Anatomie


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Naar aanleiding van een geinspireerd gesprek wat DeWeus en ik gisteren in de klimhal voerden, over de OC-hike afgelopen weekend:

Iedereen heeft z'n eigen loopstijl, een bepaalde gang. Dat zie je als er een groep mensen voor je loopt: Bij de een zwaait de rugzak van links naar rechts, weer een ander draait met zijn / haar heupen, en je hebt mensen die donald-duck stappen zetten. Lichte wandelaars die met een zware rugzak sjouwen hebben de neiging zich bij elke stap een beetje naar voren te gooien. Een en ander is waarschijnlijk afhankelijk van de verbinding van je heupband met het achterpand van je rugzak: Als deze kan schommelen kun je met je heupen bewegen zonder dat de bovenkant van je rugzak heen en weer zwaait.

Zou er een manier bestaan om hike-technisch gezien netjes en elegant (voor het oog van een deskundige jury) te lopen, waarbij je je krachten het beste spaart en ook nog eens de schoonheidsprijs binnenhaalt?


Groet,
Pieter
-wat is er elegant aan lopen op c-schoenen?-

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Het doel van lopen is vooruit komen. Dus alleen het vooruit gaan is nodig, alle andere bewegingen zijn "nutteloos" en verspillen dus energie. Maar helaas werkt het bij mensen niet zo.

Tijdens het lopen ben je continue bezig een labiel evenwicht in stand te houden. Door de rugzak is je zwaartepunt verschoven en ben je niet in staat om dit met kleine bewegingen te corrigeren. Of je dit corrigeren nu vanuit de heupen of vanuit de schouders doet maakt volgens mij niet uit, als de correcties maar klein zijn.

Snel wandelaars maken bijna alle bewegingen vanuit de heupen en hardlopers gebruiken hun hele lichaam. Wie is er efficienter bezig en was ziet er eleganter uit?

Van mijn moeder moet ik netjes eten en op school was netjes schrijven belangrijk, moeten we nu ook nog elegant gaan lopen ;)

Martijn...
100 km single track
http://www.8vanoostbrabant.tk - 7 Maart 2004
 
Sorry Pieter: Lima Bravo :D
Bovendien: DE manier om je zelf de blessurebank op te lopen is bewegingen te gaan maken die tegennatturlijk zijn, plus dat dat waarschijnlijk meer energie kost als het oplevert.
Rob

Deze verrekijker vergroot 8 x.
Zal ik je eens wat vertellen?
Ik heb er gisteren voor de negende keer doorheen gekeken en hij doet het gewoon nog!

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
hallo looptechnici!

lopen is zoals gezegd bedoeld om vooruit te komen.
tijdens het lopen heb je verschillende fasen, waarbij je één standbeen hebt, en het andere is het zwaaibeen. Je zwaaibeen landt (als het goed is) precies op at moment op de grond, zodat je net niet vat, omdat je standbeen op zn tenen staat en het gehele gewicht over het zwaartepunt heen kantelt. dat is de essentie van lopen.
verder maak je zwaaibewegingen met je armen om in evenwicht te blijven.
lopen is voor iedereen anders, omdat iedereen anders gebouwd is.

Als je met (zware) rugzak loopt loop je nog meer anders, omdat je daar eigenlijk niet voor gebouwd bent, om zo'n ding mee te zeulen. (maar ja mensen zijn ook niet gebouwd om onderwater te zijn, moet jij kijken wie er een duikvakantie heeft geboekt..)

"goed" lopen houdt in dat:
1)je je voeten netjes afwikkeld: je landt opje hak, en rolt af naar je tenen
2) je niet sloft (dus je voeten genoeg optilt)
3) je je voeten niet te extreem hog optilt (wat ok wel hanengang genoemd wordt, ga naar de dichtdsbijzijnde boerderij en je weet wat ik bedoel)
4)je armen in het juiste ritme zwaait (dit gaat doorgaans vanzelf, 't is erg moeilijk om dat juist niet te doen)

nou.als je nu moe ent van het lezen van dit hele verhaal.....sta eens op uit je stoel...en loop eens langs de spiegel..

marleen

-heeft duikvakantie geboekt-
damn it feels good doing exactly what your nature doesn't want you to...
 
>Bovendien: DE manier om je zelf de blessurebank op te lopen is
>bewegingen te gaan maken die tegennatturlijk zijn, plus dat
>dat waarschijnlijk meer energie kost als het oplevert.

Bedoel je hier dat een ander bewegingspatroon klachten kan veroorzaken Rob?

Groetjes
Petra
 
Als je op deze manier het zelfde wilt zeggen als ik wel ja :)
Rob


Deze verrekijker vergroot 8 x.
Zal ik je eens wat vertellen?
Ik heb er gisteren voor de negende keer doorheen gekeken en hij doet het gewoon nog!

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Ok, duidelijk :) Dan ben ik het niet zonder meer met je eens ;).

Mensen hebben gewoontes, daaronder vallen ook houdings- en bewegingsgewoontes. Echter niet al die gewoontes zijn goed voor het lichaam en sommige zijn zelfs overbelastend. In sommige gevallen leidt een jarenlange overbelasting (die je dus niet eens in de gaten hebt, omdat het een gewoonte is) tot ernstige onomkeerbare klachten.
In dat geval is het dus zaak die overbelastende gewoontes te vervangen voor minder belastende gewoontes.

Duidelijk mag zijn dat het hier niet om elegant bewegen gaat, maar om gezond bewegen. Gelukkig vallen elegant en gezond soms wel samen ;) ...

Ook voor het lopen met een rugzak valt een ideaal bewegingspatroon aan te wijzen, of dat elegant is, dat mag ieder voor zich bepalen ;)

Groetsels
Petra
 
> Ook voor het lopen met een rugzak valt een ideaal bewegingspatroon > aan te wijzen, of dat elegant is, dat mag ieder voor zich bepalen

En wat is dit ideaal bewegingspatroon dan, of dat voor iedereen anders en kom je er door klachten achter dat de beweging die je zelf maakt niet goed is..

Martijn...
100 km single track
http://www.8vanoostbrabant.tk - 7 Maart 2004
 
OK,
Een discussie over GEZOND lopen heb ik helemaal geen probleem mee, lijkt me zelfs nuttig. Ik ben wel van mening dat als je al jaren probleemloos loopt met of zonder rugzak en je gaat dan ineens van houding veranderen de kans op blessures reeel is.
Over elegant lopen wil ik het verder niet eens hebben, totaal niet relevant in mijn beleving van buitensport.
Elegant zijn doe je op een catwalk, een sjiek feest of eventueel op je werk als je een bepaalde representatieve functie hebt.
RDeze verrekijker vergroot 8 x.
Zal ik je eens wat vertellen?
Ik heb er gisteren voor de negende keer doorheen gekeken en hij doet het gewoon nog!

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
>Over elegant lopen wil ik het verder niet eens hebben, totaal
>niet relevant in mijn beleving van buitensport.
>Elegant zijn doe je op een catwalk, een sjiek feest of
>eventueel op je werk als je een bepaalde representatieve
>functie hebt.

Daar had ik het ook niet over. Dat ben ik helemaal met je eens.

Jouw stelling dat wanneer je iets verandert aan je looppatroon je jezelf op de blessurebank werkt, dat is hetgeen wat ik stellig durf te betwisten.
Ik durf het zelfs zover te betwisten dat een groot gros van de mensen juist MINDER blessurekansen zouden hebben, wanneer zij correcter (lees: minder belastend) zouden gaan lopen.
De reele kans op blessures die jij noemt is mijns inziens nihil, mits het onder deskundige begeleiding gebeurt (lees: er wordt een analyse gemaakt van het bestaande looppatroon en vervolgens wordt er nagegaan wat daaraan verbeterd zou kunnen worden) :).

Groetsels
Petra
-slijtage is een langzaam proces, wat je pas merkt als het te laat is....
 
Petra,
Ik weet dat dit jouw vakgebied is, en zal jouw mening daarin dus niet betwisten.
Maar.......Ik denk dat er een groot verschil is tussen een gedegen vakadvies naar aanleiding van een (medische) keuring, etc etc. Daar zal jij meer over kunnen vertellen dan ik. Nu hebben we het wel over een "gezondere" manier van lopen. Dit is waar jij het over hebt in je reacties.
De initieele posting daarentegen ging over elegant en "energiezuinig" lopen door het veranderen van de gang zodat de rugzak minder zou schommelen. Daar zit 'm nu net het venijn in mijn ogen. Een beetje zelf rare pasjes gaan aanmeten omdat je dan denkt dat dat zuiniger loopt is iets heel anders, kan tegennatuurlijk zijn en dan juist risico voor blessures geven.
Dus in mijn ogen heb je helemaal gelijk, maar ik waarschijnlijk ook, omdat we het over verschillende zaken hebben.

Wat mij betreft kunnen we zo nog lang en gelukkig leven, en wandelen
RobDeze verrekijker vergroot 8 x.
Zal ik je eens wat vertellen?
Ik heb er gisteren voor de negende keer doorheen gekeken en hij doet het gewoon nog!

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan