Antischoenen

  • Onderwerp starter Onderwerp starter hyz
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!

Abonneer je gratis op de Hiking-site.nl Nieuwsbrief:


banner 468x60
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Dit is gewoon voorvoet-lopen. Er zijn veel hardlopers die dat al jaren doen, met hele lichte schoenen lopen en op de voorvoet landen. Er zijn mensen die erbij zweren, omdat het beter zou zijn voor je lichaam. Als je op blote voeten gaat rennen, doe je automatisch aan voorvoet-lopen.

De schoen die erbij op het plaatje staat, schijnt erg lekker te lopen, volgens een vriendin van mij.

Linda
 
Toevallig het programma ook gezien, ze deden er onderzoek of de schoen ook echt doet wat ze beweren. Kwam er op neer dat de schoen ongeveer het zelfde effect heeft als een normale schoen en in ieder geval niet lijkt op lopen op blote voeten. Je belast er in ieder geval niet minder je gewrichten mee, je gebruikt juist meer spieren en dan dus ook je gewrichten.
 
Ik mag die Els al helemaal niet
Brrrrrrrr
Verder mis ik uiteraard de dubbel gelardeerde peptiden waardoor de radicale C-Glutine te weinig verjongens effect hebben om een goede werking van de zijwind correctiezuigers te waarborgen..

Geeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeuw
Reclame x(

-edit-
Nu ik er over nadenk klopt er van dat hele Masai verhaal geen bal: traditioneel liepen die mensen waarschijnlijk blootsvoets en zijn die slippertjes ontstaan om wonden door doornen, stekels, steekbeesten etc te voorkomen. Omdat ze dat zagen bij de westerse toeristen. Het makkelijkst te verkrijgen materiaal zijn dan die stukjes band. Uit armoede geboren dus.
Geef zo'n boomlange leeuwendoder een paar mooie Nike's en die slippers vliegen zo de kraal uit.

Die MBT club brengt het echter alsof de Masai hun eeuwenoude looptechniek hebben ontwikkeld, juist door het gebruik van die Schwalbe stappers....




Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Ik stel voor dat jullie de site van MBT.com eens lezen en niet afgaan op een stukje waardeloos onderzoek van dat programma.
Vooral even de onderzoeken lezen.

De schoen is ontwikkelt om het op blote voeten op ZACHTE grond na te bootsen. En niet zoals die sukkels in het programma blootvoets lopen op een harde grond lieten zien.

Even in het kort:
MBT, Masai Barefoot Technology, is bedacht door de Zwitserse ingenieur Karl Muller. Tijdens een verblijf in Korea ontdekte hij dat zijn rugklachten afnamen als hij blootsvoets over rijstvelden liep. Terug in Zwitserland ontwikkelde Muller de revolutionaire footwear-technologie die deze vondst voor iedereen toegankelijk maakte, ook bij lopen op een harde ondergrond. De crux is de natuurlijke instabiliteit van zachte ondergrond te evenaren, zoals Koreaanse rijstvelden of de Oost-Afrikaanse savanne. Vandaar ook de "link" met de Masai.
De MBT schoenen zijn geschikt voor jong en voor oud.
Topsporters gebruiken de schoenen om mee te trainen en bepaalde spiergroepen juist rust te geven.
Mensen met rugklachten en blessures gebruiken de schoen om de klachten te doen verminderen of te revalideren.

Ik heb zelf die schoenen dagelijks in handen en hoor dagelijks van mensen die er plezier van hebben en nu klachten vrij lopen kunnen.
Reuma, artritis, hernia, en bijv. gewrichtsklachten door schokken op harde grond, vinden een stuk verlichting met deze schoenen.

Eric,
ps wil je verdere inlichtingen kijk dan even onder mijn profiel op websiteadres. Wil je je echt overtuigen ga ze dan eens passen.
 
Oeh lekker we beginnen al met schelden:( Ik wil mij er best in gaan verdiepen of er een discussie over aan gaan, maar als we meteen zo beginnen hoeft het van mij in ieder geval niet meer. En zo te horen kijk jij ook niet objectief tegen het onderwerp aan.
 
Hoezo schelden ?
Je heb het verhaal alleen maar op tv gezien en daar is nu juist een verkeerd beeld gegeven.
Dus bekijk het ook eens van de andere kant.
Ik kijk op mijn vaktechnische manier naar dit produkt en dan zie ik zeker heel veel voordelen.

Eric
 
Ik heb nergens in mijn berichten een conclusie getrokken dat de schoenen niet goed zijn, alleen een samenvatting van de conclusie van het programma.

Als je vak technische wilt reageren, moet je dat ook doen op een proffesionele manier en dus niet beginnen over sukkels.
 
"Sukkels" in de context van onhandig.

De test is niet goed gedaan, als de proefpersoon in het zand, gras of op mos had gelopen dan waren de metingen heel anders geweest.

Er is op velen andere manieren onderzoek verricht, door zeer gerenomeerde instituten, naar de juiste werking van deze schoenen.
Het onderzoek van het programma geeft niet een juist beeld.
Dus het is een hoop geschreeuw zonder juiste inhoud en feiten.

Eric
 
My two cents: Yolanda (mijn vrouw) loopt inmiddels al bijna een jaar op de ook in het programma genoemde Fit-Flops. Die zouden ook van alles en nog wat moeten verbeteren aan het lichaam, spieren, etc.

Of dat ook daadwerkelijk gebeurt weet ze niet, maar ze weet wel dat ze er veel prettiger op loopt dan op gewone slippers. Ze kosten ook wel meer uiteraard, maar het verschil is echt heel groot.

Wat mij zelf opvalt is dat ze in de afgelopen maanden veel minder heeft geklaagd over rugpijn, terwijl ze daar juist vaak last van heeft als ze niet dagelijks een duik in het zwembad neemt. Of dat samenhangt met het lopen op de Fit-Flops weet ik dus niet, maar ze voelt zich er in ieder geval goed/beter bij :)

Raymond
 
Nou vooruit, ik heb de documentaire ook bekeken en er zitten wel wat opvallende zaken in...

Ik ben met Eric eens dat aangezien de schoen bedoelt is om te simuleren dat je met blote voeten op zachte ondergrond loopt (en dat wordt in het programma ook een aantal keren nadrukkelijk gezegd) ze het ook op z'n minst met lopen op blote voeten op zachte ondergrond hadden moeten vergelijken.
Echter, uit de resultaten van het programma blijkt dat lopen op de antischoen veel lijkt op lopen op gewone schoenen en daarmee kan zonder dat er gemeten is aan het lopen op blote voeten op zachte ondergrond óf worden geconcludeerd dat het daar dus niet op lijkt (aangezien de claim van de fabrikant is dat lopen op blote voeten op zachte ondergrond anders is dan lopen op gewone schoenen op harde ondergrond) óf dat lopen op gewone schoenen op harde ondergrond niet zo verschillend is van het lopen op blote voeten op zachte ondergrond. Beide komt niet overeen met de claim van de fabrikant. Moet gezegd worden dat de prof. van TU Twente er ook netjes bijverteld dat de resultaten slechts voor deze ene proefpersoon gelden.

Interessant is ook dat je spieren inderdaad meer gebruikt worden bij de antischoen, maar dat dan wordt gezegd dat als je je spieren meer aanspant je dus je gewrichten meer belast. Dat is in ieder geval in tegenspraak met wat principes van fysiotherapie waar bepaalde spiergroepen worden getraind (bv rond de knie) juist om de spieren de krachten te laten overbrengen ipv de gewrichten. Volgens deze opvatting uit de fysiotherapie zouden de antischoenen dus inderdaad de gewrichten kunnen ontlasten, maar volgens de prof. in het tv programma is het meer waarschijnlijk dat het omgekeerde het geval is.

Tenslotte wordt heel terloops opgemerkt dat als je middels de antischoenen je houding wilt verbeteren je er op moet blijven lopen. Dat is natuurlijk de kern van het verhaal - tis niet dat je op antischoenen vanaf de eerste seconde loopt als herboren. Als het werkt, dan toch op z'n minst na langere tijd lopen waardoor je evt spieren traint en zo. Dus een meting in hetzelfde programma na 1-2 maanden zou geen kwaad kunnen.

Maar goed, zoals gewoonlijk wordt in consumentenprogramma's wordt ook hier quick-and-dirty wetenschap bedreven. De claim van de fabrikant wordt met scepsis benadert (en dat is vaak terecht) en vervolgens wordt er met véél te weinig gegevens een snelle conclusie getrokken. Niets nieuws, en ook niets om je druk over te maken.
Het feit dat een prof daar iets over roept zegt ook niets - universiteiten zijn de laatste 10 jaar dusdanig financieel uitgekleed dat ze voor alles wat publiciteit en dus geld oplevert te vinden zijn...

Overigens, het feit dat je een looptraining kan volgen op antischoenen geeft m.i. al aan dat de loophouding de echte boosdoener is en niet de traditionele schoenen. Als je op traditionele schoenen je houding zou verberen los je vast al veel problemen op. Het ligt echter in de menselijke aard dat veranderingen alleen kunnen worden doorgevoerd door iets te kopen, bij voorkeur modieus. Om dan maar voor de 2e keer in 1 week Nordic Walking als voorbeeld te gebruiken: daar werkt het hetzelfde. HEt zijn niet de schoenen, jas, broek of stokken die je meer conditie en gezondheid geven, maar het feit dat er mee gaat lopen. Gewoon lopen, evt met gewichtjes van 5 euro in de hand en de handen zwaaien, had ook al een aanzienlijke verbetering opgeleverd, maar mensen hebben iets nieuws nodig om iets aan zichzelf te verbeteren. Maar eigenlijk maakt dat niet uit, want het doel was verbetering en dat heiligt (tot op zekere hoogte) dan toch de middelen...

Groetzels,
Dennis

- Heb nou mijn typquorum voor deze week wel weer bereikt -
 
Een kleine opmerking van mijn kant, al heeft Dennis het heel juist verwoord.

De constructie van de schoen zorgt er nu juist voor dat je vertikale lichaamsas recht boven je enkels staat.
Dus de wervels zijn in de natuurlijke stand.
Ga je het zwaartepunt veranderen dan val je voorover of kiep je achterover. je wordt dus automatisch gedwongen rechtop te gaan staan.

Wat bij gewone schoenen niet het geval is omdat daar een hak onder zit die de vertikale lichaamsas naar voren brengt.
Hoe hoger de hak, dames, hoe verder die as naar voren buigt.
Hierdoor gaan de wervels in de rug scheef staan, wat rugpijn kan veroorzaken. Wil je wel rechtop staan dan moet je je zelf daar toe dwingen.

In medische kringen, revalidatieartsen, fysiotherapeuten etc, was men in het begin ook negatief.
Helaas gaat het gezegde op: wat een boer niet kent dat vreet hij niet.
Maar toch is er al heel wat beweging in de medische wereld en ziet men de mogelijkheden er van in.

Natuurlijk niet voor iedereen geschikt: mensen met evenwichtsproblemen en bijv. ziekte van Parkinson is dit product niet geschikt.

Een gewenningsperiode van enige dagen is wel nodig, het lichaam gaat spieren gebruiken die anders nooit worden gebruikt met lopen.
Ga je te enthousiast van start dan kom je spierpijn gauw tegen.

Hoop dat er enige duidelijkheid is gekomen.

Eric
 
Ik zie zelf wel nadelen in schoenen met zo'n ronde zool. Je kan denk ik niet goed stilstaan, dus dat kost veel meer energie. Ik denk dat als je op normale schoenen je voet netjes afwikkeld, praktisch hetzelfde bereikt als op die ronde schoen.

Bovenstaande is overigens niet gebaseerd op enige ervaring van mij met die schoenen, ik heb echter wel ervaring wat er veranderd als je op normale schoenen beter let op je stap. Er verandert dan veel aan je spiergebruik, en mogelijk ook aan je houding...

grtz
Henk
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan