes) zodat er nog steeds teveel warmte verloren gaat. Ten tweede (en dat is belangrijker) is er wel een opening voor de brandstofleiding van de brander, maar niet voor het handvat van een koekenpannetje (ik heb een Trangia met inklapbaar handvat) of een pannengreep. Je kunt dus niet je pan optillen zonder eerst dat gloeiend hete windschermpje uit te vouwen en weg te halen. Wat een gehannes.

Hoe doen echte hikers dat toch? Ik heb een inklapbaar windschermpje van 5 scharnierende plaatjes aliminium, dat ideaal is op het gewicht na (225 gram). Maar niet veel mensen lijken dat te gebruiken...

Wat voor soort windschermpjes gebruiken jullie en hoe bevalt dat?

// Frank
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Zo'n 15 jaar terug heb ik bij Spac Sport een alu windschermpje gekocht wat niet meer is dan een dikke folieplaat.
Deze rol je op en gaat dan zo de rugzak in, en door m uit te rollen past tie om elke pan heen.
Intussen ziet het schermpje er niet meer uit, maar voldoet nog steeds uitstekend, gewicht zal niet meer dan 50 gr. zijn.
Rob

.
.
In nature there are neither rewards nor punishments-
There are consequences

R.G.Ingersall 1833-1899

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
De folieplaaten zijn zo soepel dat ze in iedere diameter te plooien zijn.
Je kan een uitsparing knippen op de plaats waar het handvat uit het scherm steekt. Het is volgens mij niet echt nodig om het scherm nog tot voorbij het handvat te laten lopen.
Laatst tot volle tevredenheid een leeg conservenblik gebruikt als windscherm (van die grote blikken waarin 'hot-dog'worsten zitten). Dit op hoogte gemaakt en onder in de bodem enkele rijen ronde openingen gemaakt voor de zuurstofaanvoer-->altijd een stabiele ondergrond voor de brander, weegt weinig, kan volgepropt worden met allerhande materiaal zodat het ook geen plaats in neemt in de rugzak.
Ivo
 
Ik gebruik ook zo'n oprolbaar aluminium folieplaat dingetje. Wat uitsparinkjes knippen voor brandstofleiding en zo en klaar is kees.

Groetz,
Dennis
 
Je kunt ook de budget oplossing gebruiken: aluminiumfoli gebruiken. Als je een flink stuk van de rol neemt, in de lengte in 3-en en ook nog een keer in de breedte, dan moet ie volgens mij hoog genoeg zijn om de wind buiten te houden en laag genoeg om je pannetje er op te zetten.

Dirk.
 
Hoi,

ik denk dat met creatief oplossen je je zware scherm niet hoeft mee te nemen. Allereerst de diameter. Als je je scherm oprolt rond de brandstoffles past hij altijd netjes in het meegeleverde foedraal waar je je hem hoogstwaarschijnlijk in bewaard. Het voordeel hiervan is dat als je nu het scherm om het pannetje rolt deze strak komt te zitten (of heb je je pannetjes kleiner in diameter dan de brandstoffles?). Helemaal afsluiten kan en mag niet want de verbrandingsgassen moeten wegkunnen, evenals de opstijgende hete lucht. Anders kan er namelijk geen verse lucht bij komen.

Wat het handvat betreft. Zoals al in een eerdere posting hier is gemeld kun je de meegeleverde windscherm eenvoudig aanpassen (lees gat of sleuf in knippen) om je handvat er doorheen te steken.


groet
Richard

- vindt het meegeleverde scherm best handig
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan