Arcteryx jas lekt


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Onlangs op IJsland, na een hele dag in de regen gelopen te hebben, kwam ik tot de ontdekking dat de borstzakken van mijn Arcteryx-jas niet waterdicht zijn.
Er stond weliswaar een bodempje water in waar m'n mobieltje in dreef.

Dit had ik niet verwacht gezien het feit dat de jas 3-laags GTX is en pas 2 jaar uit. Ik denk dat het water via de risten naar binnen loopt maar weet dit nog niet zeker.
Ik begin nu toch hevig te twijfelen aan de functionaliteit van de zgn. seam grip ritsen.
Gelukkig bleef ik op mijn lijf wel droog.

Iemand eerder zulke ervaring met dit type jas en sluitingen.

GIO
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Volgens mij heel normaal bij deze ritsen!
Geen enkele rits (op die van Ortlieb na dan) is helemaal waterdicht.
Als je dat zoek had je een jas met ritsflappen moeten kopen geloof ik.
Bij mijn eigen Lowe Alpine Fairview Paclite jack is de inhoud van de zakken ook vochtig/klam na een dag in de regen.
Tijdens mijn trip op IJsland, waar ik gisteren van terug ben gekomen, is dit eens te meer gebleken in langdurige buien!
Als je er van uit gaat dat de rits nooit 100% waterdicht gaat zijn geen punt overigens!
 
Nou..
ik vind het eigenlijk niet kunnen bij een jas van dit kaliber. Daarbij wordt ie verkocht als 100% waterdicht en roept men hoog van de toren over de seam grip ritsen.

Je ziet ook (m.n. bij arcteryx rugzakken) dat als er spanning op de rits staat, dat de rubberen randen uiteen wijken waardoor er dus water in kan lopen.

Voor de rest een prima jasje!
Hoewel ik voortaan wel met plastic zakjes ga werken.

Ps. grappig ik ben eergister terug uit Ijsland mss hebben we elkaar wel gezien.
 
Wel, 100% waterdicht bestaat eenmaal niet, men spreekt niet voor niets over waterkolommen. Nu geeft men voor goretex waterkolommen van een 20.000 mm, dat is net voldoende om nog van waterdicht te spreken onder druk van je lichaamsgewicht (zittend, of op je knieeen) of in een storm-slagregen. Je begrijpt wel dat de 'waterdichte' ritsen al onder minder zware omstandigheden water zullen doorlaten.
Overigens zijn 'echte' waterdichte ritsen zwaar en ze lopen heel erg stroef, niet direct geschikt voor een buitensprt jack.
 
Ooit heb ik hier een maildiscussie over gehad met de leverancier van Arc'teryx en volgens hem zijn de ritsen wel degelijk volledig waterdicht. Ze hadden allerlei testen gedaan of laten doen door Gore en die had de ritsen dat stempel gegeven.

Wat mijn eigen ervaring is, is dat sowieso de laminatie van de ritsen na verloop van tijd slijt. Daardoor worden ze in ieder geval al minder waterdicht. Ik sluit me aan bij de mening dat ritsen nooit volledig waterdicht zijn. Had je overigens de ritsrunners goed in hun 'garages' zitten. Dat wil nog wel eens behoorlijk schelen met water in je zak.

Je vindt 'het niet kunnen bij een jas van dit kaliber'. Ik denk dat ik het wel met je eens ben dat een jas met een prijskaartje van €560 vrij hoge verwachtingen schept. Misschien een beetje een vreemde vergelijking (ik weet ook niet of 'ie wel goed is), maar ook in een oerdegelijke Saab van duizenden euro's kun je een deuk rijden. Net zoals je rotspennen wel degelijk krom kunt slaan.

Maar als je echt ontevreden bent, kun je je jas natuurlijk altijd laten opsturen naar Arc'teryx en hen om een verklaring vragen.
 
Mijn broer had precies hetzelfde met een paclite jas met 3 laags schouders van Arcteryx; waterplasje in de borstzak en telefoon verdronken.. spullen in de zakken blijven niet droog.
 
Hallo dan,

Misschien een rare vraag, maar weet je zeker dat het vocht van buiten komt? Mijn ervaring is namelijk dat het vocht dat zich ophoopt in de zakken gewoon lichaamsvocht is dat condens vormt en dus vocht in je zakken. Lijkt me bij 'een plasje' niet het geval, maar toch.

Raymond
 
Nou dat geloof ik niet. Dan zou er in alle zakken condensvorming ontstaan en niet alleen in mijn rechterzak. Daarbij het spul is toch 'ademend' en zou het condens naar buiten moeten afvoeren.

Ik weet bijna zeker dat het water er van buiten af ingelopen is via een of ander kanaaltje.
Ik denk zelf dat dit veroorzaakt wordt doordat de heupband van je rugzak de jas een beetje omhoog opbolt. De ritsen van je borstzakken komen hierdoor wat meer horizontaal te staan waardoor het water er waarschijnlijk makkelijker inloopt.
 
>Nou dat geloof ik niet. Dan zou er in alle zakken
>condensvorming ontstaan en niet alleen in mijn rechterzak.

Zit wat in, maar dat schreef je niet in je eerste posting. Daar spreek je namelijk over 'de borstzakken'. En aangezien het een feit is dat je veel zweet verliest op je borst is het dus niet vreemd dat die zakken vochtig worden.

Een laag water is wat anders inderdaad.

Maar je kunt er toch gewoon mee terug gaan naar de winkel? Zij kunnen je wellicht helpen of in ieder geval een verklaring geven.

Raymond
 
>Daarbij het spul is toch 'ademend' en zou het condens naar
>buiten moeten afvoeren.


Jazeker, maar dat ook maar tot een zekere hoogte he.
Bij zware inspanning zweet je harder dan je jas afgevoerd krijgt, zelfs in een paclight event super ademend jasje wordt je uiteindelijk drijf nat, sterker nog, zelfs in je blote bast wordt je drijfnat als je je maar genoeg inspant.
Het grote verschil met niet ademende kleding is dat je bij normaal inspanningsnivo wel het zweet afgevoerd krijgt EN dat je na een zware inspanning weer langzaam op kan drogen onder de kleding, wat met niet ademende stoffen niet het geval is.


En over de hoeveelheden vocht...ik werkte in de chemische industrie en moest daarbij geregeld in een volledig gesloten plastic overall werken, met daaronder rubber laarzen met stalen neuzen en eventueel perslucht op.
Ik heb al zo vaak collega's letterlijk een halve liter vocht zo uit hun laarzen in de gootsteen zien gieten....
Dus plasjes zweet zijn geen onmogelijke zaken.Yr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Het condens verhaal zou een mogelijkheid kunnen zijn (steek maar eens een stafkaart in een binnenzak van een jas en je zal snel zien hoe klam die wordt), maar niet bij Arc'teryx omdat ze hun zakken niet voeren met gaas maar met gore-tex zelf.
 
Ik heb een aantal jaar terug al eens een mailtje gesturud naar ArcTeryx in Canada (niet bewaard helaas...).

Daarin werd verteld dat het niet waterdicht genoemd kan worden, maar wel zeer, zeer veel vocht tegenhoudt.
Toen wist ik genoeg:
Koop gewoon een (evt. goedkoper) eVent-jack met gewone ritsen met ritsoverslag (zoals Klättermusen Brede, Driva, Bifrost; VAUDE Infinity). Het beste van alle werelden: beter ventilerend, en ook echt waterdicht!
ArcTeryx heeft een leuke reputatie, maar is duur en niet (objectief of subjectief) aantoonbaar beter. Sterker nog: een paar jaar geleden toen iedereen "oohhh en aaahhh" riep, zaten er nog steeds fouten in de jacks (details zijn me ontschoten).

Succes!
 
Volgens mij gebruikt The North Face dezelfde ritsen. Bij mijn Mountain Guide Jacket zitten ze op de zakken en onder de oksels, maar niet op de frontrits, dit is een gewone. Kennelijk heeft TNF ook geen 100 % vertrouwen in die ritsen, want bij mij zit er een flap met klittenband voor...
 
>Het condens verhaal zou een mogelijkheid kunnen zijn (steek
>maar eens een stafkaart in een binnenzak van een jas en je zal
>snel zien hoe klam die wordt), maar niet bij Arc'teryx omdat
>ze hun zakken niet voeren met gaas maar met gore-tex zelf.

De zakken van een Arc'teryx jas kunnen net zo goed condenseren. De waterdamp van je transpiratie slaat neer op de binnenkant van de jas omdat deze kouder is dan de omgeving (in je jas is het warmer dan buiten je jas, hoop ik, tenzij je met 37 graden buiten je hardshell aantrekt :+ ). Aangezien de zakken van Arc'teryx inderdaad met GTX zijn gevoerd, kan de waterdamp van binnen uit je jas in je zakken komen en vervolgens in de zakken condenseren tegen de buitenlaag. Als dit maar genoeg condenseert zal zich vanzelf een plasje vormen in je zak. Dat plasje kan er vervolgens niet uit, omdat de zakken gevoerd zijn met GTX. Daarom worden veel zakken gevoerd met mesh, dan kan de waterdamp erin, maar ook eruit.

Overigens gebruikt TNF niet dezelfde ritsen, maar een immitatie, aangezien Arc'Teryx de "watertight zippers" heeft gepatenteerd.

Maar als antwoord op de oorspronkelijke vraag van dit topic, ik denk inderdaad dat de ritsen niet 100% waterdicht zijn. In de gemiddelde regenbui werkt het prima, maar krijg je regen en wind van voren (hard en veel), dan zal het op den duur gaan lekken ja.

Groeten,
Joris
-die ook sinds kort de trotse bezitter is van een Arc'Teryx Theta AR :9
 
Jip, heb je eigenlijk wel gelijk in natuurlijk. Maar dan nog lijkt het me sterk dat dat plasje water het resultaat zou zijn van condens. Heb al vaker iets van papier of zo in m'n borstzakje gedragen, kortom iets waaraan je direct merkt dat er vocht in komt, en daar toch nooit problemen mee gehad, zelf niet in een serieuze stortbui.
Dat die ritsen 100% waterdicht zouden zijn, is natuurlijk nonsens. Een rits is nu eenmaal iets dat twee stukken met elkaar verbindt op een niet permanente manier en dus blijft er altijd plaats voor binnensijpelend water. Het voordeel van zo'n ritsen ligt naar mijn gevoel net in het feit dat ze het binnensijpelen van water genoeg afremd om het weglaten van allerlei flappen weg te kunnen laten. Ik ga me echt geen zorgen maken over wat druppeltjes. Kwestie van gewoon realistisch te zijn. Zelf dan nog vraag ik me af of het inderdaad te maken kan hebben met het niet volledig sluiten van de ritsen. Je moet ze inderdaad echt wel in hun 'garagepoort' parkeren want anders blijft er inderdaad ruimte voor water.

Overigens zijn die ritsen niet gepatenteerd.
 
>Overigens zijn die ritsen niet gepatenteerd.

Foutje van mij, de naam is beschermd, maar het type rits is idd niet gepatenteerd.

Groet,
Joris
 
Joris,

Dat wist ik dus niet dat het een imitatie is bij TNF. Weer wat geleerd op dit prikbord.

Mirjam - die heel tevreden is met haar TNF jack -
 
Inderdaad is de jas behoorlijk prijzig - maar dan wel in Nederland. Heb op een veilige manier deze jas laten overkomen voor ongeveer 290 Euro. Das toch weer heel andere koek, in NL bij de Bever heb je voor dat geld een (ouder) 3-laags model voor. Jammer dat het in NL zo veel extra geld moet kosten, mijns inziens onnodig! In Canada zijn die dingen dus echt niet zo duur!
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan