alweer een brandstof vraag


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
B

Bas_Recumby

Guest
Ergens anders op dit prikbord heb ik al een hele thread gevonden over verschillen en overeenkomsten tussen Coleman en wasbenzine. Misschien dat iemand ook ervaring heeft met lampenolie? Is dit inderdaad zoals ik denk een zuiverder vorm van petroleum? (het stinkt in ieder geval een stuk minder) Verstopt het ook minder? (Bij gebruik in een petroleum brander of multifuel, natuurlijk, niet in een benzinefikker) Lijkt me zo een nuttige brandstof, niet zo licht ontvalmbaar en een stukkie minder giftig dan bezine. Maar ik kan er naast zitten tuurlijk. (heb BTW sinds 2 dagen een MSR DragonFly)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hallo..

Als jij lampenolie in je dragonfly doet, brandt ie als een theelichtje, als ie al wil branden... Lampenolie is vloeibare paraffine. Omdat het heel wat minder licht ontvlambaar is dan benzine denk ik niet dat het zal werken. Inderdaad wel minder giftig. Als er nog een brandstof expert in de zaal is, lijkt paraffine qua vlam-eigenschappen op petroleum?

Je pannetjes worden er waarschijnlijk wel zwart van, en het is nog duurder ook dan een flesje colemanfuel. Als je het gaat proberen: Eerst even aan MSR vragen, of dat veilig en verantwoord is. Gelukkig zijn
MSR branders heel makkelijk zelf schoon te maken, dus als ie verstopt kun je de roet rommel er zelf uitkrijgen. :) Toch handig!

Succes!
Pieter
"Not all those who wander are lost" -J.R.R. Tolkien
 
Ik zou d'r eerst de petroleum-kop in de brander schroeven. En duurder? 1 euro nogwat als ik er niet langs gekeken heb bij de kruidvat. (Ik hoef er geen kleurtje in) tegen 3 nogwat voor een ltr coleman-dinges. Dat zwart kan best wel 's kloppen, petroleum geeft ook een flinke zwarte pluim (bij het voorverwarmen vooral).
Heb trouwens ook wel 's een whisperlite (niet van mezelf) op vakantie uit pure nood op (waarschijnlijk) diesel moeten stoken. We konden de behulpzame poolse meneer niet helemaal volgen. Daar wordt je dus echt he-le-maal niet vrolijk van (en intens zwart).
 
Zover ik weet is petroleum gewoon een iets zwaardere fractie van het kraakproces dan gewone benzine, terwijl lampenolie (dus paraffine) echt duidelijk een andere stof is.
Petroleum zal dus meer als benzine branden, maar heeft een iets groter gaatje in kop nodig. (Tenzij je een Optimus Nova hebt, dan hoef je niks te veranderen :)).
En inderdaad, ik heb ook al eens ondervonden dat je van diesel niet blij wordt. Alles Roet Ineens Dicht :7

Groetz,
Dennis
 
Ik heb het nooit geprobeert maar ik heb wel eens gehoord dat een XGK II ook op olijf olie brand. Je hebt zeker problemen met het voorverwarmen. Je brander moet in ieder geval goed heet zijn.

Ik heb wel eens gedacht aan een mix van diesel en benzine maar heb het nog nooit uitgeprobeert en weet ook niet wat de beste mengsel zou zijn.

C.M.
D'Oude Vos.

(Laten we een Vosje gaan drinken wetende dat een zippo niet op lampenolie brand).
 
1 liter wasbenzine, 75 cent ofzo bij de bouwmarkt :)
Brand mijn dragonfly al liters-lang op en brand heel schoon.
 
Klopt, gebruik ik ook bij voorkeur. Maar ja, soms zit je wel eens zonder en heb je geen bouwmarkt in de buurt. Gebeurde mij dus in IJsland en de enige pomp in de buurt verkocht alleen diesel...

Overigens, het viel me in Frankrijk op dat wasbenzine niet meer onder de naam "Essence F" wordt verkocht, maar onder de naam "White Spirit" (hetgeen zover ik weet de gangbare engelse naam voor wasbenzine is). Ook is een reukarme versie van, maar die kost dan wel meteen weer 2 euro per liter. Heb niet geprobeerd of het echt reukarm is (ons ben zuunig), maar vergeleken gewone benzine en diesel is wasbenzine qua stank sowieso al een verademening.

Vraagje: werkt een benzinebrander eigenlijk ook op terpentine?

Groetz,
Dennis
 
>Vraagje: werkt een benzinebrander eigenlijk ook op terpentine?
een pure benzinebrander niet lijkt me, maar een multifuel (zoals m'n dragonfly) wel. Staat ergens anders in dit forum beschreven als iemands favoriete brandstof. Heb het ook geprobeerd gisteren maar was er niet van onderste boven.
Bij welke bouwmarkt vind ik trouwens die wasbenzine van minder dan een euro?
grtn, Bas

ik denk dat ik experiment lampolie voorlopig aan iem. anders overlaat.
 
Hoi Jur,

nooit problemen gehad met de verbranding? Ik heb deze winter eerst op wasbenzine gestookt en het brandertje liep niet echt lekker, kwam moeilijk op gang en brandde onregelmatig. Toen ik later weer overstapte op Coleman was dat probleem verdwenen en brandde de XGK weer met de kracht (en lawaai) van een naverbrander. Wie weet zit er verschil in de kwaliteiten wasbenzine (moet haast wel voor die prijs, of is Coleman echt identiek aan de doorsnee bouwmarktwasbenzine)

Verder vraag ik me af of de stoffen die vrijkomen bij de gewone wasbenzine niet schadelijker zijn dan die bij een gewone Coleman.

groet
Richard
 
Hey Rich,

neuh, geen problemen gehad, in het begin alleen want toen zaten er konststof braampjes van het schroefdraad van het regelschroefje van de bezinepont (oef) in de weg.
Een andere keer was ik vergeten de sproeier goed vast te draaien :)
Maar ik heb niet veel vergelijk omdat ik sinds ik de dragonfly heb op wasbensine stook.
Als iemand komen weekend ook een dragonfly heeft maar dan met coleman er in kunnen we mooi vergelijken :)

Gr,

Jur.
 
>Maar ik heb niet veel vergelijk omdat ik sinds ik de dragonfly
>heb op wasbensine stook.
>Als iemand komen weekend ook een dragonfly heeft maar dan met
>coleman er in kunnen we mooi vergelijken :)
>

Gewoon tankjes van MSR wisselen werkt ook Jur...........

C.M.
D'Oude Vos.

(Laten we een Vosje gaan drinken).
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan