Aquafoil


Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste,

afgelopen week in Ierland m'n Nallo2 voor de eerste keer uitgeprobeerd. Fijn tentje!

Nu heb ik er bij Bever een stuk aquafoil bij gekregen... maar wat een irritant spul is dit... Het kraakt echt hard!

Gaat dit weg naar verloop van tijd?

Heeft iemand een alternatief? (behalve de originele footprint)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Géén footprint/tentluier... Grondzeilen van Hilleberg binnententen hebben een zeer hoge waterkolom dus bang voor water hoef je niet te zijn. Bang voor scherpe dingen mag je wel altijd zijn maar daar helpt een footprint géén zier aan. Als het ergens doorheen gaat gaat het ook door 2 lagen. Footprints/tentluiers vind ik alleen zinnig als je langer dan 1 nacht op dezelfde plek staat. Scheelt namelijk troep op je grondzeiltje.

Gewoon voor het opzetten even goed de grond inspecteren op takjes, denneappels en bramen struiken. Dan komt het wel goed.

Ik doe het al jaren zonder dus ik ben geen gekke henkie met deze mening.
 
Als je wel graag er toch wat onder wilt en wat opschiet dan kun je via erdmanschmidt.nl voor weinig een tentluier kopen (zwart zonder weekmakers). Ze stoppen ermee en weet niet hoe lang ze nog spullen verkopen maar de moeite van een mailtje misschien waard.

Groetjes, jolanda
 
Hoi,
Ik heb een oude Nomad( familie)tent gekocht bij de kringloop voor 5 euro. Er zaten 2 binnententen in. Inmiddels de nijlon grondzeilen er uit gehaald. Een maak ik er op maat als footprint voor mijn Solar2. De ander is voor andere dingen. Ik heb nu de wereld reserve onderdelen, muskietengaas, ritsen, elastieken,banden, scheerlijnen etc. Misschien haal ik er ook nog een tarp uit. Ik maak ook nog een paar foudraaltjes
Allemaal voor 5 euro
Groeten
Jannie
 
>Nu heb ik er bij Bever een stuk aquafoil bij gekregen... maar
>wat een irritant spul is dit... Het kraakt echt hard!
>
>Gaat dit weg naar verloop van tijd?
>
>Heeft iemand een alternatief? (behalve de originele
>footprint)

Wij hebben ook een stuk aquafoil van de bever. Ik heb nooit problemen gehad met gekraak zodra de tent er op staat. Maar zonder tent kraakt het inderdaad, maar ja. Het enige nadeel van de aquafoil is het gewicht en daarmee ook een redelijk groot pakvolume. Het voordeel is dat het wel erg stevige folie is en dus lang mee gaat.

Eerder wordt hier beweerd dat het geen zin heeft om folie te gebruiken om het grondzijl van de tent te beschermen, maar het beschermd je tent wel degelelijk tegen scherpe(re) objecten (zoals takjes en dennenaalden). De Aquafoil is namelijk zo dik en stevig dat dat er niet zomaar iets doorheen prikt, in tegenstelling tot de folie van de Perry (dit kraakt trouwens nauwelijks). Wanneer je bijv je tent in het donker moet opzetten is het vaak lastig te zien of er echt geen scherpe voorwerpen op de grond liggen, dus is de folie wel degelijk een uitkomst.

Moraal: Het kraken blijft en Perry heeft minder krakend folie
 
Was de oplossingen van het kraken niet het folie een keer in de wasmachine stoppen? Ik weet het niet zeker dus even wachten tot iemand het bevestigd.
 
>Eerder wordt hier beweerd dat het geen zin heeft om folie te
>gebruiken om het grondzijl van de tent te beschermen, maar het
>beschermd je tent wel degelelijk tegen scherpe(re) objecten
>(zoals takjes en dennenaalden).

Ik meen me te herinneren dat ik ook schreef dergelijke objecten gewoon even te verwijderen. Kleine moeite, minder sjouwen en minder pakvolume dacht ik zo.

Kijk het is een keuze (gewicht en dus gemak versus even beter uit je doppen kijken en minder gewicht), ik raad het niet af een extra grondzeiltje te gebruiken maar geef aan dat het ook zonder kan als je gewoon even beter oplet. Bovendien helpt aquafoil niets extra tegen bijvoorbeeld een bramentak dat gaat er gewoon doorheen inclusief de binnentent. Dus zoveel gemak koop je er nu ook weer niet mee.
 
Ik gebruik meestal ook aquafoil. Gekraak onder de binnentent is er niet. De hoofdredenen voor gebruik van de folie is een extra stukje bescherming (tegen slijtage bv.) en dat de binnentent schoon blijft. In de voortent ook altijd een stuk folie.

Maar er zijn genoeg alternatieven voor aquafoil hoor!

grtz
Henk
 
In eerste instantie dacht ik er net zo over als Sander: een goede tent heeft een goed grondzeil en zal wat kunnen verdragen. Maar daar ben ik helemaal van teruggekomen. In de praktijk kwamen er weliswaar geen gaatjes of lekjes in het grondzeil, maar een heel ander probleem deed zich voor.
Op iets vochtige grond, vooral gras, hechten zich allerlei microscopische organische deeltjes, vaak in combinatie met bodemzuren, aan de onderkant van het grondzeil. Omdat je de tent(gedwongen door het weer) vaak in nog wat vochtige toestand moet inpakken, gaat dit alles lekker liggen rotten in de tentzak. Door de methode van proppend inpakken wordt deze superfijne biomassa over de hele tent verspreid.
Het gevolg is dat - ondanks drogen en uithangen- de tent merkwaardig blijft geuren en meuren. Een lucht van ergens tussen hasj en hooibroei.
Uitspoelen in de badkuip en drogen helpt ook niet. Pas met Mirazyme(Bever) in het water toegevoegd, komt er enige verbetering.
Vanuit deze ervaring gezien, is het wel zo gunstig om iets onder de tent te leggen. Het hoeft niet eens waterdicht te zijn, dus anti-worteldoek wat heel weinig weegt en kost, zou het al kunnen doen. (Moet ik nog proberen).
Een heel ander argument voor een footprint o.i.d. onder de tent is dat daarmee de vochtige ondergrond in de bagagepunt(en) of voortent kan worden bedekt waardoor er minder condens zal gaan ontstaan.
Groeten,
Boelo
 
>Was de oplossingen van het kraken niet het folie een keer in
>de wasmachine stoppen? Ik weet het niet zeker dus even wachten
>tot iemand het bevestigd.

Dit klopt inderdaad!
Even een wasje in de wasmachine zonder wasmiddel oid en het is een stuk soepeler en stiller.
Ik gebruimzelf Tyvek onder m'n tent/tarp en ben daar zeer tevreden mee.
Ook dit kraakt als het nieuw is als een gek maar na een wasje in de wasmachine voelt het aan als katoen zo soepel.
Tyvek is een product van Duport en word ondermeer gebruikt als damp remmende laag in de woningbouw.
Het is dan ook waterdicht en ademend en ook nog eens extreem licht.
Ik heb geen idee waar en of het in NL te krijgen is (anders dan de Tyvek enveloppen)maar ik heb het via Ebay gekocht in de USA.
$1.79/meter met een standaard breedte van 2.7m.
Verzendkosten waren ook niet hoog en het werd gewoon per envelop aangeleverd.

Succes,

Martijn
 
Hé die geur komt mij idd bekend voor x( Ik neem je redenatie maar voor waarheid aan want hij klinkt logisch. Dit si dus een goede reden om toch iets onder je tent te leggen.

Kijk om condensatie tegen te gaan door ook wat in je voortent te leggen, helemaal me eens dat dit helpt. Maar het kan ook zijn dat je gewoon niet stoort aan condensatie...

Even terugkomende dus van mijn eerdere standpunt. Ja een extragrondzeiltje om stank te voorkomen prima, maar dan kan je het ook met andere spullen (lichter, compacter) af dan aquafoil. En condens? Je moet je je zelf er maar aan storen.. Negen van de 10 keer laat ik mijn buitentent toch gedeeltelijk openstaan, dat scheelt ook megaveel.
 
Ik heb hetzelfde Bever folie, en het kraakt inderdaad. Maar als het eenmaal ligt dan ligt het en houd het zich koest. Het gekke is dat het oude Bever folie (meer dan 5 jaar geleden gekocht) veel soepeler is en niet kraakt (lijkt meer op dikke vuilniszak dan op het nu gebruikte stijve spul). Maar het werkt.

Eigenlijk ben ik ook nog op zoek naar dat Tyvek, en hier zou je het kunnen bestellen. http://www.dreamline.nl/ongeverfd/index.html Maar ik wil het graag eerst even "voelen" voordat ik het bestel. Dus ga nog op zoek in de bouwmarkt.
 
Tyvek is wel waterdicht maar laat toch nog aardig wat damp door.
Wat in de bouw wel wordt gebruikt voor het afdichten van daken laat 1000 gr/m²/24uur damp door.( http://www.mi.nl/bouw/vocht_TyvekRoofliner2460.htm )
Er zullen vast wel verschillende soorten en diktes Tyvek zijn met een verschillend dampdoorlatend vermogen.

Aangezien het wel erg licht van gewicht is, ben ik wel nieuwschierig geworden naar dit product voor onder de tent.
 
Je hebt veel verschillende bouwfolies. Dampopen, dampdoorlatend en dampdicht. Die laatste zou je kunnen gebruiken, maar aangezien het niet bedoeld is om slijtvast te zijn, en onder een tent te liggen, zie ik het nut niet. Aquafoil en alle andere "tentluiers" zijn daar wel voor bedoeld. Er is genoeg keus, en dus ook in goedkopere dan waar een otter op staat.

grtz
Henk
 
Wat mij betreft isde enige nuttige functie bij gebruik bij een tent met goed grondzeil idd het tegenhouden van damp. Dat kan al met een dun verfspat plastiekje
 
Wat een reacties een stukje simpel folie al niet kan hebben! :)

Dat van de wasmachine houd ik in gedachten, ik moet zeggen dat het kraken in die week (na iedere dag opvouwen en in de tas proppen) wel minder is geworden.

Zonder aquafoil oid wil ik m'n nallo nog niet opzetten. Misschien als het nieuwe er een beetje vanaf is :)
 
Ook ik heb een stuk aquafolie onder mijn tentje liggen en na een week of vier gebruik is het kraken wel iets minder geworden, maar zeker niet verdwenen. Ik heb er alleen niet echt last van.

Verder is zo ongeveer alles wel gezegd lijkt me. Behalve een van de redenen waarom ik aquafolie heb en niet de gewone footprint. De waterkolom van dat folie is veel hoger dan dat van originele footprints of grondzeilen. Ik zit vaak op mijn knieën een beetje in mijn tent te rommelen. Bij het gewone grondzeil krijg je dan toch wel snel natte knieën. Zeker in Schotland, waar de grond in het algemeen toch vrij vochtig is en waar ik een groot deel van mijn buitenactiviteiten bezig. Het zorgt er dan ook voor dat spullen die in de voortent liggen niet vuil en, vooral, vochtig worden. Dat vind ik die 200 gram extra wel waard.

Groet
Harold
 
aquafolie
De waterkolom van dat folie is veel hoger dan dat
van originele footprints of grondzeilen. Ik zit vaak op mijn
knieën een beetje in mijn tent te rommelen. Bij het gewone
grondzeil krijg je dan toch wel snel natte knieën.


Dat is de reden, dat ik altijd mijn blauwe matje in de ingang leg. Als ik op mijn knieën ga zitten, heb ik altijd dat ding eronder.
 
Heb jij pech dat je grondzeiltje van je tent zo'n lage waterkolom heeft. Wat voor tent heb je?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hilleberg Akto en Nallo 3GT :). Bedenk dat ik vaak op vrij zompige veldjes sta. Deze plekjes verdienen eerder te titel 'minst nat' dan 'droog' en ik verwijt Hilleberg niet dat ze hun grondzeilen daar niet op berekend hebben. Overigens gebeurt hetzelfde als ik op een camping in Nederland sta waar de grond vochtig is: als ik op mijn knieën ga zitten worden ze nat. Een zitmatje gebruiken werkt natuurlijk ook, maar ik heb het grondzeil ook tegen condens en, zoals gezegd om mijn spullen die in de voortent liggen een beetje schoon en droog te houden.

Groet
Harold
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan